Salkku

Päivitetty 27.4.2022

Salkkuni arvo on yhteensä 115 000 euroa ja arvo-osuustileille on laitettu yhteensä säästämällä tasan 69 000 euroa. Kaikkien aikojen korkein noteeraus on 119 500 euroa (8.4.2022). Muutoksia viime päivitykseen (4.2.2022) nähden on kerennyt tulla huomattavasti normaalia enemmän:
 • 23.2.2022 osto Air Products & Chemicals 8kpl
 • 2.3.2022 osto Nokian Renkaat 60kpl
 • 3.3.2022 salkkuun talletettu 6500€
 • 14.3.2022 osto Moodys 2kpl ja osto Starbucks 8kpl
 • 29.3.2022 osto Puuilo 150kpl
 • 6.4.2022 osto 3M 4kpl ja osto Intercontinental Exchange 8kpl
 • 12.4.2022 myynti Medtronic 18kpl
 • 13.4.2022 osto A.O. Smith 30kpl
 • 26.4.2022 myynti Medtronic 12 kpl ja myynti Nokian Renkaat 60kpl
 • 26.4.2022 osto Swedish Match 120kpl ja osto Svenska Handelsbanken 75kpl


Alla olevassa yritysjakaumaa kuvaavassa piirakassa eri väreillä on myös merkitys, sillä ne kuvaavat sektoria (kts. alta). Esimerkiksi sininen on teollisuus ja musta-harmaa on teknologia. 

Sektori- ja valuuttahajautus sekä maantieteellinen hajautus

Suurin osa salkun sijoituksista listataan dollareissa, joten USD-EUR valuuttakurssi vaikuttaa aika paljon salkun euromääräiseen arvoon. Salkussa ei ole laisinkaan energia- tai kiinteistösektoreiden yrityksiä. Teollisuus ja syklinen kulutus ovat selvässä ylipainossa suhteessa SP500:seen. Pääosa liikevaihdosta tulee Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta.Osinkotunnusluvut

Efektiivistä osinkotuottoa (YoP = Yield on Price) 2,5% voi verrata hankintahintaan laskettuun osinkotuottoon (YoC = Yield on Cost) 3,7% ja arvo-osuustilille laitetulle pääomalle laskettuun osinkotuottoon (YoOC = Yield on Original Cost) 4,2%. Vuotuinen brutto-osinkotuotto on noin 2900 euroa, joka nettona 180€/kk. 200€/kk netto-osinkotavoitteeseen on vielä hieman matkaa, mutta ennuste vuodelle 2025 näyttää täyttävän tavoitteen.

1v DGR data on vielä vähän harhaanjohtava/tyhjä, sillä siinä on huomioitu vain muutamia yrityksiä, jotka ovat jo tässä vaiheessa vuotta ilmoittaneet uuden osingon vuodelle 2022. 70% salkusta on CCC-listalta eli ovat korottaneet osinkoa putkeen vähintään 5 vuotta. Booking Holdings, O'Reilly ja Disney eivät maksa osinkoja.

Osakesalkku on (osittain, noin puolet koko salkun sisällöstä) myös Sharevillessä, jonne se on jaettu nimellä FyysikonOsingot:
16 kommenttia:

 1. Selkeä koonti salkusta. Laskitko käsipelillä salkkusi tunnusluvut vai oliko sinulla joku oikotie niiden laskemiseen?
  T. Juha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän googlen sheets palvelua, jonne osakekohtaiset arvot haen netistä joko yahoo financen tai google financen kautta. Sitten lasken niistä painotetun keskiarvon, jolloin saan koko salkkuani kuvaavan arvon. Tämä on siitä kätevä, että se päivittyy automaattisesti kurssien heiluessa ja osavuosikatsausten tullessa.

   Tässä joitain esimerkkikoodeja siten, että taulukon soluun A2 on asetettu osakkeen tikkeri esim. IBM:

   P/E-luku:
   =GOOGLEFINANCE(A2, "pe")

   ROE:
   =INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A2&"+Key+Statistics", "table", 18),3,2)

   Osinko per osake:
   =INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A2&"+Key+Statistics", "table", 32),2,2)

   Poista
  2. Hei,

   Miten tuo salkun tuottokäyrä on tehty, onko sekin jollain google sheetsin toiminnallisuudella saatu pyöräytettyä ilmoille, vai Nordnetin toimintoja? Jos se on jokin periaatteessa helppo ja automatisoitava juttu, niin täytyy yrittää itsekin alkaa tuottaa tuollaisia jossain vaiheessa...

