maanantai 13. toukokuuta 2013

Myyntihinnan määrittäminen allokaatiomuutoksia varten

Kuten aloitustekstissäni mainitsin aion tässä tekstissä selvittää myyntistrategiaani ja suunnitelmiani eri osakeluokkien välisten painojen muokkaamiseksi halutunlaiseksi. Tarkoituksena on vähentää osinkovirta ja spekulaatio firmojen painoa.

Kun teen ostotoimeksiantoa pyrin määrittämään tuottovaatimukseni yrityksen laadun perusteella. Heikommilta yrityksiltä vaadin suuremman tuoton yleensä 12 % p.a. ja vahvoiltä yrityksiltä, jotka ovat jäämässä salkkuun pidemmäksi aikaa vaadin vähintään 8 % tuoton. Suomalaisissa firmoissa käytän hyväkseni pörssisäätiön sivuilla ilmaiseksi olevaa liisan lista palvelua, josta voi tekemällä oman listan etsiä haluamiaan parametrejä. Itse olen käyttänyt tunnuslukuja ROE (5 vuoden keskiarvo) ja P/BV. Näiden suhde ROE/(P/BV) antaa sijoittajan tuoton tämän hetkisen hinnan mukaan, mikä pitää siis olla suurempi kuin asettamani tuottovaatimus. ROE/(P/BV) on käytännössä sama kuin E/P.

Myyntihintaa määrittäessä käytän samaa menetelmää, mutta tässä asetan tuottovaatimukseksi 7 %. Eli olen valmis myymään osakkeen, kun sen antama tuotto on tippunut riittävän alas. Otetaan esimerkki Metsosta, jota ostin osinkosekoilujen jälkeen viime vuonna ja keskihinnaksi muodostui noin 28€. Metson ROE (5 vuoden ka.) on liisan listan mukaan 16,4 % ja osakekohtainen omapääoma on 15,5€. Kysymys kuuluukin, mikä pitäisi osakkeen hinnan P olla, jotta ROE/(P/BV)<0,07-0,08? Ratkaisemalla lausekkeesta P:n saamme arvoksi 36,3€, joka on samalla siis määrittämäni myyntihinta.

Tässä vielä muut myynihinnat, jotka olen määrittänyt samalla menetelmällä:
Fortum, kevennä kun P>22€
TeliaSonera, myy kun P>6.95€
Metso, myy kun P>36,3€
YIT, myy kun P>18,9€
Saga Furs, myy kun P> 27,6€

Saga Fursin arvostustason korjaantuminen on epätodennäköistä, mutta jätän sijoituksen salkkuuni osinkovirta yhtiöksi jos korjaantumista ei näy. Saga Fursin osalta olen käyttänyt 10 vuoden ROE:n keskiarvoa 10,19 %, jolla tuo myyntihinta on laskettu. Durectin kanssa en vielä tiedä, miten aion toimia. Yhtiöllä on kuitenkin merkittävä tulosparannus potentiaali ja käytännössä myyntihinnan määrittäminen on todella vaikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti