torstai 20. heinäkuuta 2017

Salkkuni ainoan utilityn, Fortumin Q2 oli mielenkiintoinen

Fortum julkaisi tuloksensa tänään 20.7.2017. Tulos oli mielenkiintoinen. Liikevaihto (+22%) kasvoi reippaasti, mutta osakekohtainen tulos (-100%) laski tappiolle. Legacy busineksen eli sähkön tuotannon tulos ei kohene ellei sähkön hinta nouse. Tämä määrää pitkälti Fortumin kehityksen, koska se on vielä niin suuri osa Fortumia. Uudet bisnekset kasvoivat ja erityisesti Lundmarkin kommentti herätti mielenkiintoni: "olemme käyttäneet noin 20 % pääomista ja saaneet takaisin lähes 100 % myydyn sähkönsiirtoliiketoiminnan kassavirrasta".

Linkki Q2 tulokseen:
https://www.fortum.com/fi/sijoittajat/raportitjaesitykset/osavuosikatsaukset/pages/default.aspx

Olen käynyt Fortumilla kauppaa ehdottomasti aivan liikaa. Tämä on ollut yksi ensimmäisistä omistuksista ja koko kaupankäyntihistorian esittämisessä menisi ikä ja terveys. Alla viimeisimmät kauppani:
Osto 14.12.2015 200kpl @ 12,96€ 
Osto 03.02.2016 90kpl @ 11,85€
Myynti 26.02.2016 150kpl @ 12,04€
Myynti 23.06.2016 50kpl @ 14,32€
Myynti 20.10.2016 70kpl @ 15,50€.

Keskihintani on tällä hetkellä kaupankäyntikulut mukaan lukien 12,46€. Tällä hetkellä osakkeella käydään kauppaa 14 euron pinnassa. Osakkeen paino salkussa on melko suuri, enkä ole lisäämässä Fortumia ellei hinta ole edullinen. Miltä nykyinen arvostus näyttää?

P/E on tällä hetkellä 24,79 ja osakkeen osinkotuotto on n. 7,8% maksuosuuden ollessa n. 194%. Vuodelle 2017 odotetaan 0,8€ EPS:ä eli forward-P/E on tämän päivän kurssilla n. 17,7. Jos oletetaan, että EPS kasvaa seuraavina 5 vuotena 15% vuodessa, mutta sen jälkeen hidastuu 2 % kasvuun, niin DCF:llä voidaan laskea osakkeen nykyarvo. Käyttäen 12 % tuottovaatimusta osakkeen arvoksi saadaan 12,72€. Edellä esitetty olettaa, että kassa saataisiin tuottamaan ja EPS kasvuun. Muitakin vaihtoehtoja toki on, kuten kassan jakaminen omistajille osinkoina. Fortumin arvostaminen on joka tapauksessa todella vaikeaa, koska kyseessä on periaatteessa käänne yhtiö.

Olen viime aikoina yrittänyt metsästää osakkeita harvoin ja valita hyvin tarkkaan ostopaikkani. 12 % tuottovaatimuksen käyttäminen on auttanut tämän saavuttamisessa, sillä osakkeet tulevat ulos DCF laskurista lähes joka kerta yliarvostettuina. Fortum näyttää tällä hetkellä hieman yliarvostetulta (11%). Kerätään osinkoja ja holdataan. Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavien vuosien tuloksia ja rakennejärjestelyjen etenemistä.

Lisää suomenkielisiä tekstejä Fortumista löytyy mm. Nordnet blogista ja omilta sivuiltani:
http://fyysikonosingot.blogspot.com/2014/03/salkkuni-yhtiot-osa-2-fortum.html

3 kommenttia:

 1. Olitkos käsitellyt tuota 12 % tuottovaatimustasi jossain kirjoituksessasi?

  Lähinnä kaipaisin näkemystäsi siihen, että käyttämällä kiinteää 12 % tuottovaatimusta, näyttää kalliilta yritys, jonka oikea (riskiä vastaava) tuottovaatimus on 8 %, mutta markkina käyttää 10 %, ja halvalta yritys, jonka oikea tuottovaatimus olisi 15 %, mutta markkina käyttää 13 %.

  Eli siis vähäriskiset aliarvostetut saattavat tulla laskelmissasi yliarvostetuiksi, kun taas korkeariskisten yliarvostettujen kohdalla laskelmasi saattavat näyttää aliarvostettua. Ja mitä korkeampi on osakkeen riski, sitä todennäköisemmin laskelmasi näyttää aliarvostettua, riippumatta siitä, onko osake tosiasiassa ali- vai yliarvostettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista, että olisin käsitellyt sitä erikseen.

   Arvonmäärityksessä tulee mielestäni huomioida, että lopputulos on todella herkkä käytettyjen parametrien suhteen. Tässä pitää siis jotenkin pyrkiä saamaan turvamarginaalia, jotta sijoitus ei osoittaudu täydelliseksi katastrofiksi. Olen tyytyväinen 8 - 10 % tuottoon pitkällä aikavälillä, mutta käytän 12 % tuottovaatimusta määrittäessäni osakkeiden arvoja. Tämä tuo turvamarginaalia sijoituspäätökseen ja toivottavasti salkkuuni ei tällöin katastrofeja päädy.

   Olet kyllä aivan oikeassa, että tässä voi tulla systemaattinen virhe, joka pelaa vielä sijoittajaa vastaan joka tilanteessa. Onko ideoita miten riskejä tulisi arvioida ja niiden perusteella määrittää tuottovaatimus?

   Poista
  2. Vaikea kysymys tosiaan. Kouluvastaushan olisi riskittömän koron ja volatiliteetin kautta, mutta ainakin itselle se on turhan työläs eikä välttämättä kuitenkaan kuvaa todellista riskiä. Etenkään jos kyseessä on yritys, jolla on vakaa historia (alhainen vola), mutta jonka nykyhetki ja lähitulevaisuus ovat epävarmat.

   Itse olen riskiä määrittänyt vähän samalla tavalla kuin muutenkin osakkeiden arvoja - eli melko puhtaasti mutulla. Eli arvioimalla yrityksen toimialaa ja tilannetta sen mukaan, kuinka todennäköistä on, että firma pystyy vähintään nykyisen kaltaiseen suoriutumiseen tulevaisuudessa. Esimerkiksi käänneyhtiöihin en yleensä sijoita, koska niissä on olennaista epävarmuutta firman tulevaisuudesta ja tulevasta tulotasosta. Fortumia en tosin itse pidä käänneyhtiönä, vaan kyse on nähdäkseni yrityksestä riippumattomasta energiasyklistä, joka nyt on melko alhaalla. Jos energia jatkaa alhaalla tai alempana, niin sitä seuraa puhdistava konkurssien aalto tai ainakin vähäisempiin investointeihin, mikä puolestaan nostaa myöhemmin energian hintaa, kun sitä ei riitäkään kaikille. Jonkun pitää tuottaa se sähkö kaikkiin niihin sähköautoihin.

   Disclaimer: Omaa riskin- ja arvonmääritystapaani ei voi suositella kenellekään, koska se on tosiaan aivan liian mutupohjaista, mutta tällä hetkellä tuntuu, ettei enempään ole aikaa/energiaa.

   Poista