perjantai 25. maaliskuuta 2022

Yrityksen perustaminen, alustava kulu- ja tulolaskelma

Olen tässä miettinyt kaiken näköistä viime aikoina. Oman yrityksen perustaminen on yksi asia, joka on tullut mieleen. Vaikka yrityksen nimen valitseminen on yksi ensimmäisistä ja varmaan yksi tärkeimmistä asioista, niin ei olla siellä vielä. Käytännössä olen alkanut miettimään mitä kaikki maksaa ja kuinka paljon laskutettavaa pitäisi tehdä, että yhden hengen konsulttifirmalla eläisi edes kädestä suuhun. Tässä tekstissä käyn läpi kuluja ja tuloja. Toivon ehdottomasti kommentteja tähän kaikilta kynnelle kykeneviltä, sillä mitään kokemusta minulla tästä ei ole.

Liikevaihdon perusteet

Lähtökohtana olisi siis firma, joka työllistää (aluksi) vain itseni. Liikevaihto tulisi erilaisista asiantuntijapalveluista, mutta käytännössä siis liikevaihdon perusteena olisi laskutettavat tunnit. Kaikenlaisia lukuja olen pyöritellyt, mutta päädyin lopulta seuraaviin:

 • Laskutettavat tunnit kuukaudessa 75h (todellinen työmäärä isompi)
 • Tuntilaskutus 130€ + 24% ALV, joka on yhteensä 161,2€/h
 • Työskentely kuukaudet 11kk vuodessa
 • Laskutettava yhteensä vuodessa 133k€, josta ALV:n osuus 25,7k€
Tälläisen yrityksen liikevaihto olisi siis noin 107k€. Ehkä optimistinen tuntihinta, mutta toisaalta aika lailla linjassa tuntemieni alojen konsultointihinnoista. Lisäksi laskutettavien tuntien määrä on melko pieni, mutta eihän tässä todellisuudessa olla kuin arvailujen äärellä vasta.

Kulut

Kulupuolelle olen koittanut jotain yleisimpiä lähinnä pistää ylös, mutta tässä menee kyllä hyvin nopeasti käsien heilutteluksi. Kulut voidaan käytännössä jakaa liiketoiminnan kuluihin ja palkkakuluihin. En oikeen osaa sanoa puuttuuko tästä jotain, mutta päällisin puolin kulupuoli näyttää melko pieneltä. Alla olevat kulut ovat vuotuisia arvioita.

 • Pankkipalvelut 240€ (arvio 20€/kk)
 • Kirjanpitäjä 1000€ (poimin arvion netistä)
 • Tilintarkastus 0€ (ei tarvetta aluksi kun tase, liikevaihto ja henkilömäärä pienet)
 • Konsulttivakuutus 700€ (2 miljoonaan asti, en lähtenyt vielä vakuutusyhtiöiltä kyselemään)
 • Nettiyhteys, tietokone ja tarvikkeet 1000€ (tasattu, 4v välein uusinta)
 • Työvaatteet 500€
Liiketoiminnan kulut olisivat siis vajaa 3500€ vuodessa. Pääseeköhän ihan näin halvalla? Toisaalta jos töitä tekisi kotoa käsin tai asiakkaan tiloissa, niin kai se olisi mahdollista?

Palkkakulut onkin sitten käytännössä itse päätettävissä, sillä itsehän siitä olisi päätämässä. Jostain poimin, että tuloja ei kannata yli 40k€ vuodessa nostaa verotuksen takia.

 • Palkka 40 000€
 • Km-korvaukset 1000€ (200km per kk, 0,46€/km)
 • Päivärahat 2000€ (4krt yli 10h matka per kk, 45€/pvä)
 • YEL-vakuutus 7520€ (laskettu suoraan palkan mukaisesti, 25% alennus huomioitu ekan 4v ajan)
 • Työnantajan sairausvakuutusmaksu 540€ (1,34% palkasta, jos oikein ymmärsin)
Palkkakulut olisivat siis yhteensä noin 51k€ vuodessa.

Tuloslaskelma

Eli lähdetään liikevaihdosta ja vähennetään kulut. Katsotaan mitä verojen jälkeen tulee nettotulokseksi.
 • Liikevaihto 107k€
 • Liiketoiminnan kulut 3,5k€
 • Palkkakulut 51k€
 • Verotettava tulos 52,5k€
 • Yhteisövero 10,5k€ (20%)
 • YLE-vero 0,15k€ (140€ + 0,35% 50k€ ylittävästä)
Nettotulos olisi siis vajaa 42k€. Ei kuulosta lainkaan pahalta tuollainen 40% nettomarginaali?

Mitä jää käteen?

Tarkastellaan ensin yritykseen jäävää nettotulosta. Kuten aiemmin sanoin, että yli 40k€ ei kannata nostaa, niin nyt selvii miksi. Osingot voi nostaa osittain verovapaasti, kun ne täyttävät tietyt ehdot. Tämä lähteen osakkeen matemaattisen arvon määrittämisestä. Oletetaan, että osakkeita on 1 ja yrityksen nettovarallisuus vastaa ensimmäisen vuoden nettotulosta eli on 42k€. Ei kai tämä nyt hirveästi metsään mene, kun ei siellä taseessa juuri muuta ole (pl. läppäri)?

Osakkeen matemaattinen arvo on siis 42k€. Osingoista 75% on verotonta tuloa, jos sitä nostetaan alle 8% osakkeen matemaattisesta arvosta. 8% vastaa 3400€ summaa. Tällöin puhutaan pääomatulo-osingosta. Eli 30% pääomatulojen vero kohdistuu 25 % osuuteen tuosta, joten vero-% on 7,5% (0,3*0,25).
 • 8% matemaattisesta arvosta 3400€
 • Vero 300€ (7,5%)
 • Netto-osinko 3100€
Entäs sitten se loppu-osa nettotuloksesta eli reilu 38k€? Tämän voi nyt sitten sijoittaa firman sisällä kasvuun, ylläpitoon tai oikeastaan mihin. Sillä voi ostaa vaikka osakkeita firmalle ja lähteä rakentamaan sijoitusyhtiötä. Jos omistaja (eli minä itse) tarvitsee rahaa, niin sen voi myös jakaa osinkoina. Tällöin lähtee kuitenkin suurempi osa verokarhulle kuin edellä.

Kun osinkoa jaetaan yli 8% osakkeen matemaattisesta arvosta, niin tätä osinkoa kutsutaan ansiotulo-osingoksi. Verokarhu on tässä tapauksessa flipannut prossat päälaelleen eli vain 25% on verotonta tuloa, kun yllä se oli 75%. Toinen huomioitava seikka tässä on se, että tämä ei enää menee pääomatulona 30% verolla vaan ansiotulo menee progressiiviseen ansiotuloverotukseen. Eli pitkällä aikavälillä on kannattavampaa sijoittaa yrityksen kautta ja siten kasvattaa nettovarallisuutta sekä osakkeen matemaattista arvoa, mikä johtaa myöhemmin vain 7,5% osinkoverotukseen. Kuulostaa lupaavalta.

Olettaen, että tekee niinkuin Shaq O'Neil neuvoo eli laittaa tuloista puolet sivuun ja jäljelle jäävästä vielä sijoittaa puolet ennen kuin pistää hiluakaan kulutukseen. Eiku hetkonen, ollaan parempia kuin legendaarinen koripalloilija, sijoitetaan kaikki ylijäävä 38k€, mutta katsotaan mitä jää nettona käteen.

Palkkatulo oli bruttona siis 40k€, joka vero-% laskurin mukaan verotetaan 17% ansiotuloverolla. Eläkevakuutusmaksua (TYEL, 7,15%) ei tarvitse maksaa, kun on jo YEL-vakuutettu? Työttömyysvakuutusmaksu (TVR) pitää kuitenkin hoitaa ja se on 1,5%. Tässä kohtaa nämä kuulostaa hieman liian hyvältä ollakseen totta, en usko ihan tähän. Onko jollain parempaa tietoa?
 • Bruttopalkka 40 000€
 • Vero + TVR 7400€ (17%+1,5%)
 • Verottomat päivärahat ja km-korvaukset 3000€
 • Netto-osingot 3100€ 
Nettona tämä siis tekee vuodessa 38700€, joka tekee tasaisena 12kk nettotulona reilu 3200€/kk. Not too shabby, ey? Tämän lisäksi jäisi vielä 38k€ (eli samanlainen 3,2k€/kk) muhimaan firmaan sijoitettavaksi. Kaikesta ainakin voi unelmoida.

Lopuksi

Onko tosiaan näin, että verottaja ohjaa rankasti ottamaan riskejä ja oman firman perustamiseen? Vai meneekö omat laskelmat jossain kohtia ihan mettään ja koko homma kaatuukin omaan mahdottomuuteensa?
 1. Olenko unohtanut jotain olennaista kuluista?
 2. Meneekö YEL ja muut työnantajan sivukulut oikein tai edes sinne päin?
 3. Onko tuloslaskelman vähennykset oikein?
 4. Voiko TYEL:n jättää maksamatta jos on YEL-vakuutettu? Entä TVR?
 5. Mokasinko jotain muuta?
Pari linkkiä tähän vielä mitä käytin:

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/osakeyhtio-ja-osuuskunta/tuloverotus/


https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/esitys_ja_opetusmateriaali/ylevero/


https://www.ilmarinen.fi/yrittaja/yel-vakuutus/kenelle-ja-milloin-yel-vakuutus/

ps. Oy:n perustaminen ei maksa kuin 240€ netissä ja ilmeisesti ALV- ja ennakkoperintärekisteriin liittymiset eivät maksa mitään?

2 kommenttia:

 1. Pitkälti noin se menee. Siirryin itse asiantuntijahommista yrittäjäksi 3 vuotta sitten. Laskelmani oli aika lailla sinun laskemasi x2, mutta ostot/läpilaskutus laskevat tulosta. Edellisen elämän työmäärällä olisin jo rikas, nyt hyvätuloinen, joka nauttii elämästään ja kasvattaa eläkesalkkua.

  VastaaPoista
 2. Mukavaa, että jaoit postauksen aiheesta. Meidän tuttu on piettinyt myös osakeyhtiön kirjanpitoa. Hän itse tarvitsisi siihen ilmeisesti apua, ja häneltä ei oikein nämä numerot luonnistu. Voisin hänelle jakaa tämän linkin.

  VastaaPoista