   Poista
  3. Tuottokäyrä on suora kuvakaappaus Nordnetin salkkusivulta. Olen miettinyt olisiko mahdollista piirtää oma tuottokäyrä automatisoidusti, jolloin siihen saisi juuri haluamansa vertailuindeksin. Liian vaikeaksi on toistaiseksi mennyt enkä ole keksinyt tapaa siihen.

   Poista
  4. Vieläkö ROE:n hakeminen pitäisi onnistuu tuolla tavalla? En saanut onnistumaan tuota.

   Poista
  5. Itse katson nykyisin vain pitkän aikavälin ROE:ta, jotka kaivan yhtiöiden tilinpäätöksistä vuodesta 2007 alkaen. Näin olen tehnyt kaikille seurantalistani yrityksille ja salkussani oleville yrityksille. Yksittäisen vuoden ROE voi johtaa harhaan, joten sen käyttäminen ei ainakaan omaan tarkoitukseen sovi.

   Yahoon nettisivut ovat päivittyneet 2015 jälkeen,joten nuo vanhat kaavat eivät käsittääkseni enää toimi. Eipä mulla ole mitään uuttakaan tiedossa, mutta googlesta voi koittaa etsiä.

   Poista
  6. Näin teen minäkin. Olisi vaan helpompaa, jos pitkän aikavälin ROE:t ja muut tiedot voisi saada kätevästi exceliin ilman, että niitä kaivelee aina erikseen yksitellen vuosikertomuksista.

   Poista
  7. Terve. Olen yrittänyt muodostaa noilla kaavoilla automaattista exceliä, johon saisin PB:n (tarkemmin viiden vuoden keskiarvon), mutta en saa onnistumaan.

   Onko nuo kaavat muuttuneet jonkin verran ajan saatossa?

   Poista
  8. Joo eipä nuo kaavat tuollaisenaan enää toimi. Koita löytää lähde missä 5y ave P/B on valmiina ja käytä vaikka täällä esitettyä tapaa datan importtaamiseen:
   https://www.kenkyoinvesting.com/2017/12/28/google-sheets-for-global-stocks-version-3/

   Poista
 2. Hei taas,

  Tällainen toinen utelias kysymys jossain vaiheessa uudistuneen salkkusivun sisältöön liittyen. Miten tuon Sharevillen sivunäkymän saa tuolla tavalla hienosti osaksi blogitekstiä? Tuollaista kuvalinkkiä nimittäin olisi varmaan kätevä käyttää myös minun blogissani ja harvalukuinen lukijakuntani tuollaisia nähdessään pitäisi tästä lähin myös minua varsinaisena digiguruna...

  Tähän mennessä nimittäin onnistuin vain tekstilinkin ja kuvakaappauksen liittämisessä, mutta ne eivät kyllä ole mitään tähän verrattuna.

  VastaaPoista
 3. Tai niin. Nyt ei tarvitse enää vastata tuohon eiliseen kyselyyni. Ne Sharevillen "linkitysvälineet" tai mitä ovatkaan näköjään löytyvätkin hakusanalla "widget" Nordnet-blogista. Kiitos joka tapauksessa, oivallinen esimerkki auttoi minukin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Widget on se taikasana jolla löytyy! Kyllähän sitä tunsi itsensä ihan digiguruksi, kun sen tohon ekan kerran sai ;)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Cheers, kiitos! Hienoa, että blogista on iloa muillekin :)

   Poista
 5. Hei, mitkä osakkeet tuottaa kivan osinkohyödyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos meinaat efektiivistä osinkotuottoa, niin suurimmat osingot tällä hetkellä suhteessa osakekurssiin maksavat Altria (7,1%), Fortum (5,1%), Gilead (4,6%), Handelsbanken (4,2%) ja lisäksi 3M, Kone ja Nokian Renkaat maksaa yli 3% osingon.

   Kokonaistuotto muodostuu kuitenkin osingosta ja osingon kasvusta. Viime vuoden osingonkorotuksia voi tarkastella vaikka täältä:
   https://fyysikonosingot.blogspot.com/2020/12/salkkuyritysten-osingonkorotukset.html

   Poista