maanantai 23. syyskuuta 2019

Syyskuun säännöllinen osto: Siilit Renkaisiin

Elokuun säännöllisen kuukausioston yhteydessä kirjoitin, että käteispositio on laskenut n. 3% tasolle, joten pistän kuukausiostot tauolle. Aiemmin olen kuitenkin maininnut, että olen valmis parantamaan salkkuni laatua myymällä riskisijoituksia ja ostamalla tilalle jotain laadukkaampaa, jos arvostuserot ovat veivauksen puolella. Tämä syyskyyn veivi muistuttaa siis hyvin pitkälti IBM:stä luopumista ja sen vaihtamista Svenska Handelsbankeniin.

Tällä kertaa lähti Siili laitaan ja tilalle tuli lisää Nokian Renkaita.

Siilin DGI-analyysin perusteella Siilin nettomarginaali on selvästi alle kriteerini ja lisäksi kilpailijoita heikompi, jonka perusteella Siili ei laadun puolesta sovi salkkuuni. Myin koko 210 kpl Siili positioni 8,9 euron kappalehintaan. Keskihankintahintani oli 9,05€, joten kirjaan tästä pienen tappion, jolle tulee käyttöä verovähennyksissä.

Nokian Renkaat sen sijaan ylittää selvästi kaikki kriteerini (kts. DGI-analyysi) ja myös kvalitatiiviset puolet vaikuttavat olevan laadun puolesta kunnossa. Onhan Nokian Renkaat yksi sijoituksista Seligsonin Phoebus rahastossa, jonka salkunhoitaja Anders Oldenburg painottaa tunnetusti yrityskultuurin vahvuutta ja yritysjohdon laatua. Täällä hänen arvionsa esim. Nokian Renkaiden testivilpistä.

Ostin Nokian Renkaita 40kpl lisää aiemman 110 kpl päälle. Ostohinta oli 24,45 euroa. Koko 150 kpl Rengas positioni keskihinta on 24,55 euroa.

Arvostuserot, jotka laukasivat veivin määräytyvät hyvin pitkälti oman DCF-analyysin ja DDM-analyysin perusteella.

Nokian Renkaiden arvoksi olen määrittänyt 30,5 euroa, joka tarkoittaa, että Nokian Renkaat olivat n. 23% aliarvostettuja.

Siili oli riskisijoitus, jonka arvopotentiaalin määrittäminen ei ole helppoa. Siilin kannattavuus laski mm. uudelleen organisoitumisesta johtuen ja EPS laski viime vuonna merkittävästi. Ennen vuoden 2018 tulosta määritin Siilin arvoksi 13,5 euroa, jolle annoin arvopotentiaalissa 50% painon. Annoin hieman mr. Markkinalle kredittiä ja annoin nykyiselle osakekurssille (8,9€) 20% painon. Lisäksi olen tehnyt ns. Worstcase arvion, joka Siilin tapauksessa on konkurssi eli osakkeen arvo 0€ ja tälle annoin painon 30%. Tämän olen tehnyt kaikille riskisijoituksilleni (Betsson ja Pandora Siilin lisäksi), ottaakseni huomioon riskit ja epävarmuudet, jotka mielestäni  liikkuvat kyseisten ei niin laadukkaiden yritysten kohdalla. Ehkä Siilin konkurssi on hieman yliampuvaa, mutta Nokian Renkaiden aliarvostus oli niin suuri, että veivi olisi lauennut myös isommilla Siilin Worstcase arvioilla. Siilin arvopotentiaali oli siis 0,5×13,5€+0,3×0€+0,2×8,9€ =8,53 euroa. Siili oli siis n. 4% yliarvostettu suhteessa arvopotentiaaliinsa.

Veivin jälkeen käteispositioni hieman nousi sillä Siilistä tuli tilille noin 1900 euroa ja Renkaisiin meni noin 1000 euroa. Salkkuni käteisposition veivin jälkeen on noin 5,2%.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti