perjantai 24. toukokuuta 2019

Huhti-kesäkuun kuukausiostot: Novo Nordisk, Nokian Renkaat ja 3M

Viime kuukausien säännölliset ostot ovat olleet hieman epäsäännölliset. Huhtikuussa olin lomalla ja osto venyi toukokuun puolelle. Nyt taas kesäkuun oston tein ajoissa, kun näin sellaista kurssiliikehdintää, että en voinut enää vastustaa.

Ottaen huomioon viime kuukausien ostot, niin käteispositio alkaa vihdoin näyttämään kohtuulliselta. Osakesalkkuni käteispositio on viimeisimmän hankinnan jälkeen 5,1%, joka vastaa noin 3000€ arvoista käteispositiota.

Huhtikuun osto Nokian Renkaat

Ostin 3.5. 45 kpl Nokian Renkaita keskihintaan 29,68 € + 7€ kaupankäyntikulut.

Nokian Renkaiden kanssa minulla on pitkähkö historia. Jossain vaiheessa salkussani oli jopa 400 Nokian Renkaiden osakkeita, kun se krimin kriisin aikana droppasi 20 euron tuntumaan. Keventelin sitten 30 euron tienoillaa kun testihuijaukset tuli julki. Eipä sillä juuri ollut mitään vaikutus brändiin. Paljon on myös muuttunut myyntien jälkeen. Strategiani on hiotunut ja salkkuni koko on kasvanut. Nokian Renkaat oli siis huhtikuun säännöllisen ostoohjelman kohde vaikka se venyikin toukokuun puolella. Huhtikuu meni osittain lomaillessa ja pähkäillessä salkun koostumusta ja sijoitusstrategiaani yleisesti.

Pävittämätön NRE:n DGI analyysi löytyy täältä.

Toukokuun osto Novo Nordisk

Ostin 3.5. 25 kpl Novo Nordiskia keskihintaan 327,16 DKK + 10€ kaupaunkäyntikulut.

Novo Nordisk muodostaa salkustani tällä hetkellä 4,5%. Novo Nordiks oli siis toukokuun säännöllisen oston kohteena. Tanskalaisista osinkoveroistakin kirjoitin hetki sitten ja koen, että eipä nekään mikään suuri kulu ole.

Novon päivittämätön DGI analyysi löytyy täältä.

Kesäkuun osto 3M

Ostin 5 kpl 3M:n osakkeita 23.5.2019 hintaan 166,14 sisältäen kaupankäyntikulut.

3M on teollisuuden monialayhtiö, joka on kasvattanut osinkoa 60v putkeen. Sillä on korkeat ja vakaat marginaalit. Velkaa on kohtuullisesti ja sen kehitys on vakaata.

Aiempi analyysini kolmesta ämmästä löytyy täältä. Se perustuu vuoden 2017 tulokseen ja tällä hetkellä olen päivittämässä analyysiä 2018 vuoden mukaiseksi. Alustavan päivityksen perusteella 3M:n arvo nousi aiemman analyysin 163 dollarista 180 dollariin. Tämä johtuu lähinnä parantuneesta EPS:stä ja nostetusta osingosta. Myös arvioidut kasvuluvut paranivat hieman hyvän viime vuoden ansiosta.

Nykyisellä noin 166 dollarin kurssilla MMM tarjoaa 3,47% efektiivisen osinkotuoton. Osinkoa maksetaan neljä kertaa vuodessa 1,44 USD per kvartaali, joka tekee yhteensä 5,76 USD per vuosi. Viime vuoden tuloksen perusteella MMM:n P/E on 18,7, P/B on 8,4 ja P/S on 3,1. Reutersin keräämään konsensus ennusteen mukaan EPS tulee kasvamaan 7,4% 8,89 dollarista 9,55 dollariin. P/E ensivuoden odotetulla tuloksella laskettuna on 17,4.

Osake lähti laskuun Q1 tuloksen jälkeen, jossa näkyi teollisuuden kysynnän hidastuminen. Myös kulut kasvoivat ja toiminnan tehokkuus heikkeni. Erityisesti autoala ja elektroniikka veti huonosti. Liikevaihto yhdysvalloista pysyi käytännön flättinä, mutta muilla reportointi alueilla liikevaihto laski merkittävästi välillä 6,5 -9,4 %. Ainoastaan terveydenhoito segmentti kasvoi, mutta muut raportointisegmentit laskivat.

Luotan MMM:n kykyyn tuottaa pitkäjänteistä omistaja-arvoa ja jatkaa osinkojen maksuja niin ylä- kuin alamäessä. Kurssi reagoi lyhytaikaiseen heikkouteen tuloksenteossa, joten näin sen hyvänä ostopaikkana. Ostelen lähikuukausina lisää jos hinta pysyy kohtuullisena. Tavoitteenani on kasvattaa MMM:n positio noin 3000€ arvoiseksi, joka nykykurssilla tarkoittaa 20 kpl positiota. Tällöin MMM olisi noin 5% salkustani. Voi siis olla, että en mitään muuta ostakkaan seuraavien 3 kk aikana kuin 5kpl MMM per kk.

5 kommenttia:

 1. Itse taas dumppasin kaikki 3M:n osakkeet laitaan osarin yhteydessä.
  9.55$ EPS ennuste on aivan liian optimistinen. Irtisanomiset aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia. Actelion osto laittoi omien ostot jäihin ja tuliko siitä jopa 35c headwind? Eli en yllättyisi vaikka tulos painuisi jopa alle 9$ dollarin.
  Lisäksi minua huolestutti se fakta, että 3M:n adjusted EPS laskisi tänä vuonna verrattuna edelliseen vuoteen vaikka talous edelleen kasvaa. Näin ei ole tapahtunut tietääksi vuosikymmeniin, mikä on mielestäni aika iso varoitusvalo. Lisäksi kun katsoo yläriviä, niin kasvua ei ole. JPM:n Tusa saattaa olla täysin oikeassa, että 3M operoi tällä hetkellä auringonlaskun segmenteissä, mikä mahdollistaa korkeat marginaalit kilpailun puutteen takia, mutta kasvua ei vain ole. Kasvua saadakseen 3M joutunee käymään kivuliaan muutoksen läpi, jolloin kasvu saattaa alkaa nykyistä tulostasoa alempaa. Lisäksi M*Modalin ja Actelionin kaltaiset ostot tuhoavat omistaja-arvoa; ylihintaisia, ja vievät johdon fokuksen pois kurssin korjaamisesta. Ettenkin M*Modal ei kuulu 3M:n ydinosaamiseen mitenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotan yrityksen vahvaan ja innovaatioihin panostavaan yrityskulttuuriin. Työntekijät voivat käyttää 15% työajasta omiin projekteihin. Lisäksi liikevaihdosta laitetaan merkittävä siivu tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

   Uskon, että 2029 EPS on lähempänä 18 USD kuin 9 USD, ei mua oikeastaan kiinnosta ensi vuoden EPS.

   En tiesä miten Actelion liittyy 3M:ään. 3M on sopinut ostavansa Acelityn 6,7 miljardilla. Acelity valmistaa haavan hoitoon liittyviä tuotteita kuten Nexcare teippejä ja laastareita. Sehän sopii todella hyvin MMM:n portfolioon. Hinta oli kyllä hieman suolainen, mutta integraation ja synergioiden jälkeen hinta on enää EV/EBITDA =11.

   M*modal onkin sitten merkittävästi pienempi hankinta, kauppahinta on miljardin. Itsekin hieman ihmettelen miten m*modal sopii kolmelle ämmälle:

   M*Modal is a leading healthcare technology provider of cloud-based, conversational Artificial Intelligence (AI)-powered systems that help physicians efficiently capture and improve the patient narrative so they can spend more time with their patients and provide higher quality of care.

   Poista
  2. 1

   Menetelmäsi pohjautuu pelkästään toiveisiin ja menit hetti puolustuskannalle, kun hyökkäsin teesiäsi vastaan. (Minä ainakin myönsin virheeni puolen vuoden omistuksen jälkeen.)

   18$ EPS vaatii n. 7.2% vuotuista kasvua. Mistä se tulee? Marginaalit ovat jo poikkeuksellisen korkeat joten siellä ei suuremmin ole parantamisen varaa. Orgaaninen kasvu on myös heikkoa. Velkaa alkaa olla jo yli äyräiden joten omien ostotkaan eivät ole erityisesti mahdollisia.

   Otetaan yksinkertainen laskuharjoitus.

   Dollari alkaa heikkenemään ja Kiinan tilanne paranee: ylärivi kasvaa 3% vuodessa vuoteen 2029. LV ~43B $. FCF/sales on ollut jo pari vuosikymmentä ~15.5%, tuohon päälle pienempi veroaste, niin 16.5% voisi olla ihan realistinen. Eli FCF voisi olla vuonna 2029 ~7B $. Oletetaan 1.5B $ vuodessa omien ostoihin, eli omien osakkeiden määrä ~520M vuonna 2029. FCF/per share siis ~13.5$. Historiallinen P/FCF ollut 19-20 eli osakekurssi voisi siis vuonna 2029 olla ~262$. Tuotto 10v säälittävät 4.7% p.a. (262/166.5). Osingot kuitenkin nostavat tuoton ~7.4% p.a.

   19$ EPS saattaa olla aika epärealistinen... Unohtaisin täysin nuo CMD:n ennusteet 8-11% adjusted EPS vuotuisesta kasvusta.

   Poista
  3. Totta kai alan puolustamaan omaa teesiäni :) Eikai tässä muuten olisi järkeä.

   Sanoin, että 2029 EPS olisi lähempänä 18 usd kuin 9 usd. En tarkoittanut, että se on tarkalleen 18 usd.

   Vuosina 2007-2018 3M liikevaihto on kasvanut 2,69% vuodessa keskimäärin ja omia osakkeita on ostettu takaisin keskimäärin 1,8% vuodessa. Olen olettanut, että vuosina 2019-2029 tämä jatkuu eli EPS kasvaa 4,49% vuodessa keskimäärin. Tähän sisältyy oletus, että nettomarginaali pysyy ennallaan.

   Nämä oletukset pohjautuvat siihen, että 3M kannattavuus on vakaata ja yrityskultturi on niin laadukas, että kasvua saadaan innovaaatioiden kautta ja markkinaosuuksia voittamalla.

   Tällöin 2029 EPS olisi 14,4 dollaria. Arvostuksella P/E =15, kurssi olisi vuonna 2029 n. 216, joka tarjoaisi n. 30% arvonnousun. Tämän lisäksi tulisi osinko. Olen käyttänyt 10% tuottovaatimusta laskelmassani, jonka perusteella kokonaistuotto olisi 10% per vuosi, jos ostat 3M osaketta 156 dollarin hinnalla.

   Laskelmaan ja arvioituihin kasvulukuihin sisältyy epävarmuutta. Tästä johtuen käytän myös osinkojen diskonttausmallia. Tämä antaa hieman korkeamman arvostuksen, johtuen korkeasta historiallisesta osingonkasvu tahdista. Tässä kohtaa kommenttisi kyllä uppoo hyvin ja niinkuin sanoit menee enemmän toiveisiin kuin faktoihin. 3M ei nykyisellä velan määrällä pysty nostamaan osinkoa 9,93% tahtiin kuten 2007-2018. Varsinkin kun kannattavuuskin on tapissa ja siinä tuskin on merkittävää parannus potentiaalia. Osinkojen diskonttausmallin oletuksia olisi syytä siis harkita uudestaan.

   Saattaa siis olla, että nyt tehty aloitusposition hankinta ei vastaa täysin 10% tuotto odotusta. Koitan kuitenkin tehdä osto-ohjelman, jolla saan keskihinnan 156 dollarin tienoille. En oikein tiedä miten muuten pelata kaikkia epävarmuuksia vastaan kuin ajallisesti hajauttamalla.

   Kiitos jokatapauksessa hyvistä kommenteista, jotka ovat vastoin omaa näkemystäni. Nehän ovat parasta mahdollista! Monesti kaikki vain komppaa, jolloin vahvistusharha johtaa huonoihin sijoituksiin. Mielestäni blogaamisessa ja esim. Sharevillessa parasta on juuri vastanäkemykset, joista voi oppia ja kehittää omaa osaamista ja muuttaa näkemyksiä.

   Poista
 2. En kyllä itse huomannut mitään puolustuskantaa tässä. Ihan normaalia keskustelua, ja ennen kaikkea asialliset vastaukset bloginpitäjältä. Anonyymillä puolestaan aika jännä tapa keskustella asioista. Ettei vain jännittäisi, että lapuista luopuminen osoittautuu vääräksi ratkaisuksi. :)

  VastaaPoista