torstai 30. toukokuuta 2013

Durect ja Posidur

Durect jätti Posidurin osalta uuden lääkkeen hakemuksen (NDA) yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolle (FDA) huhtikuun 16. päivä. Durect odottaa saavansa vastauksen 74 päivän kuluessa eli minun laskujeni mukaan viimeistään kesäkuussa.

Jos hakemus hylätään Durectin kuvittelisin, että osake tulee tippumaan lähelle käteisvarojen arvoa, jotkaa olivat $25,5 miljoonaa 31.3.2013. Tällä hetkellä Durectin osake treidaa P = $0,829 tasolla, joka tekee yhtiön markkina-arvoksi 101.88 miljoonalla osakkeella noin $84.46 miljoonaa. Negatiivisten uutisten tullessa osakkeella on laskupotentiaalia siis noin 70 % aina P = $0,25 tasolle asti. Jotta yhtiö välttäisi konkurssin, niin rahaa toiminnan jatkamiseksi pitää saada osakkeen omistajilta. Mahdollinen osakeanti heikentää nykyisten osakkeiden osuutta tulevista voitoista ja osakkeiden arvo voi laskea edelleen. Tilanne ei mielestäni vaikuta hyvältä lyhyen aikavälin tuoton suhteen.

Positiivisten uutisten tullessa osake voi nousta nykyiseltä tasolta merkittävästi, sillä Posidurin potentiaali on merkittävä tämän koko luokan firmalle. Voisin arvata, että kurssi nousisi tasolle P = $ 1,1-1,3. Lyhyen ajan nousupotentiaali ei siis ole läheskään niin suuri kuin laskupotentiaali. Kaiken lisäksi voimme Remoxysta oppia, että positiivisten faasi III tulosten jälkeen ja usean NDA:n sekä vastineen jälkeen lääke ei välttämättä vieläkään saa lupaa. Tämän perusteella osakkeesta tulisi irtautua ja jäädä seuraamaan sivusta miten Posidurin kanssa käy.

Kuva 1. Durectin osakkeen (ylempi) ja RSI:n (alempi) kehitys viimeisen 3kk ajalta.
Osake on kuitenkin tällä hetkellä aliostettu. Remoxya koskevien negatiivisten uutisten jälkeen RSI on laskenut noin 10-20 tietämille tasoilta 50-70, mikä voidaan nähdä yllä olevasta kuvasta 1. Uskoisin, että osake tulee nousemaan RSI:n nousun myötä, kun lähestytään kesäkuun loppua ja mahdollisia uutisia Posidurista.

Kuten edellä esitetystä voi päätellä tämä sijoitus on todellista spekulointia. Sitä se oli alun alkaenkin, mutta en aivan ymmärtänyt riskien merkitystä lyhyellä aikavälillä enkä sitä, että mahdollisten epäonnistumisten takia voin joutua lisäämään pääomia Durectiin osakeannissa. Siihen en kuitenkaan ole valmis. Spekuloinnissa arvioissa on todella paljon epätarkkuutta, kun yhtiötä koskevat uutiset vaikuttavat todella paljon lähiajan näkymiin. En haluaisi laittaa itseäni uudestaan näin epävarmaan tilanteeseen ainakaan .

Yhteenvetona voinkin todeta, että aion myydä positioni Durectissa ennen Posidur uutisia. Uskon osakkeen arvon ja RSI:n nousevan uutisajankohdan lähestyessä, mikä mahdollistaa paremman myyntihinnan. Arvioidaan vielä lopuksi, että Posidur hyväksytään 75 % todennäköisyydellä ja hylätään 22 % todennäköisyydellä sekä 3 % todennäköisyydellä tapahtuu jotain muuta. Hyväksyttäessä kurssi nousee tasolle $1,1 ja hylättäessä laskee tasolle $0,25, muutoin pysyy paikoillaan. Tämän perusteella Posidur päätöksen jälkeen osakkeen odotettu arvo on 0,75*$1,1+0,22*$0,25+0,03*$0,829 = $0,905. Osakkeen hinta pitäisi olla itseasiassa sama $0,905 ennen päätöstä. Uskon saavani myytyä positioni lähellä tätä hintaa ennen Posidur päätöstä.

2 kommenttia:

 1. Hei Fyysikko! Löysin blogisi jätettyäsi kommentin mun blogiin. Hienoa, että saadaan suomalaiseen blogikenttään lisää uutta verta! :) olehan aktiivinen muiden blogien suuntaan, niin se toimii rakentavana tekijänä kaikille. Luulen että noissa kansanosakkeissa, YIT, Fortum ym. löytyy paljon keskusteluseuraa suomalaisista bloggaajista. Oma aktiivisuus on laskenut kevään aikana ja nyt alkukesästä, kun salkku kyntää miinuksella. :( pitää käteispositiota silti kasvatella.

