maanantai 14. lokakuuta 2019

Kuinka monta shareville omistajaa eri yrityksillä on?

Tein pienen katsauksen salkussani olevien yritysten sekä seurantalistallani olevien yritysten osalta Sharevillessä (tiedot 11.10.2019 tilanteen mukaan). Katsoin jokaisen yrityksen läpi ja otin ylös kuinka montaa omistajaa Sharevillessä yrityksellä on. Peter Lynch on kertonut kirjassaan "One up for Wallstreet", että mitä tylsempi bisnes (kuulostaa tylsältä ja/tai tekee jotain tylsää), niin sitä parempi sijoitus. Mielestäni Shareville omistajien määrä kertoo tylsyydestä. Mitä tylsempi bisnes, niin sitä vähemmän piensijoittajat omistavat yritystä. Tätä voitaisiin kutsua vaikka tylsyysindeksiksi.

Toki Shareville koostuu pohjoismaalaisista sijoittajista, jotka käyttävät välittäjänään Nordnettia. Tämä tuo tietynlaisen biasin tarkasteluun. Ensinnäkin kaikissa pohjoismaalaisissa yrityksissä on huomattavasti enemmän omistajia kuin jenkkiyrityksissä. Toiseksi Nordnetin kaupaunkäyntikampanjat esim. tietystä osajoukosta jenkkiyrityksiä, on voinut nostaa niiden yritysten omistajamääriä Sharevillessä. Anyways, katsotaanpa mikä on tylsääkin tylsempää ja mitä omistetaan paljon.

Ensin pohjoismaalaiset yritykset, joita salkustani löytyy muutama:

Pohjoismaalaiset yritykset
BETS-B1620
PNDORA2744
NOVO-B7859
SHB-A1776
FORTUM7983
KNEBV4212
TYRES5332

Näistä paras tylsyysindeksi on Betssonilla ja Svenska Handelsbankenilla. Pankkibisnes on ainakin tylsää, mutta vedonlyönti bisnes ei niinkään. Ehkä omistajajien määrä johtuu siitä, että Betsson on melko pieni yritys ja yritys ei ole verotuskäytäntöjen ja erikoisen osingonmaksutapansa takia kovin suosittu.

Sitten paljon omistetus jenkkiyritykset, joita omistaa vähintään 100 Shareville käyttäjää.

Paljon omistetut jenkit
MMM635
AFL220
MDT148
PEP453
WMT484
TXN112
V858
NKE363
SBUX488
GILD376
DIS1393

Näistä monet yritykset ovat olleet kampanjan kohteena, sillä olen itsekin ostanut Medtronicia ja Walmartia kaupaunkäynti kampanjasta. Muistan myös miten ainakin Nike on ollut kampanjassa mukana. Eniten omistajia on Disneyllä ja paras tylsyysindeksi on Texas Instrumentsillä, joka tekee puolijohteita. Melko tylsää, mutte helvatun kannattavaa.

Tämä viimenen setti eli vähän omistetut jenkkiyritykset on mielestäni mielenkiintoisin. Monissa laatuyrityksissä on todella vähän omistajia Sharevillessä ja monista ei ole yhtään ainutta keskusteluketjua avattu.
Vähän omistetut jenkkiyritykset
AOS18
APD12
ADP26
BDX35
BF.B13
ITW55
MKC21
SYK38
FAST12
MCO31
TSCO17
CME14
ICE3
ROK19
STZ55
SWKS66
EXPE12
STRA18

Tältä listalta salkustani löytyy ITW, FAST, TSCO, SWKS ja STRA. Kaikki hemmetin tylsiä yrityksiä. Tai en tiedä miten joku voisi innostua Fastenalista, joka myy ja jakelee muttereita, pultteja ja muuta työmaalla tarvittavaa materiaalia sekä työkaluja. Toisaalta jälleen kerran todella kannattavaa bisnestä.

Paras tylsyysindeksi on Intercontinental Exchange:lla (ICE), jolla on vain 3 omistajaa Sharevillessä. Kyseessä on yritys, joka pyörittää markkinapaikkoja (pörssejä) johdannaisille, arvopapereille, joiden kohde-etuutena on mm. energia, maatalous, korot, yrityslainat ja valuutat. Melko tylsää sanoisin, mutta jälleen kerran bisnes kukoistaa. Aina, kun joku haluaa myydä tai markkinoida jotain uutta instrumenttia, niin se tulee löytymään ICE:n markkinapaikoilta. Aina, kun joku tekee kauppaa, niin ICE ottaa oman siivunsa välistä. Alla vielä kuva ICE:n kurssikehityksestä viime vuosilta, mistä voi päätellä, että sijoitus on ollut todella hyvä.


Mitä mieltä olette tylsyysindeksistä? Pitäisikö alkaa käyttämään sitä sijoituspäätöksiä tehdessä?

6 kommenttia:

 1. kuolettavan työlästä lukea noita taulukkoja täynnä tikkereitä joita tuskin kukaan muistaa ulkoa...
  Ite scrollasin ekan taulun jälkeen loppuun ja alotin kirjottamaan kitinää kun en jaksanut yrittää ymmärtää postausta. Jatkossa jos kirjoittaa firmat nimeltä, niin postaus on dekadin helpompaa luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tullut aiemminkin kommenttia, että käytän pelkästään tikkereitä. Itse muistan kyllä kaikki ulkoa, kun noita seurantoja olen tehnyt.

   Tässä tikkerit ja nimet vielä ihmeteltäväksi.

   Osinkoaristokraatit (+25 vuotta)
   Tikkeri Nimi
   MMM 3M
   AFL Aflac
   AOS A. O. Smith
   APD Air Products & Chemicals
   ADP Automatic Data Processing
   BDX Becton Dickinson
   BF.B Brown-Forman
   ITW Illinois Tool Works
   MKC McCormick
   MDT Medtronic
   PEP Pepsi
   SYK Stryker
   NOVO-B Novo Nordisk
   WMT Walmart

   Osinkohaastajat (+10 vuotta)
   Tikkeri Nimi
   FAST Fastenal
   TXN Texas Instruments
   V Visa
   MCO Moody's
   NKE Nike
   TSCO Tractor Supply

   Muut DG osakkeet (+5 vuotta)
   Tikkeri Nimi
   CME CME Group
   ICE Intercontinental Exchange
   ROK Rockwell Automation
   STZ Constellation Brands
   SWKS Skyworks Solution
   SBUX Starbucks
   EXPE Expedia
   GILD Gilead Science
   DIS Walt Disney

   Erikoiskohteet
   Tikkeri Nimi
   STRA Strategic Education
   FORTUM Fortum
   KNEBV Kone
   TYRES Nokian Renkaat
   SHB-A Svenska Handelsbanken A
   BETS-B Betsson B
   PNDORA Pandora

   Poista
 2. omat omistukset voipi ehkä muistaa, mutta jonkun muun salkun tikkereiden muistaminen alkaakin olla jo hieman työläämpää. Varsinkin jos päätyö ei ole osakkeissa. Itselle osa noista firmoista, joihin olet sijoittanut, on täysin outoja. Edes nimen perusteella keksi mitä ko. firma tekee, saati muistaisin moisen tikkerin.
  kiitosta seuraavasta postauksesta, siellä nimet on kirjoitettu auki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan se on. Itse tykkään käyttää tikkereitä siitä syystä, että ne yksilöivät osakkeen täysin. Myös listauksen, että missä pörssissä osake treidaa. Monilla osakkeilla, kuten Novo Nordiskilla on rinnakkaislistaus jenkkilässä NVO tikkerillä. Itse suosin tässä tapauksessa kuitenkin Novon kotipörssiä eli Kööpenhaminaa.

   Tein koosteen hetki sitten seurantalistalla olevista yrityksistä, josta löytyy yrityskuvaukset englanniksi Reuterin sivuilta kopioituna. Jos kiinnostaa, niin täälläpä koosteteksti:
   https://fyysikonosingot.blogspot.com/2019/09/lyhyt-esittely-seurantalistan.html

   Poista
 3. Kiitos hienosta blogista. Luin taas aamulla useamman jutun läpi. Sain paljon pohdittavaa. En ole ollenkaan yhtä systemaattinen mitä sinä kirjaamaan asioita ylös, saan siksi näistä jutuistasi paljon inspiraatiota parantaa tapojani.

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla että inspiroi! Systemaatisuus on monesti hyvä tapa välttää tunteiden aiheuttamaa biasia.

  Itse tykkään lukea paljon blogeja, niistä saa pohdittavaa ja jatkuvasti oppii jotain uutta. Parasta blogeissa on monesti kommenttien kautta käyty keskustelu, jossa erinäkökulmat tai mielipiteet kohtaavat. Joskus esim. sijoituskohde näyttää liian hyvältä ollakseen totta, kunnes joku avaa paremmin sijoituksen kohteena olevaan yritykseen liittyviä riskejä. Asioilla on aina kaksi puolta. Hyvään tulokseen pääsee, kun on harvoin todella väärässä. Vähän väärässä saa olla usein, kunhan joskus onnistuu kunnolla ja pystyy jotenkin välttämään suurimmat mokat (pääoman täydellinen tai lähes täydellinen menettäminen).

  VastaaPoista