Salkku

Päivitetty 16.3.2024

Salkkuni arvo on yhteensä 138 550 euroa (oli 119 900€ 21.8.2023 ja oli 139 300€ 15.12.2022) ja arvo-osuustileille on laitettu yhteensä säästämällä tasan 60 100 euroa (ei muutosta 21.8.2023 ja oli 83 500€ 15.12.2022 ennen kevennyksiä). Muutoksia viime päivitykseen nähden ei ole tullut hirveästi, sillä olen lähinnä maksanut sijoitusasunnon lainan maksuun liittyvää superluottoa pois. Lisäksi OST-vetoon liittyen olen avannut OST-tilin, jonne siirsin 3000€ AOT-tilin superluotolta ja tästä syystä käteispositio on edelleen negatiivinen. Kaikkien aikojen korkein noteeraus (All Time High, ATH) on 146 400 euroa (15.2.2023). Kesäkuun 2023 kevennysten jälkeen ATH-lukema on 140 400 euroa (14.3.2024).
 • 15.12.2023 Osto TietoEvry 140kpl @ 21,00 EUR (OST-veto)
 • 25.1.2024 Myynti TietoEvry 74kpl @ 21,20 EUR (OST-veto)
 • 25.1.2024 Osto PayPal 26kpl @62,82 USD (OST-veto)

Alla olevassa yritysjakaumaa kuvaavassa piirakassa eri väreillä on myös merkitys, sillä ne kuvaavat sektoria. 


Sektori- ja valuuttahajautus sekä maantieteellinen hajautus

Suurin osa salkun sijoituksista listataan dollareissa, joten USD-EUR valuuttakurssi vaikuttaa aika paljon salkun euromääräiseen arvoon. Teollisuus, finanssipuoli ja syklinen kulutus ovat selvässä ylipainossa kun taas teknologia selvässä alipainossa suhteessa SP500:seen.

Pääosa liikevaihdosta tulee Pohjois-Amerikasta (USA ja Kanada n. 50%) ja Euroopasta (EMEA n. 25%). Olen lopettanut tämän tarkemman seuraamisen, sillä laskentaan käytettävä data oli liian karkeaa ja tulkinnan varaista. Koin, että tästä ei ole mitään hyötyä (varsinkaan suhteessa työmäärään datan keräämiseksi/päivittämiseksi). Maantieteellisesta hajautuksesta voi lukea lisää vaikka täältä.

Osinkotunnusluvut

Efektiivistä osinkotuottoa (YoP = Yield on Price) 2,6% voi verrata hankintahintaan laskettuun osinkotuottoon (YoC = Yield on Cost) 4,9% ja arvo-osuustilille laitetulle pääomalle laskettuun osinkotuottoon (YoOC = Yield on Original Cost) 5,9%.


Yli 70% salkusta on CCC-listalta (saatavilla https://www.portfolio-insight.com/dividend-radar sivustolta) eli ovat korottaneet osinkoa putkeen vähintään 5 vuotta. O'Reilly ja PayPal eivät maksa osinkoja.

Siirsin Lynx salkkuni Nordnettiin 6-7/2023 tehtyjen kevennysten jälkeen. Osakesalkku on siis kokonaan myös Sharevillessä (myös OST), jonne se on jaettu nimellä FyysikonOsingot:
16 kommenttia:

 1. Selkeä koonti salkusta. Laskitko käsipelillä salkkusi tunnusluvut vai oliko sinulla joku oikotie niiden laskemiseen?
  T. Juha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän googlen sheets palvelua, jonne osakekohtaiset arvot haen netistä joko yahoo financen tai google financen kautta. Sitten lasken niistä painotetun keskiarvon, jolloin saan koko salkkuani kuvaavan arvon. Tämä on siitä kätevä, että se päivittyy automaattisesti kurssien heiluessa ja osavuosikatsausten tullessa.

   Tässä joitain esimerkkikoodeja siten, että taulukon soluun A2 on asetettu osakkeen tikkeri esim. IBM:

   P/E-luku:
   =GOOGLEFINANCE(A2, "pe")

   ROE:
   =INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A2&"+Key+Statistics", "table", 18),3,2)

   Osinko per osake:
   =INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A2&"+Key+Statistics", "table", 32),2,2)

   Poista
  2. Hei,

   Miten tuo salkun tuottokäyrä on tehty, onko sekin jollain google sheetsin toiminnallisuudella saatu pyöräytettyä ilmoille, vai Nordnetin toimintoja? Jos se on jokin periaatteessa helppo ja automatisoitava juttu, niin täytyy yrittää itsekin alkaa tuottaa tuollaisia jossain vaiheessa...

