torstai 23. toukokuuta 2013

Spekuloinnista ytimeen

Tämä blogaaminen on todella avannut silmäni ja tekstien julkaiseminen on herättänyt mielenkiintoni erityisesti omiin sijoituksiini. Jo toisen kirjoituksen jälkeen olen harkinnut muutoksia strategiassani sekä tulevaisuuden suunnitelmissani omistamiani yhtiöitä kohtaan vaikka 2. kirjoituksesta on kulunut vasta alla kuukausi. Ensinnäkin olen harkinnut Metson ja YIT:n siirtämistä pois spekulointifirmoista salkuni ytimeen. Yhtiöiden pitäisi kuitenkin toteuttaa muutamia ehtoja, jotta siirto voisi toteutua.
Ensinnäkin Metson huoltoliiketoiminnan osuuden kasvu liikevaihdosta ja -voitosta pitää jatkua. Toiseksi Metson vähemmän kannattavan osan  eli voimalaitos- ja paperikoneliiketoiminnan tehostamista pitää jatkaa. Lisäksi jakautumissuunnitelmien eteneminen olisi positiivinen uutinen siirron kannalta.

YIT:n kohdalla ajatukseni pyörivät lähes samoissa asioissa kuin Metson kanssa. Jotta voisin siirtää YTYn salkkuni ytimeen, niin Caverioniin jäävän kiinteistönhuolto-osuuden pitäisi kasvaa kannattavasti ja lisäksi vaadin Caverionin kannattavuuden paranemista. Tämä osa on nykyisen YIT:n heikommin kannattava osa, mutta toisaalta toiminta on paljon vakaampaa kuin rakennuspuoli. Odotan myös rakentamispalveluiden kannattavuuden pysyvän hyvällä tasolla.

Molemmilla yrityksillä on samankaltaisia piirteitä: Metso rakentaa koneita ja laitoksia, joiden huoltoa se tarjoaa laitteiden käytön aikana. YIT rakentaa taloja ja kiinteistöjä, joiden huoltoa se tarjoaa valmistumisen jälkeen. Molemmat firmat ovat osoittaneet pitkällä aikavälillä kykenevänsä tuottamaan riittävän korkeita pääoman tuottoja, sillä ROE:n 5 vuoden keskiarvo on 16,4 % Metsolla ja 17,4 % YIT:llä. Lisäksi molemmat yritykset ovat jakaantumassa omistaja-arvon kasvattamiseksi.

Jokatapauksessa elämme mielenkiintoisia aikoja mm. yhtiöiden jakautumissuunnitelmien takia ja jään mielenkiinnolla odottamaan molempien yritysten tiedotteita. Lisäksi odotan näkeväni lisää toimenpiteitä heikommin kannattavien osien tehostamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti