sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Näkemystä uusin silmin

Tulen käsittelemään tässä blogissa sijoituksiani osakemarkkinoilla. Ensinnäkin haluan itselleni jonkinlaisen kanavan, missä puhua sijoituksistani anonyymisti. Toiseksi haluan uuden harrastuksen, jonka etenemistä voin seurata paremmin. Sijoitusharrastuksestani tulee jäämään tulevaisuuden varalle toivottavasti rahaa ja kasvavaa osinkovirtaa, mutta nyt myös tämä blogi ja nämä kirjoitukset.

Ensimmäiset sijoitukset tein vuonna 2010. Tämän jälkeen on tapahtunut paljon! Alussa en ajatellut asiaa sen kummemmin ja en edes tiennyt mihin sijoitin enkä ymmärtänyt mitä ostin. Nyt ymmärrän ainakin useimmiten. Monessa vaiheessa sijoittaminen oli pelkkää hakuammuntaa eikä allokointi perustunut mihinkään muuhun kuin sattumaan. Näin ainakin muistelen aiempia toimeksiantojani. "Pistetään rahat nyt johonkin, kun ei niitä tilillä ainakaan kannata säilyttää!" sanoin itselleni. Olen onnellinen, että löysin sijoitusaiheiset blogit. Nämä veivät minut aivan eri urille ja aloin käyttää koulusta opittuja matematiikan taitojani ja laskupäätäni myös sijoittamisessa. Mutta ennen kaikkea aloin ymmärtää, että mitä pidempi sijoitushorisontti on, niin sitä vähemmän on tuurilla ja varianssilla merkitystä. Toisin sanoen, mitä pidempi sijoitushorisontti on, niin sitä tarkemmin sijoituskohteiksi valitut yritykset pitää valita. Tähän voinkin todeta, että minun sijoitushorisontti on pitkä. Lisäksi on hyvin epätodennäköistä, että tulen tarvitsemaan sijoitusvarallisuuttani johonkin muualle. Olen 28-vuotias.

Nyt itse asiaan. Esittelen ensin nykyisen salkkuni ja kehittelemäni jatkosuunnitelmat. Minulla on mielestäni neljänlaisia firmoja: osinkovirtaa, kasvua, spekulointia ja ytimen laatuyhtiöitä. Monet firmat voidaan luokitella useampiin luokkiin, mutta tässä on yksinkertainen jako:

Ydin 32,1 %
Wal-Mart 9,3 %
Strayer Education 14,4 %
Tikkurila 8,4 %

Osinkovirta 25,8 %
Fortum 19,0 %
TeliaSonera 6,8 %

Kasvu 8,6 %
Technopolis 8,6 %

Spekulointi 29,8 %
Metso 9,2 %
YIT 6,2 %
Saga Furs 4,6 %
Durect Corporation 9,8 %

Käteinen 3,7 %

Salkustani voi huomata, että olen jonkin verran "peesannut" muita sijoittajia, jotka julkaisevat ajatuksiaan blogeissa. Olen lukenut blogin ja kiinnostunut aiheena olevasta firmasta lukemiseni perusteella. Tämän jälkeen olen tutustunut yhtiöön omakohtaisesti ja tehnyt sijoituspäätöksen itsenäisesti. Näitä blogeistä peräisin olevia firmoja ovat ainakin nämä kaksi: Strayer Education (seligson phoebus, nordnet blogi) ja Durect Corporation (lääkärin resepti). Myös yksi tämän blogin tavoitteista on saattaa sijoituspäätösten tekeminen enemmän itsenäiseen suuntaan, jotta voisin itse löytää uusia mielenkiintoisia firmoja esim. screenaamalla. Tässä pitää kuitenkin muistaa, että ei minun tarvitse pyörää keksiä uudelleen, mutta silti oma ensimmäinen yritysanalyysi saanee odottaa vielä pitkään.

Ytimen yhtiöt ovat laadukkaita, korkeaan oman pääoman tuottoon kykeneviä, markkina-asemaltaan vahvoja ja mielellään myös kasvavia sekä hyvin johdettuja firmoja. Nämä muodostavat sijoituksista sen osan, jota en ole harkinnut myyväni ikinä. Painon keventäminen on kuitenkin mahdollista, jos kurssin arvostus lähtee pois maan vetovoimasta aivan älyttömyyksiin. Tarkoitukseni on nostaa ytimen paino koko salkussa noin 50 %:iin, joten se on tällä hetkellä liian pieni. Aion hajauttaa sijoituksiani ulkomaille ja tähän osioon tulen ainakin niitä lisäämään.

