keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Lisää aliarvostettuja osingon kasvattajia salkkuuni: Altria (uusi positio) ja Gilead

Olen pohtinut sharevillessä verosuunnittelua loppuvuodelle. Betsson ja Gilead ovat pahiten tappiolla, joten niiden kanssa pelaamista olen miettinyt ja jossain vaiheessa ajatuksissa oli myydä molemmat Nordnetista, siirtää kaikki käteinen Lynxiin ja sitten ostaa Gilead takaisin hieman nykyistä suuremmalla painolla. En ole nyt kuitenkaan tähän lähtemässä, koska se lisää turhaa kaupankäyntiä ja altistaa salkkuni lyhytaikaiselle markkinariskille varsin volatiilien markkinoiden aikana.

Olenkin päätynyt vain kasvattamaan omistuksia aliarvostetuiksi kokemissani yrityksissä, vaikka uhkailin jo elokuun säännöllisen kuukausioston yhteydessä, että pistän ostot jäihin loppuvuodeksi. Siilit Nokian Renkaisiin veivi kuitenkin nosti käteisen määrää, mutta nyt näiden ostojen jälkeen salkkuni käteispositio laski alimmalle tasolleen pitkään aikaan ollen 2,9%. Toisaalta eteenpäin katsova passiivinen tulo osingoista nousi korkeimmalle tasolleen ikinä ollen 1897€ vuodessa eli keskimäärin 158€/kk.

Lisää Gileadia

Aiemmassa tekstissä kirjoitin, miten siirsin Gileadin pois riskisijoituksista salkkuni ydinsijoitukseksi. Nyt tämä tarina saa jatkoa, sillä lisäsin Gileadin painoa hieman. Tämä on oman analyysini mukaan selvästi aliarvostettu nykyisellä noin 65 dollarin tasolla. Vanha analyysi on julkaistu jo tovi sitten ja löytyy täältä.

Ostin eilen 12kpl lisää aiemman 40 kpl päälle karvan vajaa 66 dollarin hinnalla. Ostokulut olivat 3,5 dollaria. Gilead positio on nyt täynnä ja osake on salkussani 5% painolla.

Uusi salkkuyritys: Altria (MO)

Lisäksi salkkuuni tuli uutena sijoituksena best-of-breed tupakkayhtiö Altria jenkkilästä, jonka suurin osa ihmisista tietää Marlboro brändistään. Tein tästä analyysin ja excelissä Altria pisti rastin jokaiseen ruutuun, mutta analyysiä en ole vielä julkaissut blogiini. Se tulee myöhemmin, kunhan saan sen tehtyä.

Ostin eilen 16kpl Altriaa 45.85 dollarin hinnalla. Ostokulut tässäkin oli 3,5 dollaria. Tämä oli ensimmäinen osa osto-ohjelmaa, jossa seuraavat kaksi ostoa ovat 41 ja 35 dollarissa. Tavoitepositio on reilu 50 kpl.

Altrialla on pitkä historia ja osinkoaan se on korottanut 50 vuotta, kun ottaa huomioon spinoffit. Se oli aiemmin Philip Morris Companies, josta irrotettiin Kraft Foods (nykyisin osa Kraft Heinziä (KHC)) 2007 ja Philip Morris International (PM) 2008. Nykyisin Altria on Philip Morris USA:n emoyhtiö. 2008 Philip Morris International spinoff meni siten, että Altria jäi myymään tuotteitaan jenkkilään ja uusi PM otti vastuulleen muun maailman.

Altria on siis tupakan valmistaja, myyjä ja markkinoija. Marlboro brändin lisäksi Altria myy röökiä mm. Black & Mild ja Nat Sherman (super premium tupakat ja sikarit) sekä Parliament brändeillä. Altrialla on myös savuttomia tuotteita Copenhagen ja Skoal brändien alla ja omistaa USA lisenssin Philip Morrisin IQOS (“lämmittää, mutta ei pala tupakka”) tuotteisiin.

Lisäksi Altria omistaa kokonaan Ste. Michelle Wine Estates yrityksen, joka valmistaa, myy ja markkinoi viiniä. Altria omistaa myös merkittävät pääomasijoitukset yksityisestä JUUL Labs sähkötupakka yhtiöstä (35%) ja pörssilistatusta maailman suurimmasta panimosta Anheuser-Buch InBevistä (10%), jolla on yli 200 olut brändiä, kuten Corona ja Budweiser. Viimeisinä jokerikortteina on pääomasijoitukset Kanadalaisesta kannabisyhtiöstä Cronos Groupista (45%) ja on! nikotiinipussiyrityksestä (80%).

Altria kuuluu ei-sykliset (staples) sektoriin ja tupakka (tobacco) kategoriaan. Altrian markkina-arvo on 87 miljardia (large cap), josta pelkkä AB InBev sijoitus on arvoltaan noin 14 miljardia. Altrialla on sharevillessä 383 omistajaa (salkkua).

Seuraavat tiedot Altriasta on otettu Yahoo Finance palvelusta:
P/E 13,8 (forward P/E 10,3)
Osinkotuotto 7,4%
Nettomarginaali 32%
ROE 42%
Liikevaihto 19,7 miljardia
Vapaa kassavirta 6,1 miljardia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti