keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Osingonkasvattaja analyysissä: Skyworks Solutions

Tässä uusin analyysini osingonkasvustrategiaan sopivista yrityksistä. Vuorossa on tällä kertaa toinen puolijohdevalmistaja TXN:n jälkeen, salkustani jo löytyvä, Skyworks Solutions (SWKS). Kirjoitin viime vuoden lopulla sijoitusstrategiastani, jota nyt olen alkanut noudattamaan. Aiemmat DGI analyysit löydät täältä:
- 8/2018 Texas Instruments - laadukas puolijohdevalmistaja ja lähes oikein arvostettu $113 hintaan
- 8/2018 Pandora - tanskalainen koruvalmistaja ja -myyjä, tuplasin positioni alle 400 DKK:n
- 7/2018 WM - jenkkilän Lassila & Tikanoja oli selvästi yliarvostettu
- 7/2018 ITW - teollisuuden monialayhtiö on kohtuullisesti hinnoiteltu alle 150 dollarilla
- 6/2018 Sampo - laadukas bisnes ja osake hieman aliarvostettu 41,3€ hinnalla
- 6/2018 Pepsi - erittäin laadukas bisnes, mutta osake on hieman yliarvostettu 105$ hinnalla
- 3/2018 Vakuutusyhtiöt - jatko tarkasteluun alalta päätyi 5 yhtiötä
- 2/2018 Disney - päätyi salkkuuni erittäin laadukkaan bisneksen ja kohtuullisen arvostuksen ansiosta
- 11/2017 CVS -  ei päätynyt salkkuuni matalan laadun vuoksi

Etsi vallihautaa
Olen asettanut kriteerit oman pääoman tuotolle (kriteeri 1) ja nettomarginaalille (kriteeri 2). Niiden tulisi olla korkeita, jotka viestivät yrityksen laadukkuudesta ja vallihaudasta liiketoiminnan ympärillä. Viimeisen 10 vuoden aikana ROE on ollut keskimäärin 15,64% ja nettomarginaali 17,46%. ROE sekä nettomarginaali ovat hyvällä tasolla ja ylittävät kriteerini.

Lisäksi vaadin yritykseltä jatkuvaa kannattavuutta, enkä salli negatiivista tulosta finanssikriisin tai viimeisen 10 vuoden aikana (kriteeri 3). ROE ja NpM olivat jokaisena vuonna positiiviset, joten ehto täyttyy. ROE oli alimmillaan 7,34% ja nettomarginaali 7,78% vuonna 2007.

Etsi kestävyyttä
Katsotaanpa sitten hieman nykyisiä lukuja. Vuoden 2017 EPS oli $5,48 ja tämän vuoden konsensusennuste on $6,61. Nykyinen osinko on $1,52. Osingonmaksun olisi hyvä olla kestävällä pohjalla, joten osingonmaksusuhteen tulisi olla matala (kriteeri 4). Maksusuhde ennustettuu EPS:iin nähden on 23%. Osinko vaikuttaa olevan kestävällä pohjalla maksusuhteen ollessa alle kriteerini.

Jotta yritys voi rauhassa johtaa omaa liiketoimintaa pienistä töyssyistä huolehtimatta, niin yhtiön taseen on oltava hyvässä kunnossa (kriteeri 5). En halua sijoittaa ylivelkaantuneisiin yrityksiin. Skyworksin tase on velaton ja lisäksi käteistä on reilu miljardin verran. Tämäkin kriteeriä siis täytetään.

Lähtötaso osingolle ei saa olla liian matala (kriteeri 6). Tällä hetkellä osakkeella käydään kauppaa 90 dollarin hintaan. Tämä antaa efektiiviseksi osinkotuotoksi 1,7%. Lähtötaso osingolle vaikuttaa olevan matalalla tasolla, mutta kuitenkin riittävällä tasolla ja kriteeri täytetään.

Etsi arvoa
Lasketaan osakkeen arvo ja katsotaan miltä se näyttää suhteessa nykyiseen osakekurssiin. Aion käyttää tähän kaksiasteista osinkojen diskonttausmallia (DDM5 ja DDM10) sekä kaksiasteista kassavirran diskonttausmallia (DCF10). Kasvuoletukset pyrin tekemään konservatiivisesti yrityksen historialliseen suoriutumiseen pohjautuen.

Yrityksen liikevaihto on kasvanut vuosien 2007-2017 aikana 17,28% vuodessa. Nettoliikevoitto on kasvanut 33,15% vuodessa ja lisäksi omia osakkeita ei ole ostettu takaisin vaan niiden määrä on lisääntynyt 1,43% vuodessa vuosien 2007-2017 aikana. Osinkoa on nostettu 28% vuodessa vuodesta 2014 lähtien. Ennen sitä kaikki raha käytettiin kasvun rahoittamiseen.