Ajattelen osinkovirta yhtiöt vakaiksi, isoiksi ja vahvan kassavirran firmoiksi, joilla on kyky maksaa tasaista osinkoa pienellä riskillä. Näistä Fortum ja TeliaSonera ovat oivia esimerkkeja, jotka kaiken lisäksi maksavat merkittävän osan tuloksestaan ulos. TeliaSoneralla ja muilla teleoperaattoreilla on murrosvaihe tulossa ja tasaisen tuloksen teko voi olla pitkällä tähtäimellä haastavaa. TS:llä on kuitenkin hyvä markkina-alue ja uskon osingon maksukyvyn pysyvän ennallaan kasvun ja hinnoittelun muutosten avulla. Fortumilla taas on kysymysmerkkejä Venäjän liiketoimintojen käynnistämisessä ja tulevaisuuden sähkönhinnassa pohjoismaissa. Firmalla on kuitenkin niin vakaat näkymät, vallihautaa liiketoiminnan ympärillä ja hyvä markkina-asema alueellaan, että en usko Fortumilla olevan mitään ongelmia osinkovirran ylläpitämisessä. Osinkovirta yhtiöiden paino on tällä hetkellä mielestäni liikaa ja aion tavoitella noin 15 % painoa osinkofirmoille. Fortumia myydään tällä hetkellä ja on myyty viime aikoina polkuhintaan ja en ole malttanu olla nostamatta painoa. Aion keventää Fortumin painoa, kun sen arvostus paranee ja/tai myydä TS:n arvostuksen noustessa. Fortumista en aio kuitenkaan kokonaan luopua ja sekin on tarkoitus pitää salkussa hyvin pitkään.

Kasvu yhtiöt ovat firmoja, jotka tulevat tarvitsemaan lisäpääomaa kasvaessaan. Tähän osioon kuuluu siis firmat, joilla on edessä osakeanteja tai ne, jotka ovat erityisesti suuntautuneet kasvuun. Technopoliksella on viime aikoina ollut kova kasvu ja tavoitteet ovat edelleen korkealla. Kasvuyhtiöissä pitää siis varautua lisäpanostuksiin, mutta toisaalta keskittyä tarkasteluissa siihen, että kasvu on myös kannattavaa. Tarkoituksenani on hankkia joku toinen kannattavasti kasvava firma mielellään ulkomailta tähän osioon. Tavoittelen kasvuyhtiöiden painoksi noin 20 %:a.

Viimeisenä sitten vähäisimmät eli spekulointi firmat. Näillä otan näkemystä lähitulevaisuuden kurssikehityksessä ottamatta kantaa yhtiön muihin ominaisuuksiin. Nämä firmat tulee kuitenkin olla voitollisia tai muuten erittäin mielenkiintoisia sekä kovan nousupotentiaalin sisältäviä. Saga Furs ja Metso ovat mielestäni molemmat osinkosekoilujen uhreja ja niiden kurssit ylireagoivat tippuessaan voimakkaasti. Näissä tuloksentekokyky ja kassassa oleva raha ei ole kuitenkaan muuttunut. Näissä spekulaatioissa pyrin aina pikavoittoihin, mutta en kuitenkaan suostu jäämään kiinni putoavaan puukkoon, joten näissä sijoituksissa olen hyvin varovainen. Sijoittamisessa ei varovaisuus aina auta, kuten viime aikainen Durectin syöksy antaa ymmärtää. Voimakas kurssilasku tiedotteen jälkeen, yli -50 % ja päivän päätteksi luokkaa -35 %. Oli miten oli, niin spekulointi osuutta on pienennettävä tämän hetkisestä noin 30 % painosta kolmasosaan. Metso on lähimpänä määrittämääni myyntihintaa.

Käteinen on tällä hetkellä melko sopivassa painossa, sillä tavoitepainoni on 5 %. Tämä mahdollistaa uusien toimeksiantojen suorittamisen ilman edellisten myymistä ja antaa pelivaraa mahdollisiin osto-ohjelmiin. Käteistä ei tällä hetkellä tule muualta kuin myynneistä ja osingoista.

Jos en olisi tehnyt firmojen järjestelyä edellä mainittuun jakoon en olisi koskaan tajunnut, että spekulointi firmojen osuus on aivan liian suuri ja ytimen osuus liian pieni. Tämä muutos ja sen toteuttaminen sekä perustelut toimilleni, myynneilleni ja ostoilleni tulee olemaan yksi blogin alkuvaiheen tavoitteista. Ei siis muuta kuin odotteleen, että kolehdit alkaa tippumaan meikäläisen koriin jatkossa entistä paremmin, kunhan välillä ottaa uutta näkemystä uusin silmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti