tiistai 1. maaliskuuta 2022

Ostin osakkeita ja seuraavana päivänä Venäjän RTS-indeksi romahti 50%

Seurantalistani on alkanut muuttua yhä enemmän vihreäksi kertoen aliarvostuksesta. Kirjoitin hetki aikaa sitten potentiaalisista ostokohteista ja siellä oli mukana Starbucks ja Air Products & Chemicals. Nämä osakkeet ovat usein olleet yliarvostettuja mielestäni ja tästä johtuen SBUX:n paino on pysynyt hyvin matalalla ja APD ei ole salkkuuni edes päässyt. Vaikka nämä ei olleet aliarvostetuimmat, niin päätin ostaa näitä salkkuuni.

Tuplasin 23.2. Starbucks positioni hinnalla $89.5. 10kpl avauspositio tuli ostettua 79 dollarilla aika tarkkaan 2v sitten ja nyt tuli salkkuun toiset 10kpl.

SBUX on globaali jättiläinen ja nykysukupolvien mäkkäri, joka porskuttaa edelleen, mutta kotimarkkinoilla USA:ssa on alkanut haasteet työntekijöiden päästä. Käsittääkseni lakot, liittojen muodostumiset ja heikko työntekijöiden saatavuus on nostanut riskejä ja normaalisti hyvä ja vakaa kannattavuus on uhattuna. Tästä johtuen hintakin on tullu hieman alas vaikka ei sitä ehkä halvaksi vielä voisi sanoa. P/E 28 ja osinkotuotto 2,1% ovat suhteessa melko korkeisiin kasvuodotuksiin kuitenkin kohtuulliset.

Ostin 23.2. myös Air Products & Chemicalsin osakkeita salkkuuni. APD (ei siis ADP eli Automatic Data Processing, joka löytyy myös salkustani) tuli täysin uutena positiona ja lisäksi tämä on ensimmäinen sijoitukseni materiaalit sektorille Tikkurilan jälkeen. Teollisuuskaasufirmat muodostavat tietyllä tapaa paikallisia monopoleja ja business on hyvin sticky. Linde ja Air Liquid ovat suurimmat kilpailijat.

APD on myynyt heikommin kannattavia omaisuueriä ja spin-offina tuli myös Versum Materials. Kannattavuus alkaa paranemaan ja ehkä se liikevaihtokin lähtee tosta kasvuun uusien investointien myötä sekä transformaation loputtua lopettaen samalla liiketoiminnoista luopumisen.

Ostin 8 kpl osakkeita hintaan $234.85 plus $3.5 kulut. Avauspositio oli siis ihan kohtuullisen kokoinen (~1700e) ja APD on nyt salkustani n. 1,6%.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti