tiistai 5. tammikuuta 2016

Viikkoraportti #5 (53/2015)

Vuosi vaihtui ja lomat loppuivat. Tänään oli reipas paluu arkeen. Joulun aikana jo tottui ruuan jälkeisiin päikkäreihin ja tänään lounaan jälkeen oli erittäin vaikea pysyä hereillä. Eiköhän se tästä normalisoidu. Tässä viikon 53 viikkoraporttini.

Kulut:

Heti alkuun tärkeimmät eli ne kulut viikolta 53 (28.12.2015-3.1.2016):

Ruokaostokset 3€
Bussikortti 150,8€
Netti 0€
Spotify 0€
Sähkö 0€
Työpaikkaruokailu 0€
Vakuutukset 0€
Muut kulut 154,2€
Yhteensä 308,0€

Budjettini oli 450€/kk eli noin 112,5€ viikossa. Viimeisen kahden viikon tavoin tämäkin viikko meni aivan penkin alle. Tämä on johtunut budjetista lipsumisesta ja bussikortin lataamisesta etukäteen pariksi kuukaudeksi.

Ruokaostokset pysyivät budjetissa, sillä budjetoitu 150€/kk tarkoittaa noin 37,5€/vko. Kävin kerran kaupassa ostamassa ruokaa kolmella eurolla. Tämä näkyikin sitten siinä, että pakastin tyhjentyi ja söin todella paljon ravintoloissa.

Viikolla ei tullut netti- tai sähkökuluja. Bussikorttiin latasin 50€ arvoa ja aikaa 4.1.-4.3. väliselle ajalle, joka maksoi 100,8€. Työpaikan ruokailu- ja vakuutuskulut peritään palkan yhteydessä kuun puolessa välissä ja nekin olivat nolla tällä viikolla. Spotifymaksun maksoin viime viikolla.

Muut kulut lähtivät jälleen käsistä ja olivat jälleen yksinään enemmän kuin koko viikkobudjettini. Uudenvuodenaattona kävimme syömässä hieman paremmassa ravintolassa, jossa otin alkuruuaksi tomaattikeiton ja pääruuaksi sinisimpukoita valkoviinikastikkeessa. Simpukat olivat todella hyviä! Tähän päälle lasi punaviinia jälkiruuaksi ja olut ruokajuomaksi, niin lasku oli noin 46€. Tämän lisäksi kävin lounastamassa kiinalaisessa buffetissa (9,5€) aattona tiukkojen sulkapallopelien jälkeen lähinnä aikataulusyiden takia. Aattoilta menikin mukavasti ystäväporukalla ampuessa raketteja ja skumppaa nauttiessa. Tähän huvitteluun ei mennyt latin latia.

Tammikuu alkoi perjantaipyhänä, jolloin kävin pizzalla (11€) ja juhlistimme vielä kerran kaverin ulkomaille lähtöä. Pari olutta r-kioskista ja siitä illan viettoon. Join pubissa yhden oluen (8,5€) ja kävin yöllä kotimatkalla macissa (4,1€). Lauantaina tuli tosiaan se ilta vastaan, kun hyvä opiskelukaverini, jonka olen tuntenut yli 10 vuotta viettäisi viimeistä iltaa Suomessa pitkään aikaan. Päätin, että nyt kun vielä voi, niin unohdetaan budjetit ja mennään kaupungille viettämään aikaa. Käytiin jälleen raflassa, jossa kokeilin pulled lamb burgeria snake dog ipan ja flying dog pale alen kanssa. Aivan mieletön burgeri, joka maksoi 20€. Oluet siiihen päälle niin lasku oli yhteensä 36€. Tämän jälkeen jatkettiin vielä pubiin lautapelailemaan, jossa uppoi vielä pari tuoppia total 17€. Kello toki kävi ja yöllä piti tietenkin saada vielä ruokaa, jolloin käytiin porukalla vetämässä pizzaa (7,5€).

Sunnuntaina kävinkin vaihtelun vuoksi xxl storesta ostamassa pipon ja hanskat, johon meni noin 9€. Illalla koripallontreenin jälkeen himaan ja se viikko oli pulkassa.

Huh huh! Söin ravintolassa viikon aikana yhteensä 6 kertaa. Nuo sinisimpukat ja pulled lamb burger olivat kyllä hintansa väärtejä nautintoja. Muuten homma lähti kyllä käsistä ja sen huomaaa loppusummasta.

Kuten olen jo pari kertaa sanonut, niin juhliminen ja alkoholi on helvetin kallista suhteessa muuhun elämiseen. Jos siitä pystyy nipistämään, niin silloin budjettissa pysyminen tulee olemaan helppoa.

Muuta:

Uusi vuosi uudet kujeet? Tuo eka kuukausi osoittaa oikeastaan melko hyvin pohjatason, jolla tavoin olen rahaa kuluttanut aiemminkin. Tän on vaan pakko muuttua.

Kävin 28.12. pankissa allekirjoittamassa lainapaperit, jonka jälkeen minulla on mahdollisuus 40 000€ lainaan tarpeideni mukaan. Tämä on se pankin osa rahoituksesta, josta puhuin haasteen aloituspostauksessa. Tämän lisäksi tai tämän lainan maksamiseksi pyrin siis säästämään, jotta talouteni ei joudu liian tiukalle epäonnisessakaan tilaanteessa. Jos nostan lainan ja niin velka määräni nousee yhteensä asuntolainan kanssa 162000 euroon. Koska seuraavat pari kolme vuotta on hyvin kriittistä aikaa velkataakan osalta, niin päädyin ottamaan henki- ja tapaturmavakuutuksen sekä toimeentulovakuutuksen. Aion pitää tätä ainakin sen ajan, että velkataakkani on normalisoitunut merkittävästi alemmalle tasolle. Vakuutuksen hinta alustavan laskelman mukaan oli noin 200€ vuodessa.

Lainat pitäisi vielä kilpailuttaa, mutta voi olla, etttä pitää odottaa asunnon valmistumiseen asti. Viimeksi kun olin muihin pankkeihin yhteydessä, niin he suosittelivat olemaan yhteydessä vasta sitten.

Osakesalkku:

En tehnyt veromyyntejä viikolla, joten vuoden 2015 luovutusvoitoksi muodostui noin 280€. Kirjoitan vuoden 2015 tapahtumista erillisen yhteenvedon.

Joulukuun viimeisenä päivänä tuli vielä yhdet osingot nostaen vuoden osinkosaldon 991,35 euroon ennen veroja. Nimittäin GILD maksoi $0,43 osakkeelta joulukuussa ja ne ilmestyivät nordnetin tilille aattona.

Äitilläni on ollut korkorahastoja, joista puhuttiin joulupyhinä. Totesimme, että rahat voitaisiin sijoittaa suoraan osakkeisiin. Tämä toteutettiin siten, että hän myi rahastonsa ja siirsi tililleni rahastoissa olleen noin 1500€. Näistä ei tullut veroseuraamuksia, koska rahastot olivat tuottaneet käytännön breakeveniä. Siirsin nämä nordnetin salkkuuni. Vielä on auki teenkö toisen salkun nordnettiin vai onko yksinkertaisempaa pitää kaikki samassa salkussa. Jokatapauksessa jatkossa pitää muistaa, että 1500€ on korvamerkitty äidilleni.

Tuon viimeisen talletuksen ansiosta salkkuni on jälleen velaton siitä huolimatta, että en ole keventänyt Fortumin painoa. Odotellaan, odotellaan.

2 kommenttia:

 1. Huh, toivotaan ettei nouse korot. Itsellä asuntolainaa 158 000€ ja sijoituslainaa 8000€.

  Nyt lopetat sen kaljan litkimisen baarissa ja ulkona syömisen, säästösi kiittävät =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no kyllä ne korot nousee ennemmin tai myöhemmin.

   Tästä tulee väkisin mieleen se yks vine, jossa se sälli rääkyy just do it! Niin mä vaan teen sen.

   Poista