Tekemieni analyysien perusteella olen huomannut, että salkussani olevat yhtiöt jakautuvat käytännössä kolmeen osaan. Yksi osa täyttää hiomani sijoitusstrategian kaikki kriteerit. Yksi osa täyttää lähes kaikki pois lukien velkaisuuteen liittyvän kriteerini. Yksi osa ei täytä kriteereitäni. Tässä muistiin itselleni, miten näen asian nyt ja mihin toimenpiteisiin minun tulisi ryhtyä.
Ryhmälle 1 minun ei tarvitse tehdä mitään. Tähän ryhmään kuuluvat seuraavat yritykset:
Aflac
Strategic Education
Fastenal
Skyworks Solutions
Texas Instruments
Visa
Tractor Supply
Walt Disney
Illinois Tool Works
Nokian Renkaat
Kone
Betsson
Pandora
Novo Nordisk
Tämä ryhmä täyttää siis kaikki kriteerini ja ryhmä muodostaa 64% salkustani.
Ryhmän 2 velkaisuuden ja maksukyvyn kehitystä pitää seurata. Tähän ryhmään kuuluu seuraavat yritykset:
IBM (Redhatin osto tiputtaa IBM:n ryhmään 2)
Walmart
Medtronic
Gilead Science
Fortum
Tällä ryhmällä velan suhde omaan pääomaan on yli 100% ja/tai EBIT-tuloksen suhde korkokukuihin on alle 10. Arvot ovat kuitenkin kohtuu hyviä ja voivat vuodessa kahdessa muuttua siten, että kriteerini täyttyvät. Ryhmä muodostaa 18% salkustani.
Ryhmän 3 yritykset eivät tulisi kuulua salkkuuni, niiden heikon kilpailukyvyn takia, joten tämän ryhmän yrityksistä aion luopua. Tähän ryhmään kuuluvat seuraavat 2 yritystä:
Tikkurila
Siili
Sekä Siilin että Tikkurilan kohdalla nettomarginaali on alle 10%, minkä lisäksi nettomarginaali on huonompia kuin kilpailijoilla. Ryhmä muodostaa 5% salkustani.
Loput 13% salkustani on käteistä tällä hetkellä.
Kriteerien täyttymisen kanssa olen ollut hyvin tarkka pl. osingonmaksusuhteen osalta. Osingonmaksun ja osingonkasvun kestävyyden varmistamiseksi vaadin, että osinko on korkeintaan 70% osakekohtaisesta tuloksesta. Tämä ei tällä hetkellä täyty seuraavilla yrityksillä, jotka kuuluvat ryhmiin 1 tai 2:
Fortum
Nokian Renkaat
Kone
Suomalaisten yritysten osalta hyväksyn korkean osingonmaksusuhteen, koska se on ollut tapana. Lisäksi en odota suomalaisilta sijoituksiltani jokavuotista osingon korotusta. Pääasia on, että osinko keskimäärin kasvaa pitkällä aikavälillä.
En ole kaikista vielä kirjoittanut tai julkaissut analyysiä, mutta olen tehnyt ne valmiiksi käymällä kaikki luvut läpi excel taulukkoihini. Niitä tippuu tässä talven aikana blogiin, kunhan ehdin ne kirjoittaa puhtaaksi. Lisäksi kokoan tänne listan kaikista tekemistäni analyyseistä.
Alla vielä ryhmien yhteenvedot kriteereihin kuuluvien tunnuslukujen osalta. Tässä termien selitykset: NpM = nettomarginaali, ROE = oman pääoman tuotto, DtE = velan suhde omaan pääomaan, IC = EBIT-tuloksen suhde korkokuluihin, D2017 = vuoden 2017 osinko per osake, Yield = efektiivinen osinkotuotto 12.12.2018 päätöskurssilla, EPS2017 = vuoden 2017 osakekohtainen tulos, P/E = osakkeen hinnan suhde osakekohtaiseen tulokseen ja POR = osingon suhde osakekohtaiseen tulokseen.
Tikkurila myyty 3.1.2019 hintaan 12,76. Vielä Siili jossain vaiheessa, niin ryhmä 3 on divestoitu.
VastaaPoista