   Poista
  3. Tuottokäyrä on suora kuvakaappaus Nordnetin salkkusivulta. Olen miettinyt olisiko mahdollista piirtää oma tuottokäyrä automatisoidusti, jolloin siihen saisi juuri haluamansa vertailuindeksin. Liian vaikeaksi on toistaiseksi mennyt enkä ole keksinyt tapaa siihen.

   Poista
  4. Vieläkö ROE:n hakeminen pitäisi onnistuu tuolla tavalla? En saanut onnistumaan tuota.

   Poista
  5. Itse katson nykyisin vain pitkän aikavälin ROE:ta, jotka kaivan yhtiöiden tilinpäätöksistä vuodesta 2007 alkaen. Näin olen tehnyt kaikille seurantalistani yrityksille ja salkussani oleville yrityksille. Yksittäisen vuoden ROE voi johtaa harhaan, joten sen käyttäminen ei ainakaan omaan tarkoitukseen sovi.

   Yahoon nettisivut ovat päivittyneet 2015 jälkeen,joten nuo vanhat kaavat eivät käsittääkseni enää toimi. Eipä mulla ole mitään uuttakaan tiedossa, mutta googlesta voi koittaa etsiä.

   Poista
  6. Näin teen minäkin. Olisi vaan helpompaa, jos pitkän aikavälin ROE:t ja muut tiedot voisi saada kätevästi exceliin ilman, että niitä kaivelee aina erikseen yksitellen vuosikertomuksista.

   Poista
  7. Terve. Olen yrittänyt muodostaa noilla kaavoilla automaattista exceliä, johon saisin PB:n (tarkemmin viiden vuoden keskiarvon), mutta en saa onnistumaan.

   Onko nuo kaavat muuttuneet jonkin verran ajan saatossa?

   Poista
  8. Joo eipä nuo kaavat tuollaisenaan enää toimi. Koita löytää lähde missä 5y ave P/B on valmiina ja käytä vaikka täällä esitettyä tapaa datan importtaamiseen:
   https://www.kenkyoinvesting.com/2017/12/28/google-sheets-for-global-stocks-version-3/

   Poista
 2. Hei taas,

  Tällainen toinen utelias kysymys jossain vaiheessa uudistuneen salkkusivun sisältöön liittyen. Miten tuon Sharevillen sivunäkymän saa tuolla tavalla hienosti osaksi blogitekstiä? Tuollaista kuvalinkkiä nimittäin olisi varmaan kätevä käyttää myös minun blogissani ja harvalukuinen lukijakuntani tuollaisia nähdessään pitäisi tästä lähin myös minua varsinaisena digiguruna...

  Tähän mennessä nimittäin onnistuin vain tekstilinkin ja kuvakaappauksen liittämisessä, mutta ne eivät kyllä ole mitään tähän verrattuna.

  VastaaPoista
 3. Tai niin. Nyt ei tarvitse enää vastata tuohon eiliseen kyselyyni. Ne Sharevillen "linkitysvälineet" tai mitä ovatkaan näköjään löytyvätkin hakusanalla "widget" Nordnet-blogista. Kiitos joka tapauksessa, oivallinen esimerkki auttoi minukin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Widget on se taikasana jolla löytyy! Kyllähän sitä tunsi itsensä ihan digiguruksi, kun sen tohon ekan kerran sai ;)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Cheers, kiitos! Hienoa, että blogista on iloa muillekin :)

   Poista
 5. Hei, mitkä osakkeet tuottaa kivan osinkohyödyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos meinaat efektiivistä osinkotuottoa, niin suurimmat osingot tällä hetkellä suhteessa osakekurssiin maksavat Altria (7,1%), Fortum (5,1%), Gilead (4,6%), Handelsbanken (4,2%) ja lisäksi 3M, Kone ja Nokian Renkaat maksaa yli 3% osingon.

   Kokonaistuotto muodostuu kuitenkin osingosta ja osingon kasvusta. Viime vuoden osingonkorotuksia voi tarkastella vaikka täältä:
   https://fyysikonosingot.blogspot.com/2020/12/salkkuyritysten-osingonkorotukset.html

   Poista