tiistai 5. tammikuuta 2016

Haasteen ensimmäinen kuukausi takanaHaasteen ensimmäinen kuukausi on nyt ohi. Kuluni eivät pysyneet budjetissa, joten parantamiseen varaa on. Koska tavoitettani en halua muuttaa, niin muutan suunnitelmaa ja otan hieman radikaalimmat keinot käyttööni. Tässä kuukausiraporttini joulukuun osalta.

Tulot:
Palkka 2391,03€
Muut tulot 419,26€
Tulot yhteensä 2810,29€

Menot:
Kiinteät kulut 919,28€
Asuminen 472,78€
Opintolaina 400€
Muut kulut 394€
Kulut yhteensä 2186,06€

Säästöön: 624,23€

Tuloni olivat normaalia suuremmat, koska sain palkkani lisäksi muita tuloja. Nämä sisältävät veronpalautukset 315€, kaverin velan maksun 74€ ja käteislahjan 30€. Nämä menivät aika tarkkaan muihin kuluihin, jotka sisälsivät tabletin hankinnan 279€ ja pyykinpesukoneen sekä imurin ostamisen kaveriltani 115 eurolla. Kaverini muutti ulkomaille ja tässä oli selvä "win-win"-tilanne, jossa hän pääsi tavaroista eroon ja minä sain edullisesti uuteen asuntooni tarvitsemani kodinkoneet.

Kuluni olivat yhteensä 2186,06€, jotka olivat kiinteiden kulujen osalta selvästi budjetoitua suuremmat. Haasteen mukaisesti olen ottanut tavoitteekseni pitää kiinteät kulut alle 450€ kuukaudessa. Tässä epäonnistuin todella pahasti ja kiinteät kuluni olivat 919€ eli yli kaksi kertaa budjetoitua enemmän. Kiinteät kulut olen raportoinut viikoittain viikkoraporteissani. Alla yhteenveto koko kuukauden kiinteistä kuluista (suluissa merkitty budjetti)

Ruokaostokset 117,5€ (150€)
Bussikortti 211,5€ (50€)
Netti 23,22€ (13,5€)
Spotify 9,99€ (10€)
Sähkö 0€ (13,5€)
Työpaikkaruokailu 130,2€ (130€)
Vakuutukset 10,65€ (10€)
Muut kulut 416,22€ (73€)

Yhteensä 919,28€ (450€)

Käytännössä ainoa ylitys tuli muiden kulujen osalta. Bussikortin latausta ei oikein voi sanoa budjetin ylittämiseksi, sillä maaliskuun alkuun asti kulut pitäisi olla aika lähellä nollaa. Toki tuohon nyt sisältyy arvon lataamista, jotka vievät summan yli budjetoidun. Jos muut kulut olisivat olleet budjetissa, niin kulut olisivat olleet yhteensä 576,06€. Tästä kun vielä ottaa pois kahden seuraavan kuun bussikulut, niin kulut olisivat olleet noin 476€.

Tämän perusteella minun pitää keskittyä ennen kaikkea muiden kulujen pienentämiseen, niin kuin olen viikkoraporteissakin todennut. Joulukuussa muihin kuluihin kuului äidin synttärilahja 68€, nappikuulokkeet 15€ ja lääkkeet 10€, jotka tekivät yhteensä 93€. Kaikki loput 323€ meni ravintolassa syömiseen ja hauskan pitoon. Jos en kävisi ollenkaan ravintoloissa tai käyttäisi alkoholia, niin kuluni olisivat olleet hyvin lähellä budjettia.

Tätä on varmaankin siis kokeiltava? Tällä hetkellä kalenteri näyttää siltä, että siinä ei ole ennen kesää yhtäkään tapahtumaa tai juhlaa, johon olisin suunnitellut osallistuvani. Yhtä hyvin voin siis varata kaikki viikonloput toukokuun loppuun asti esim. urheilulle. Minulla on sellainen työpaikka, jossa on ilmainen kuntosali ja lisäksi voin käyttää ilmaiseksi uimahallia, joten urheilu ei aiheuta mitään kustannuksia. Korkeintaan uudet sisäpelikengät pitää hankkia ja polkupyörä pitää huoltaa kevättä varten. Tipattomalle en ryhdy, sillä viime vuonna olin 3 kuukautta tipattomalla ja siinä ei ollut mitään järkeä. Duunin kautta tai muutenkin tuli pari tilannetta, jossa tarjotaan esim. hyviä viinejä ruuan kanssa ja siihen kun joutuu sanomaan "ei pysty", niin mielestäni se on täysin järjetöntä. Tämän perusteella aionkin lanseerata käyttööni termin baariton, jolla tarkoitetaan seuraavaa:

Baariton := on aikaväli, jonka aikana henkilö ei käy baareissa tai ravintoloissa. Henkilö voi osallistua tapahtumiin, jotka järjestetään kyseisissä tiloissa, mutta osallistumisen on oltava ilmaista tai lähes ilmaista.

Joulukuun aloitussaldo oli 942€ ja säästöön jäänyt summa joulukuun aikana oli 624€, joten saldoni nousi joulukuun aikana 1566 euroon. Kuten haasteeni aloituspostauksessa kerroin, niin valmistaudun säästämällä lähiajan menoihin, joihin hankin myös ulkopuolista rahoitusta pankista. Niitä menoja tuli joulukuussa yhteensä 1079,2€, joiden jälkeen joulukuun loppusaldoni pitäisi asettua 493 euroon.

Kirjanpitoni ei ole aivan tarkka ja uskon sen johtuvan käteisen käyttämisestä sekä erilaisista kavereiden välisistä veloista, joita maksamme edes takaisin mobilepaylla. Tämä pitää miettiä kuntoon ennen seuraavia raportteja. Voi olla, että alan seuraamaan suoraan tililleni tulevia ja sieltä lähteviä summia riippumatta siitä mitä ne ovat. Tällöin tililläni olevan summan pitäisi vastata excel seurannassani olevia summia. Toinen vaihtoehto on, että pidän vain viikkoseurantaa, jolloin kuukausibudjetti (450€) pitää muuttaa viikkobudjetiksi seuraavalla tavalla: viikkobudjetti on 12*kuukausibudjetti/viikkojen lukumäärä = 12*450€/52=103,85€/vko. Viikkokulutukset voivat vaihdella paljon, mutta voin laskea keskimääräisen arvon  toteutuneista viikkokuluista ja siten pystyä seuraamaan kulujani suhteessa budjettiin.

Nyt kun tässä tätä mietin, niin mielestäni viikkobudjetin muodostaminen on järkevämpää. Viikko alkaa aina maanantaina ja päättyy sunnuntaina, kun  kuukausi voi loppua kesken kaiken eikä ole edes jaollinen 7 päivällä. Kaiken lisäksi, koska joulukuu, viime vuosi ja viikko 53 on elettyä elämää eikä sitä saa takaisin vaikka kuinka haluaisi, niin voin käytännössä aloittaa puhtaalta pöydältä tämän viikon ja vuoden osalta. Vaikka tiedän jo nyt, että esim. tammikuussa tulee 140€:n vuokralasku, josta oma osuuteni on vain noin 40€ ja sitä myöten laskennalliset kuluni ovat liian suuret, niin se tuo vaan konservatiivisuutta laskelmaan. Tavoite ja sen täyttyminen on tärkein, ei menetelmät!

Tässä siis lähtökohta vuodelle 2016, tammikuulle ja viikolle #1:
Aloitussaldoni on 471,64€
Viikkobudjetti kiinteiden kulujen osalta on 103,85€
Muut kulut, kuten asuminen ja opintolaina huomioidaan erikseen
Seurannassa huomioidaan kaikki tilille tulevat ja sieltä lähtevät summat

Toivottavasti näillä jopa radikaaleilla toimilla onnistun paremmin tavoitteissani. Ensimmäinen kuukausi ainakin kertoi mihin se ylimääräinen raha menee. Nyt kun ongelma on täysin identifioitu, niin siirrytään heti ongelman ratkaisuun. Katsotaan parin kuukauden päästä miltä ne kulut alkavat näyttää.

Onnea ja menestystä kaikille uuteen vuoteen 2016!

2 kommenttia:

 1. Hyvä veto tuo baarittomuus, kannatan =) Itse käyn baarissa muutaman kuukauden välein.

  Milloin aiot muuten paljastaa mihin säästät, täällä jännityksellä sitä odotellaan? =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon kerran päässyt jo käyttään sitä tiistaina: "ei pysty, oon baarittomalla".

   Tulossa teksti myöhemmin, vielä niin paljon auki asiat.

   Poista