torstai 14. kesäkuuta 2018

Osingonkasvattaja analyysissä: Pepsi

Tässä uusin analyysini osingon kasvu strategiaan sopivista yrityksistä. Vuorossa on tällä kertaa Pepsi. Kirjoitin viime vuoden lopulla sijoitusstrategiastani, jota nyt olen alkanut noudattamaan. Aiemmat DGI analyysit löydät täältä:
- 3/2018 Vakuutusyhtiöt - jatko tarkasteluun alalta päätyi 5 yhtiötä
- 2/2018 Disney - päätyi salkkuuni erittäin laadukkaan bisneksen ja kohtuullisen arvostuksen ansiosta
- 11/2017 CVS -  ei päätynyt salkkuuni matalan laadun vuoksi

Etsi vallihautaa
Olen asettanut kriteerit oman pääoman tuotolle (kriteeri 1) ja nettomarginaalille (kriteeri 2). Niiden tulisi olla korkeita, jotka viestivät yrityksen laadukkuudesta ja vallihaudasta liiketoiminnan ympärillä. Viimeisen 10 vuoden aikana ROE on ollut keskimäärin 39,66% ja nettomarginaali 10,56%.

ROE on hyvällä tasolla ja ylittää kriteerini. Lisäksi nettomarginaali on vakuuttavalla tasolla ja sekin ylittää kriteerini.

Lisäksi vaadin yritykseltä jatkuvaa kannattavuutta, enkä salli negatiivista tulosta finanssikriisin tai viimeisen 10 vuoden aikana (kriteeri 3). ROE ja NpM olivat jokaisena vuonna positiiviset, joten ehto täyttyy. ROE oli alimmillaan 27,6% ja nettomarginaali 8,65% vuosina 2012 ja 2015.

Etsi kestävyyttä
Katsotaanpa sitten hieman nykyisiä lukuja. Vuoden 2017 EPS oli $5,32 ja tänä vuonna konsensus ennuste odottaa $5,68 osakekohtaista tulosta. Nykyinen osinko on $3,71. Osingonmaksun olisi hyvä olla kestävällä pohjalla, joten osingonmaksusuhteen tulisi olla matala (kriteeri 4). Maksusuhde viime vuoden EPS:iin nähden on 69,7%. Osinko vaikuttaa olevan nipin napin kestävällä pohjalla maksusuhteen ollessa juuri ja juuri alle kriteerini.

Jotta yritys voi rauhassa johtaa omaa liiketoimintaa pienistä töyssyistä huolehtimatta, niin yhtiön taseen on oltava hyvässä kunnossa (kriteeri 5). En halua sijoittaa ylivelkaantuneisiin yrityksiin. Velan suhde omaan pääomaan on n. 43%, joka on hyvällä tasolla. Lisäksi korkomenot ovat hallinnassa, sillä tulos (EBIT) kattaa korot 14,6-kertaisesti. Yritys läpäisee seulan tämän kriteerin osalta.

Lähtötaso osingolle ei saa olla liian matala (kriteeri 6). Tällä hetkellä osakkeella käydään kauppaa n. 105 dollarin hintaan. Tämä antaa efektiiviseksi osinkotuotoksi 3,5%. Lähtötaso osingolle vaikuttaa olevan hyvinkin riittävällä tasolla. Tämäkin kriteeri täytetään.

Etsi arvoa
Lasketaan osakkeen arvo ja katsotaan miltä se näyttää suhteessa nykyiseen osakekurssiin. Aion käyttää tähän kaksiastesta osinkojen diskonttaus mallia. Kasvuoletukset pyrin tekemään konservatiivisesti yrityksen historialliseen suoriutumiseen pohjautuen.

Yritys on pystynyt kasvattamaan liikevaihtoaan viimeisen 10 vuoden aikana 4,36% vuodessa. Nettoliikevoitto on kasvanut 3,66% vuodessa, osinkoa on nostettu 9,43% vuodessa ja lisäksi omia osakkeita on ostettu takaisin 1,16% vuodessa viimeisen 10 vuoden aikana.

Yllä olevien lukujen avulla voidaan arvioida tulevaisuuden kasvua. Historiallinen osingonkasvutahti on ollut kova ja on johtanut osingon maksusuhteen kohoamiseen. EPS on kasvanut siis 3,66%+1,16% = 4,82% vuodessa.

Käytän 10% tuotto-odotusta laskelmissani. Olen tehnyt google sheetsiin laskurin, johon voi syöttää arvot ja se laskee suoraan osakkeen arvon 2 vaiheisella osinkojen diskonttausmallilla. Laskurin mukaan osakkeen arvoksi (tulevaisuuden osinkojen nykyarvo) saadaan n. $95. Osakekurssi on tällä hetkellä n. $105, joten osake vaikuttaa hieman yliarvostetulta suhteessa historiaan.

Jos kuitenkin arvioidaan mikä tuotto-odotus olisi, jos oletetaan, että osinkoa kasvatetaan seuraavat 10 vuotta edellisten 10 vuoden tapaan 9,43% vuodessa ja sen jälkeen EPS:n kasvuvauhdin mukaisesti 4,82% vuodessa. 105 dollarin arvostus vastaa näillä oletuksilla 9,58 % tuottoa.

Yhteenveto ja päätelmät
Asettamistani kuudesta kriteeristä Pepsi läpäisee kaikki. Siitä huolimatta nykyisellä hinnalla Pepsistä ei pitäisi saada 10 % tuotta vaan osake vaikutta ahieman yliarvostetulta. Odotettavissa tuotto on kuitenkin hyvin lähellä käyttämääni tuottovaatimusta. Tämä on mielestäni hyväksyttävissä olevalla tasolla ottaen huomioon liiketoiminnan laadun.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Vastuuvapautus:

En omista Pepsin osakkeita, mutta harkitsen niiden hankkimista lähiaikoina.

Blogissa esitettävät kirjoitukset ja kommentit ovat kirjoittajan henkilökohtaisia mielipiteitä.

Blogissa esitettävää aineistoa ei tule miltään osin tulkita arvopaperimarkkinalain tarkoittamiksi sijoitussuosituksiksi tai sijoituspalveluyrityksistä annetussa laissa tarkoitetuksi sijoitusneuvonnaksi. Kaikenlainen blogissa esitetyn tiedon hyödyntäminen, kuten mahdolliset sijoituspäätökset blogissa esitetyn aineiston perusteella, tapahtuu omalla vastuulla. Kirjoittaja ei miltään osin vastaa blogissa esitetyn aineiston hyödyntämisen seurauksista. Kirjoittaja ei siten missään tilanteessa vastaa vahingosta tai tappiosta taikka saamatta jääneestä voitosta tai tuotosta, joka blogin tietoja hyödyntävälle tai kolmannelle taholle aiheutuu suoraan tai välillisesti blogin sisällön johdosta.

Blogin lukijaa kehotetaan omatoimisesti analysoimaan blogissa esitettävää aineistoa ja suhtautumaan kriittisesti sen sisältöön, kuten lähteiden luotettavuuteen sekä kirjoittajan esittämiin tulkintoihin ja olettamiin. Lukijaa muistutetaan erityisesti siitä, että blogissa esitetty aineisto ei välttämättä ole objektiivista vaan muodostuu kirjoittajan mielipiteistä ja arvioista, joihin voivat vaikuttaa kirjoittajan henkilökohtaiset olosuhteet ja taloudelliset intressit esimerkiksi suhteessa yksittäisiin rahoitusvälineisiin tai liikkeeseenlaskijoihin. Lisäksi on olemassa riski siitä, että blogissa esitetty aineisto sisältää virheellistä tai puutteellista tietoa.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

4 kommenttia:

 1. Tuntuu, että vastuuvapauslausekkeesi on melkein yhtä pitkä kuin itse leipäteksti :D Itse en usko vastuuvapauslausekkeen tarpeeseen, koska kellään meillä suomalaisista bloggaajista ei ole tarpeeksi valtaa, jotta pystyisimme vaikuttamaan yhtään minkään osakkeen kurssiin.

  Pepsi taisi käydä jopa alle 100 dollarin n. viikko sitten, joka laittoi itsenikin analysoimaan vähän firman tilannetta. Tuntuu, että dippaus alle satasen jäi erittäin lyhyeksi ja nyt korjausliikettä on näkyvissä takaisinpäin. Elintarvike- ja juomabisnes taitaa olla tällä hetkellä erittäin kovassa paineessa ylipäätänsä Yhdysvalloissa ja kiinnostaakin päästäänkö siitä kuopasta ylös. Pelkkä inflaation tasoinen tulosparannus pers vuosi ei kuitenkaan riitä kiitettävään tuottoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se jopa on pidempi. Otin käyttöön ton, kun ruotsis oli se hässäkkä. Se tulee copy pastena tohon loppuun helposti ja on ihan jees korostaa kaikkien analyysien osana, koska kaikilla netin käyttäjillä ei ole lähdekritiikki sillä tasolla mitä pitäisi. Se pistää kaikki lukijat harkitsemaan riskejä ylipäätään, koska DGI teksteissäni en niitä juuri käsittele.

   Joo, korkojen noustessa ja inflaation noustessa pepsin kulut luultavasti kasvaa, mutta tulos ei välttämättä kasvakkaan entiseen malliin. Pitkän aikavälin sijoituksena pepsi ja muuta saman alan firmat ovat mielestäni kuitenkin kiinnostavia sijoitusmielessä.

   Poista
 2. Hei, oletko jossain avannut tuota 2-vaiheista osinkojen diskonttausmallia tai Excel-kaavojasi? Ne kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole avannut tarkemmin. Tässä muutamia lähteitä, joita olen käyttänyt exceleitäni tehdessä:

   http://www.investopedia.com/articles/07/dcf_pitfalls.asp

   http://www.streetofwalls.com/finance-training-courses/investment-banking-technical-training/discounted-cash-flow-analysis/

   http://www.dividend.com/dividend-education/the-two-stage-dividend-discount-model/

   Poista