perjantai 26. heinäkuuta 2019

Heinäkuun säännöllinen osto, salkun laatua paremmaksi


Pikku pätkä kesälomia pidetty ja muutaman viikon päästä sitä pääseekin nauttimaan kotioloista isyysloman tiimoilta. Heinäkuukin on jo pitkällä ja tähdet asettuivat oikeaan asentoon ostojen osalta. Pohjoismaisten pankkien arvostus on laskenut käsittääkseni jo muutaman vuoden, koska toimintaympäristö on haastava. Olen pitkään koittanut panostaa lisää finanssitoimialaan, mutta en ole löytänyt mitään järkevää nykyisen Aflac sijoitukseni lisäksi. Aflac on vakuutusyhtiö, joten olen pyrkinyt etsimään uusia kohteita pankeista. Heinäkuun säännöllisen oston kohteena onkin pankki, nimittäin Svenska Handelsbanken (SHB-A), joka on Anders Oldenburgin (Seligson Phoebus salkunhoitaja) sanoilla Euroopan paras, ehkä jopa maailman paras pankki.

IBM:n myynti

Viittasin tähtien asentoon tuossa edellä ja sillä tarkoitin sitä, että pystyin rahoittamaan oston vihdoin luopumalla IBM:stä kurssin noustua kohtuulliselle tasolle. Olen useissa aiemmissa teksteissäni miettinyt salkkuni yritysten laatua ja velkaisuutta. Olen ennen kaikkea huolestunut IBM:n yritysjohdon laadusta ja strategian suunnasta. Tämä on mielestäni näkynyt melko hyvin siinä, että IBM:n liikevaihto on edelleen laskussa useiden vuosien jälkeenkin. Lisäksi vaikka IBM on pyrkinyt siirtymään paremman kannattavuuden tuotteisiin, niin kilpailuedun heikkenemisen takia marginaalit eivät ole juuri parantuneet. Lisäksi olen ollut huolissani IBM:n kyvystä investoida kannattavasti ydinbisnekseensä. En ole millään ymmärtänyt, että miten IBM on ollut eniten patentteja kerännyt yritys vuodesta toiseen, mutta mitään niistä ei ole saatu kehitettyä kannattavaksi ja kasvavaksi liiketoiminnaksi.

Tämä antaa viitteitä mielestäni siitä, että yritysjohto ei ole keskity oikeisiin asioihin ja yrityskulttuuri on heikkoa tai jopa olematonta. Nyt sitten IBM:n toimitusjohtajan imperiumin rakennus ja ego on johtanut yli 30 miljardin dollarin ostotarjoukseen Red Hatista. Ostotarjous hinta vastaa noin P/S lukua 10. Ei siis P/E luku vaan ostohinnan suhde Red Hatin liikevaihtoon on yli 10. Toki tästä voi seurata jotain hyvää, mutta IBM on pilvipuolella selvästi markkinajohtajia Amazonia (AWS) ja Microsoftia (Azure) perässä.

Kaiken kukkuraksi en ymmärrä IBM:n liiketoiminnasta juuri mitään. Mikä on se lisäarvo asiakkaille, jota IBM:n tuotteet tarjoaa? Mikä on se kilpailuetu, millä asiakkaat päätyvät juuri IBM:n tuotteeseen kilpailijoiden sijaan?

Päädyin myymään siis IBM positioni kokonaan 149,65 dollarin hinnalla. Olen IBM analyysissäni arvioinut IBM:n arvoksi noin 146 dollaria. Lisäksi olen spekuloinut millä haitarilla IBM:n arvo voisi olla muutamien vuosien kuluttua riippuen liiketoiminnan kehittymisestä. Olen arvioinut liiketoiminnan arvon todennäköiseksi vaihteluväliksi 112 – 305 dollaria.

Historiani IBM:n kanssa on melko pitkä ja ulottuu vuoteen 2013 asti. IBM:ää olen ostanut 3 kertaa ja myynyt kerran. Ostot ovat tapahtuneet n. hinnoissa 183, 174, 130 USD ja myynti n. hinnassa 163 USD. Todellinen hankintahinta on n. 165 USD. IBM:n sijoitus oli kokonaisuudessaan tappiollinen arvonnousun osalta vaikka viimeisimmän erän keskihinta olikin noin 140 dollaria. IBM on kyllä maksanut hyvin osinkoja, olen yhteensä saanut noin 533 euroa osinkoja. Osingot mukaan lukien tein siis hieman voittoa, mutta hyvin marginaalisesti ja IBM onkin yksi huonoimmista sijoituksista ottaen huomioon, että se on mönkinyt salkussani kohta 6 vuotta, jonka aikana SP500 on noussut 1700 tasolta noin 3000 tasolle.

IBM sijoituksesta luopuminen pienensi myös teknologia toimialan painoa salkussani vaikka se jäikin edelleen ylipainoon salkussani olevien Siili, Visa, Texas Instruments ja Skyworks Solution sijoitusten takia.

SHB:n osto

Sain siis vihdoinkin salkkuuni pankkisijoituksen. Olen melko pitkään sivusilmällä vilkuillut SHB:n liiketoiminnan kehittymistä sen jälkeen kun joskus vuonna 2014 aloin kiinnittämään siihen huomiota Phoebus blogi tekstien kautta. Tuolloin osake treidasi reilu 100 kruunun hinnalla ja ”karkasi” äkkiä vuoden 2015 aikana kaikkien aikojen huippuunsa noin 140 kruunun tietämille. Nyt kurssi oli kuitenkin laskenut muiden pohjoismaisten pankkien mukana 90 kruunun tasolle, joten oli aika käydä SHB kunnolla läpi.

Tein DGI-analyysin excel pohjani mukaisesti ja totesin, että kyllähän tämä aikamoinen rahasampo on. Tietyllä tapaa aika perinteinen pohjoismainen pörssiyritys, jonka osingonmaksusuhde on korkea ja osinkoa ei koroteta välttämättä joka vuosi, mutta suunta on pidemmällä aikavälillä oikea. Teen SHB:stä excel analyysin pohjalta vielä erikseen tekstin, jossa esittelen analyysin pääkohdat ja koitan tiivistää ajatukseni myöhempää käyttöä varten.

Olin jo syöttänyt toimeksi annon Nordnettiin, kun päätin, että käydään vielä läpi SHB:n laatuun liittyvät asiat ennen ostonappulan painamista. Päädyin lukemaan läpi kaikki Oldenburgin Phoebus blogin tekstit SHB:stä. Lisäksi katsoin muutaman yleisen tekstin pankeista läpi. Suosittelen kaikille! Se tiedon määrä, joka niihinkin teksteihin on kätketty ja mikä on niiden tekstien takana, tekee niistä huikeaa luettavaa pankkiliiketoiminnasta kiinnostuneille.

SHB:n viime vuosien johtajavaihdokset hieman mietityttivät, mutta luotan Oldenburgin tuntumaan asiasta, että nyt SHB olisi ”palannut juurilleen” nykyisellä toimitusjohtaja valinnallaan ja valtakamppailu on toistaiseksi ohi. Näkisin, että seuraavat asiat ovat ennen kaikkea olennaisia ymmärtää SHB:n toiminnasta:
 1. SHB:tä johdetaan hajautetusti konttoriverkoston kautta, mikä käsittääkseni tarkoittaa, että jokaisen konttorin vetäjä voi itse päättää minkälaisia lainoja tarjotaan ja kenelle. Tämä johtaa erittäin laadukkaaseen ja vähäriskiseen lainaportfolioon.
 2. Toinen tästä johdettu asia on se, että SHB:n luottotappiot ja oman pääoman tuotto on pitkällä aikavälillä vakaita ja parempia kuin kilpailijoilla. Oman pääoman tuotto on vakaa ja korkealla tasolla, koska luottotappiot ovat vähäisiä ja kulut pysyvät kurissa.

Poikkeuksellisen tästä säännöllisestä kuukausiostosta tekee se, että sijoituksen koko on normaalia (700€ - 1400€) suurempi. Sijoitin kaikki IBM:stä saadut rahat ja dollari sekä kruunu tileillä makaavat rahat käytännössä kokonaan SHB:hen. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että SHB positio tuli kerralla täyteen. Ostin 335 kpl SHB-A osakkeita keskihintaan 90 SEK plus kaupankäyntikulut 10€, joka antaa todelliseksi hankintahinnaksi 90,22 SEK. SHB positio edustaa salkustani noin 4,5 % nykyisellä n. 88 kruunun kurssilla.

Sivuhuomautuksena voisi kertoa, että SHB:llä on kaksi osakesarjaa A ja B, joista A on selvästi suurempi, likvidimpi ja antaa enemmän äänioikeuksia. B sarja treidaa myös hieman korkeammalla ilmeisesti matalammasta likviditeetistä johtuen. Tästä johtuen A oli parempi valinta, olisin toki voinut valita myös B-sarjan osakkeet, jos ne olisivat olleet halvempia.

Yhteenveto

Myin pois IBM:tä kokonaan ja ostin tilalle SHB:tä. Uskon, että 10 vuoden päästä SHB:n tulos on kasvanut nykyisestä selvästi varsinkin jos korot ovat lähteneen kasvuun, mutta IBM:n tuloksen tekokyvystä en tiedä enkä siihen liittyviä riskejä ymmärrä. Salkkuni on nyt laadukkaampi, paremmin hajautettu eri toimialoihin ja samalla myös (ei ollutkaan tavoitteena) efektiivinen osinkotuotto kasvoi. Mielestäni ymmärrän myös hieman paremmin salkkuyritysten liiketoimintariskejä ja tuloksentekokykyä.

Toivottavasti elokuu tuo tullessaan taas jotain mielenkiintoista osakemarkkinoilla. Salkkuuni jäävä käteinen on käytännössä kokonaan Lynxissä, joten elokuussa pitää mennä meren yli rapakon toiselle puolelle katsomaan mitä markkinat tuo tullessaan. Esimerkiksi 3M:n lisäily on edelleen mielessä.

Lopuksi vielä hieman kesälukemista, jota lämpimästi voi suositella kaikille: https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/

7 kommenttia:

 1. Tuo 2. kohta ei ole enää pitänyt pariin vuoteen paikkaansa SHB:llä.
  Itse en lisää ennen kuin kulujen kasvu saadaan hallintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhuin pitkästä aikavälistä, joka on tietysti järkevämpi tavoite liiketoiminnan johtamisen kannalta. Ei ole mitään järkeä johtaa liiketoimintaa siten, että joka vuosi pitää päästä tavoitteisiin, koska se johtaa juuri siihen. Eli tavoitteet saavutetaan ehkä tänä vuonna ja ensi vuonna, mutta pitkällä aikavälillä tavoitteiden saavuttamisesta ei ole takeita, kun siihen ei edes pyritä. Pitkä aikaväli on myös siitä parempi tarkasteluväli, koska se johtaa parempiin tuloksiin buy and hold omistajalle. Ei toki auta spekuloivaa sijoittajaa.

   Eikä nuo viimeisen parin vuoden luvut varsinaisesti huonompia ole. Melko samalla tasolla kilpailijoiden kanssa (Nordea, Swedbank, SEB).

   Katso sivu 7 SHB:n IR velka q2 esityksestä:
   https://vp292.alertir.com/sites/default/files/investor_relations_debt_ir_presentation_2019_q2.pdf

   Lisäksi 2018 q4 vastaavasta esityksestä löytyy ROE vertailu sivulta 3:
   https://vp292.alertir.com/sites/default/files/debt_ir-presentation_2018_q4.pdf

   Poista
  2. Tähän voisi vielä lisätä buffet lainauksen, "vasta laskuveden saapuessa, nähdään ketkä uivat alasti":
   https://www.brainyquote.com/quotes/warren_buffett_383933

   Tämä näkyy varsin hyvin edellä olevista linkeistä, kun tarkastellaan vuosia 1991-1994 (suuri pankkikriisi) ja 2009-2011 (suuri finanssikriisi).

   Poista
 2. No miksi Oktogonen talletukset on laitettu jäihin!? Se on ollut todella harvinaista SHB:lle. Näin on yleensä tehty vain kriisiaikoina.

  Lisäksi CI/ratio ja loan loss ratio ovat heikentyneet viimeisten vuosien aikana samalle tasolle kilpailijoiden kanssa.

  SHB on tällä hetkellä putoava puukko. Kustannustason kasvu on pakko saada kuriin, tai muuten SHB on seuraava H&M. Positiivista on, että uusi TJ ymmärtää tämän täysin. Negatiivinen asia on, että SHB ei tunnu yrityksistä huolimatta saavan kustannuksia kuriin (CFO sanoi näin viime osarissa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäkomenttina, että SHB on menettämässä yhden tärkeimmistä kilpailueduistaan: henkilökohtaisen palvelun.
   Nykyisin kaikki haluavat hoitaa asiat verkon kautta, koska se on helpomaa kuin raahautua pankkiin. SHB:n toimintatapa oli poikkkeuksellinen muihin verrattuna. He tarjosivattt ihmisläheistä palvelua ja kaikki asiakaspäätökset tehtiin paikallisessa konttorissa. Nykyisin myös SHB on vähentänyt konttoreitaan ja siirtynyt enemmän nettiin, jossa se on vain yksi pankki muiden joukossa.

   Poista
  2. Satisfied customers result in more business.
   This is why Handelsbanken is a growing bank.
   The Bank is growing mainly because existing
   branches are doing more business – with many
   new customers who have chosen to move their
   banking business to Handelsbanken, but also
   with all the customers with whom we have had
   a relationship for many years. But Handels-
   banken is also growing by opening new
   branches in locations where the Bank has not
   previously had operations.

   Ei ne niin merkittävästi ole vähentyneet ne konttorit. Vuosina 2014-2018 konttorien määrä on muuttunut maakohtaisesti, mutta kokonaisuudessaan näin:
   2014 848 konttoria
   2018 779 konttoria

   Poista
  3. Nyt on alkanut tapahtua.

   YT:t 7 konttorissa suomessa:
   https://yle.fi/uutiset/3-11249538

   Konttorimäärä ruotsissa vähenee 380->200:
   https://ilkkapohjalainen.fi/uutiset/talous/handelsbanken-karsii-puolet-konttoreistaan-ruotsissa-tuhannelta-paattyvat-tyot-1.8008140

   Poista