Yllä olevien lukujen avulla on todella vaikea arvioida tulevaisuuden kasvua. Tästä johtuen teen arvolaskelmat seuraavilla oletuksilla, jotka uskon edustavan hyvin Skyworksin potentiaalia. Oletan, että lyhyen aikavälin (ensimmäiset 10 vuotta) kassavirran kasvu on 6% ja pitkän aikavälin kasvu 0%. Osinkojen kasvusta oletan, että seuraavat 5 vuotta osinkoa nostetaan 28% vuodessa, seuraavat 10 vuotta 18% vuodessa ja terminaalikasvuksi oletan 6%. Käytän 10% tuotto-odotusta laskelmissani.

Olen tehnyt google sheetsiin laskurin, johon voi syöttää arvot ja se laskee suoraan osakkeen arvon. Laskurin mukaan osakkeen arvoksi (tulevaisuuden osinkojen nykyarvo) saadaan n. $92,05 (DDM10) ja $92,92 (DDM5). DCF malli antaa osakkeen arvoksi $99,32.

Osakekurssi on tällä hetkellä $89,67, joten osake vaikuttaa käytännössä oikein arvostetulta suhteessa historiaan. Keskiarvo yllä olevista laskelmista antaa osakkeen arvoksi $94,77 eli osake on n. 5% aliarvostettu.

Yhteenveto ja päätelmät
Asettamistani kuudesta kriteeristä SWKS läpäisee kaikki. Skyworksin bisnes on paljon riippuvainen Applesta, sillä suuri osa tuotteista menee iPhoneen. 2g aikaan Skyworks pystyi myymään 3 dollarin edestä tuotteita yksittäiseen puhelimeen, mutta 5g aikaan puhelinkohtainen sisältö on jo 28 dollaria. IoT on myös merkittävä kasvuajuri, mikä tottakai tarkoittaa veristä kilpailua, koska kaikki haluaa kätensä hunajapurkkiin. Yritystä on kuitenkin johdettu hyvin ja on yksi kannattavimmista alalla toimivista yrityksistä nähdäkseni tiettyjen integroitujen ratkaisujen takia. Yritys sopii laadun puolesta DGI-strategiaan lyhyestä osingonkasvuhistoriasta huolimatta. Hintakin on kohdillaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Vastuuvapautus:

Omistan SWKS:n osakkeita ja kasvatin positiotani 30 kappaleesta 45 kappaleeseen 5.9.2018.

Blogissa esitettävät kirjoitukset ja kommentit ovat kirjoittajan henkilökohtaisia mielipiteitä.

Blogissa esitettävää aineistoa ei tule miltään osin tulkita arvopaperimarkkinalain tarkoittamiksi sijoitussuosituksiksi tai sijoituspalveluyrityksistä annetussa laissa tarkoitetuksi sijoitusneuvonnaksi. Kaikenlainen blogissa esitetyn tiedon hyödyntäminen, kuten mahdolliset sijoituspäätökset blogissa esitetyn aineiston perusteella, tapahtuu omalla vastuulla. Kirjoittaja ei miltään osin vastaa blogissa esitetyn aineiston hyödyntämisen seurauksista. Kirjoittaja ei siten missään tilanteessa vastaa vahingosta tai tappiosta taikka saamatta jääneestä voitosta tai tuotosta, joka blogin tietoja hyödyntävälle tai kolmannelle taholle aiheutuu suoraan tai välillisesti blogin sisällön johdosta.

Blogin lukijaa kehotetaan omatoimisesti analysoimaan blogissa esitettävää aineistoa ja suhtautumaan kriittisesti sen sisältöön, kuten lähteiden luotettavuuteen sekä kirjoittajan esittämiin tulkintoihin ja olettamiin. Lukijaa muistutetaan erityisesti siitä, että blogissa esitetty aineisto ei välttämättä ole objektiivista vaan muodostuu kirjoittajan mielipiteistä ja arvioista, joihin voivat vaikuttaa kirjoittajan henkilökohtaiset olosuhteet ja taloudelliset intressit esimerkiksi suhteessa yksittäisiin rahoitusvälineisiin tai liikkeeseenlaskijoihin. Lisäksi on olemassa riski siitä, että blogissa esitetty aineisto sisältää virheellistä tai puutteellista tietoa.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

2 kommenttia:

  1. TXN paljon laadukkaampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on laadukkaampi: ROE 25%/15%, nettomarginaali 20%/17%.

      Poista