  Rohkenen heittää omaa kommenttia tänne nyt lähinnä Durectista. Sun lisäksi tiedän 4 muuta jotka ovat peesanneet mua blogimerkinnän jälkeen. Tunnen harmia teidän kaikkien puolesta, sillä kaikki me taisimme kirjata turskan kyseisestä firmasta. Sinänsä hienoa, että moni muukin näki olemassa olevan potentiaalin. :) Luin tähänastiset kirjoituksesi läpi. Osaat valuaation määrittämisen tunnuslukujen perusteella vähintään yhtä hyvin kuin minä, mutta on pakko opastaa, että Durectin toimialalla ei oikeastaan mitään firmaa voi arvostaa olemassa olevien tunnuslukujen perusteella. Firmoilla ei välttämättä ole yhtään kunnon tuotetta vielä markkinalla, joten huomion täytyy ehdottomasti olla ensin siinä, mitä sieltä on tulossa. Sitten siinä, riittävätkö rahat sinne asti. Fokus siis tuoteputkeen.

  Aika hyvin osuivat estimaattisi kohdalleen Posidurin kohdalla. Osake treidaa nyt $0,9 tasoa. :) saitko myytyä potin ennen NDAn hyväksymistä? Jason Napodano kirjoitti vastikään Seeking Alphaan valaisevan ja kansantajuisen artikkelin Posidurista. Kannattaa lukea. Durect sanee myyntiluvat sille pienempää kirurgiaa varten (tyrä- ja olkapääkirurgiasta hyvää tutkimusnäyttöä) mutta isoa kirurgiaa varten myyntilupaa ei todnäk tipu. BESST tutkimuksessa ei saatu tilastollisesti merkittävää eroa Posidurin ja nykyisten puuduteaineiden välille, kun potilaina olikin sairaampia, iäkkäämpiä isomman sairauden kanssa (puhjennut sappirakko ym). Sinänsä ymmärrettävää, sillä Posidur onkin paikallisesti annosteltava haavakipua lievittävä lääke. Nämä tarkoittavat arviolta 50-250 m$ vuosituottoja Durectille, riippuen siitä kuinka laajalla skaalalla otetaan hyväksyttäviä käyttöaiheita. Lääkkeellähän ei ole partneria tällä hetkellä, ja se on saatava. Tällöin luonnollisesti vuosipottia puolitetaan/jaetaan.

  Aion palata Durectin omistajaksi. Spekulatiivinen osto, veikkaan Remoxyn elämän puolesta.

  Ks. Napodanon artikkeli http://m.seekingalpha.com/article/1514802

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve mr. Doctor!

   Huomasin, että kommentoimalla muiden blogeja saan keskustelua myös omaan blogiini. Kiitos, että tulit käymään!

   Tuosta peesaamisesta on turha olla harmissaan. Jokainen tekee itsenäisesti oman sijoituspäätöksen arvioiden itse sen riskin ja mahdollisuudet. Olen tiedostanut tämän varsin hyvin, jos peesaan jotain blogaajaa tai ammattisijoittaa. Itsekin otin Durect kauppojen kanssa tappiota, mutta sinua en siitä syytä. Olen iloinen ja kiitos siitä kuuluu sinulle, että löysin mielenkiintoisen ja riskipitoisen osakeluokan: small-cap lääkeyhtiöt.

   Totta puhut Durectin arvon määrittämisestä se ei ole helppoa ja siihen liittyy paljon epävarmuuksia. Tästä syystä osake voi myös olla täysin väärin hinnoiteltu. Tuoteputkeen kiinnitin erityisesti huomiota ja varsinkin toisessa tekstissäsi esitit tuoteputkien arvostuksen eri yritysten välillä ja sehän oli valtava, mutta syystä tietenkin. Ostamalla Durectia halusin lisää riskia ja sitä sainkin. Tuotto jää odottamaan tulevaisuuteen, jos mahdollisesti päädyn uudestaan omistajaksi.

   Jotenkin oletin, että FDA:n hyväksyminen tulisi vasta tällä viikolla. En siis saanut myytyä ennen sitä. Estimaatissani oletin, että arvostus nousee tasolle 1,1$, johon tähtäsin myyntini. Tämä ei kuitenkaan aivan onnistunut, koska pelko puserossa ja epävarmana tulevasta kurssikehityksestä päädyin myymään osakkeeni hieman yli dollarin hintaan osavuosikatsaus päivänä. Myyntihetkellä suunnittelin jättäväni pienen osan(esim. 0,5-1% salkun painosta) salkkuun muistuttamaan firmasta ja sen potentiaalista. Päädyin kuitenkin myymnään kaiken ja lisäämään osakkeen seurantalistalle. Sieltähän sitä voi seurata, kunhan listalla on rajallinen määrä tyyliin alle 20 yritystä.

   Vaikka muissa teksteissäni olen maininnut ja suunnitellut enemmän laatuun ja pitkäaikaiseen tuloksenteko kykyyn keskittyvää strategiaa, niin edelleen minua kiinnostaa sijoittaa pieni osa salkusta spekulatiivisiin osakkeisiin, joissa on paljon riskia ja suuri potentiaali. Tällä saadaan poikkeamia aikaan indeksistä. Palataan asiaan blogeissamme :)

   Poista