Huomaan, että aina kun salkun käteispositio lähenee nollaa, niin seurantalistalta alkaa löytymään yhä enemmän sopivasti hinnoiteltua. Tämä johtunee siitä, että pyrkimykseni pitää 100% osakepaino johtaa OSTA-nappulan painamiseen jo melko varhaisessa vaihessa pientä laskua. Tälläkin hetkellä seurantalistalla on jo 8 eri yritystä, jotka olisivat painoltaan lisäystä vailla ja sopivasti hinnoiteltuja. Tai ainakin hyvin lähellä sitä. Alla lyhyt esittely näistä yrityksistä.
3M (MMM)
Matalan kasvun, korkean kannattavuuden monialayhtiö ja osinkoaristokraatti, joka painii oikeustaisteluissa. Riskit ovat koholla ja hinta sen mukainen. Lisäksi yleinen markkinatilanne on haastava. Toisaalta vaikuttaa myös siltä, että osa 3M:n haasteista johtuu yrityksestä itsestään. Kannattavuus on hyvä kaikissa segmenteissa ja tase on vahva, mutta ongelmana on ollut heikko kasvu. Hinnoittelu toisaalta sen mukainen eli P/E on 15,3 ja osinkotuotto 3,7%.
Oma keskihinta on $159.8 ja paino salkussa on 1,6%. Osakkeen hinta kirjoitushetkellä noin $160 ja olen valmis lisäämään alle $156 hinnalla.
Starbucks (SBUX)
Pandemia tuli ja meni, mutta SBUX pysyi kannattavana merkittävistä koronarajoituksista huolimatta. Globaali jättiläinen ja nykysukupolvien mäkkäri porskuttaa edelleen, mutta kotimarkkinoilla USA:ssa on alkanut haasteet työntekijöiden päästä. Käsittääkseni lakot, liittojen muodostumiset ja heikko työntekijöiden saatavuus on nostanut riskejä ja normaalisti hyvä ja vakaa kannattavuus on uhattuna. Tästä johtuen hintakin on tullu hieman alas vaikka ei sitä ehkä halvaksi vielä voisi sanoa. P/E 28 ja osinkotuotto 2,1% ovat suhteessa melko korkeisiin kasvuodotuksiin kuitenkin kohtuulliset.
Oma keskihinta on $79.4 ja paino salkussa on 0,8%. Osakkeen hinta noin $94 ja olen valmis lisäämään alle $92 hinnalla.
Gilead Science (GILD)
Pahalta näyttää viimeaikainen kehitys ja ainut mikä pitää pinnalla on pandemian mukana tullut COVID19 lääkitys Veklury, joka oli alunperin kehitetty Ebolaan. Do or Die hetket on menossa Gileadilla, joka ponnisti 100 miljardin luokkaan hepatiitti C lääkkeillä, mutta on sittemmin ollut pelkän HIV-lääke portfolion varassa. Ja viimeisin tulos näyttää heikolta myös tämän portfolion liikevaihdon kehityksen osalta. Tämä on ehkä salkkuni riskisin lappu. Nooh, yllätys yllätys niin on hintakin sen mukainen eli suoraan sanottuna halpa. Jos tällä hinnalla saisi mustia sukkia, niin taitaisin ostaa muutaman ylimääräisenkin parin vaatekaappin varuiksi. Do or Die menosta johtuen GILD:n P/E on vain 9,1 ja osinkotuotto jopa 4,6%.
Oma keskihinta on $63.6 ja paino salkussa on 3,6%. Osakkeen hinta noin $62 ja oma arvioni käyvästä arvosta on selvästi korkeampi.
Moody's (MCO)
Yksi Buffetin lempilapsistä eli business, joka ei tarvitse lisäpääomia kasvuun ja pystyy jakamaan suurimman osan voitoista suoraan omistajille samalla kasvamaan mukavaa tahtia. Tietyllä tapaa tämä on ehkä paras poimintani, sillä bisnes on tasaisen kannattavaa, mukavasti kasvavaa ja vähän pääomia sitovaa. Luokitus-Oligopolissa on hyvä elää. On siinä ohella dataa ja muutakin bisnestä. Harmi vaan, että hyvää ei saa kovin halvalla tai ainakin tunnusluvut antaa ymmärtää moodsien olevan kalliita, sillä MCO:n P/E-luku on noin 27 ja osinkotuotto 0,85%.
Oma keskihinta on $292.2 ja paino salkussa on 2,7%. Osakkeen hinta noin $330, olen valmis lisäämään about näillä hinnoilla ja esim. viimeksi kävin ostoksilla $327 dollarissa tammikuun lopulla.
Intercontinental Exchange (ICE)
Vihaan joka kerta kirjoittaa tämän yrityksen nimeä, mutta ei nimi miestä pahenna sanotaan. ICE on kaiken sään kestävä toimija, mutta ongelmana mielestäni on hieman rönsyily. On sijoituksia BAKTT:ssa ja on tehty iso 11 miljardin yritysosto järkyttävän korkealla valuaatiolla (P/Sales ~12) asuntolainafirmaan Ellie Mae. Anyways, ICE omistaa NYSE:n eli New Yorkin pörssin ja paljon muita kauppapaikkoja, joissa se toimii ns. välistävetäjän roolissa. Meni markkina ylös tai alas, niin tuottoa tulee niin kauan kuin kauppaa tehdään. Olen ICE:n kaveriksi katsonut CME:tä, mutta ylläty yhä uudelleen ja uudelleen niiden hinnoittelu erosta. Taisi olla ainoastaan koronadropissa kun CME oli omilla mittareilla kohtuuhintainen, mutta ICE:n kohdalla näin on mielestäni nytkin. ICE:n P/E on noin 22 ja osinkotuotto noin 1,2%.
Oma keskihinta on $98.7 ja paino salkussa on 2,9%. Osakkeen hinta noin $125 ja olen valmis lisäämään about näillä hinnoilla, sillä fair value arvioni on itseasiassa noin $143-$153.
Visa (V)
Kaikki tuntee Visan? Eiks niin, mutta miten se tekee rahaa? Vaikka Visa teksti on tuttu pankki- ja luottokorttien kyljestä, niin Visa itseasiassa toimii vain maksunvälittäjänä. Pahin kilpailija on Mastercard, joka toimii hyvin samalla tavalla ja myös Discover on siellä. Sitten jos mennään American Expressiin, niin sieltä löytyy sitten jo credit businesta. Korona laski volyymeja, kun matkailu ja ravintolat kärsivät pandemiasta. Lisäksi Paypal ja BNPL-toimijat kuten Affirm tai suomalaisillekin tuttu Klarna ovat aiheuttaneet kilpailupainetta nettiostosten yhteydessä. Kaikestä tästä huolimatta tarina on ehjä ja käteisen käyttö vähenee, joten maksunvälitys business tulee kasvamaan. Visan ollessa monilta osin markkinajohtaja, joten kilpailukykyä on ja suuri osa kasvusta tulee tietenkin markkinjohtajalle kunhan markkinaosuuksista saadaan pidettyä kiinni. Visan prosessointi kulut ovat välillä 1,29% + $0.05 ja 2,54% + $0.1, joten sitä voi miettiä kuinka houkutteleva businessmalli tämä on? Kunnon välistävetoa ja mitä isompi volyymi, niin sitä isommat voitot vaikka taustalla toimisi yksi ja sama network. Visan P/E-luku on 32,6 ja osinkotuotto vaivaiset 0,66%.
Oma keskihinta on $100.3 ja paino salkussa on 4,5%. Osakkeen hinta noin $228, olen valmis lisäämään alle $217 hinnalla. Esim. viimeksi kävin ostoksilla $202 dollarissa marraskuussa.
Ubiquiti (UI)
Tikkeristä tulee heti mieleen käyttöliittymä eli user interface. Firman tavoitteena on kuitenkin demokratisoida internet. Eli mitä, onko tämä joku poliittinen firma? Viime osarin perusteella UI kärsii merkittävästi toimitusketjun ongelmista ja tilausta olisi enemmän kuin mitä pystytään toimittamaan. Historiassa UI on kasvanut markkinaa nopeammin ja esim. Enterprise WLAN alalla UI on kasvattanut viidessä vuodessa markkinaosuuden jo 10% tasolle (+3%). Vaikka UI on selvästi esim. Ciscoa pienempi toimija, niin sen kannattavuus on parempi. Tässä mennään taas kaavalla, josta erityisesti pidän: jos yritys on kannattavampi kuin kilpailijat ja kasvaa nopeammin kuin kilpailijat, niin yritys tekee jotain oikein. Osakeen hinnoittelu on ollut korkea, koska kasvu ollut todella väkevää. Hinnoittelu ottaa kuitenkin hyvin nopeasti osumaa kun normaalisti 30% kasvava kääntää liikevaihdon laskuun komponenttipulan takia. Kurssi kävi 400 dollarissa kun kaikki näytti hyvältä ja nyt mennään noin 40% alempana. Kaikesta tästä huolimatta luvut voivat vaikuttaa korkealta, sillä P/E-luku on noin 24 ja osinkotuotto prosentin.
Oma keskihinta on $197.3 ja paino salkussa on 1,6%. Osakkeen hinta noin $250, olen valmis lisäämään jopa noin $310 hinnalla. Esim. viimeksi kävin ostoksilla $265 dollarissa tämän kuun alussa juuri ennen tiputtavaa osaria.
Air Products & Chemical (APD)
Tämä erottuu muista siten, että tätä minulta ei salkusta löydy. Syykin selvisi viikonloppuna, sillä en ollut täysin ymmärtänyt APD:n historiaa ja sitä transformaatiota mikä on alkanut about vuodesta 2016. Erityisesti käsitykseni muuttui kun vastaan tuli APD:n esitys sijoittajille. Yksi haaste mikä itsellä oli ollut, oli vapaan kassavirran arviointi. APD on ollut viime aikoina niin intensiivisessä kasvuinvestointivaiheessa, että CAPEX on pääosin ollut kasvua eikä niinkään ylläpitoa. Jos ei tätä ole mitenkään erotellut toisistaa, niin FCF näytti olevan noin 50% raportoiduista nettotulos lukemista. Tiesin, että tässä on jotain hämärää, mutta en ollut vaan saanut aikaiseksi tutkia asiaa tarkemmin. Kun kasvuinvestoinnit ottaa pois FY2021 lukemista, niin FCF onkin noin $12.46 per osake vs. $9 EPS. Kun tähän toimialaan ensi kerran tutustuin, niin tykästyin heti. Teollisuuskaasufirmat ovat monipaikoin paikallisia monopoleja. Vaikka kilpailijoina on Linde ja Air Liquid, niin mielestäni APD on fokusoitunein välintä tästä joukosta. En itseasiassa Ranskaan haluaisi edes sijoittaa. APD:n hinnoittelu alkoikin näyttämään kohtuullisesta ottaen huomioon transformaation (liikevaihto ei ole kasvanut, kun osia on myyty/divestoitu) ja investoinnit (FCF ennen kasvuinvestoineja on 130% vs 50% nettotuloksesta). P/E-luku on 23.8 ja osinkotuotto 2,45%.
En omista APD:n osakkeita, mutta olisi valmis avaamaan position alle $237 hinnalla.
Yhteenveto
Yhteenvetona voisi vielä mainita, että olen käyttänyt P/E ja osinkotuotto lukujen laskennassa omia tiedostojani, joissa molemmat ovat eteenpäin katsovia tietoja päivitetty tammikuun aikana viimeksi. Molemmat olen ottanut Nasdaqin sivuilta. Virheitä datassa silti saattaa olla, joten tee oma tutkimus ja sijoituspäätöksesi aina itse.
Jos nyt olisi tonnin verran osinkoja kertynyt tilillä, niin haluaisin ostaa APD:tä, mutta tekesi mieli lisätä kahvia eli SBUX:ia. Lopulta harkitsisin kuitenkin UI:ta ja ICE:ä, mutta tekisin tyhmät ja ostaisin Gileadia. Tämä on se osakepoimijan haaste, indeksisijoittaminen olisi paljon helpomaa ja SP500:een laittaessa saisin kaikki yllä mainitut yritykset (pl. UI).
3M:n inflaatiopaineet tuli itelle vähän yllätyksenä, mutta niidenhän ennustetaan nyt helpottavan. Toistaiseksi oikeuskäynnit eivät ole tuoneet mitään huolestuttavaa, mutta toki sekin riski on olemassa. Oma keskihinta on 190$ tienoilla, harkitsen vakavasti lisäämistä 7,5% painotuksesta huolimatta. Itellä vähän samaa ongelmaa kun sulla, eli rahaa ei ikinä ole sillon kun hyviä ostopaikkoja on.
VastaaPoista10K:ssa on kyl pitkät sepustukset noista oikeudenkäynneistä. Kuulokkeista oleellisin oli mun mielestä tämä:
Poista"The jury found 3M liable for strict liability failure to warn, but found
3M not liable for design defect or fraud"
PFAS juttu alkaa sivulta 101 ja kuulokkeet sivulta 113:
https://s24.q4cdn.com/834031268/files/doc_financials/2021/q4/2021-3M-10-K.pdf
Onhan noissa vähintään se ikävä, että niitä on oikeudenkäyntejä on ihan helvatun paljon. 10k:n mukaan osapuolia on pyydetty valmistautumaan 1500 oikeuden käyntiin seuraavan 18kk aikana. Vaikka 3M on valittanut tai suunnittelee valittavansa jo tulleista päätöksistä, niin niiden korvauspätökset ollut luokka 5-30M per keissi. Ton kun kertoo 1500, niin saadaan 20M keskiarvolla yhteensä 30000M eli 30B. No valitukset tietty auttanee, jos oikeasti noissa oli kyse siitä, että tuote oli kunnossa, mutta varoitukset puuttui. Jokatapauksessa oikeudenkäynteihin menee helvatusti aikaa, johdon huomiota ja rahaa esim. lakimiesten kuluihin.
Itse voin olla aika rauhallisin mielin, kun ei tässä ole kuitenkaan firman pääelinkeinosta ole kyse. Tällä siis tarkoitan sitä, että monialayhtiöllä on nimenomaan etuna monet alat, tuotteet ja segmentit. J&J taisi eriyttää omaan firmaan babypowderin vai mikä tuote se nyt olikaan ja käytännössä antavat mennä eriytetyn firman konkkaan ilman kykyä maksaa korvausvaateita. On näillä kapitalismin jättiläisillä jippoja takataskussa, mitä en kyllä mielellään katsele, mutta ne on mitä on. Kaikki on menny pahemmaksi about 1960-luvulta alkaen, jolloin oli viimeksi suuri demokratisoitumisen aika hippiliikkeen ansiosta. Oli mielenosoituksia ja yritysten valtaa saatiin kuriin. Nykyään tilanne on toinen ja monissa maissa yritys on ns. "oikeushenkilö", jolla on esim. oikeus käyttää vettä vaikka järvestä samaan tyyliin kuin yksilöllä. Ihan fucked up...
Se meni ehkä vähän ohi aiheen, mutta läheltä. Inflaatiolle ei oikeen voi mitään ja se on kaikille sama. Olen irse pyrkinyt valitsemaan salkkuuni sellaisia voittajia, joilla menee aina hyvin tai vähintään kohtuullisesti. Eli inflaatiota, toimitusketjuongelmia tai raaka-ainaiden hinnan noususta en ole lainkaan huolissaan. Pitkä aikaväli on oikeasti pitkä ja niin kauan kuin osinkoja ei leikata, niin tavoite pysyy kirkkaana mielessä ja kaikki on hyvin maan päällä.