torstai 10. tammikuuta 2019

Liian suurta käteispositiota vastaan taistellaan säännöllisillä ostoilla

Käteispositio meinasi päästä nousemaan liian korkealla Tikkurilasta luopumisen jälkeen. Vaikka Tikkurila positio olikin pieni vain n. 700€, niin tein myös talletuksia salkkuuni. Käteispositio oli hetkellisesti n. 13%. Uuden suunnitelman mukaisesti pyrin säännöllisesti kerran kuukaudessa ostamaan lisää osakkeita salkkuuni. Nyt oli tammikuun ostojen vuoro.

Käteisen määrä salkussani tosiaan nousi noin 6700 euroon, jonka voi suhteuttaa osakesalkkuni markkina-arvoon n. 50000 euroa. Kuukausittaiset ostoni tulevat jatkossa olemaan noin 700 - 2100 dollaria. 700 minimisumma perustuu kulujen minimointiin. Lynxin kaupankäyntikulu on 3,5 USD OSKL:n jäsenille. Tällöin kuluja menee korkeintaan 0,5% sijoitettavasta pääomasta. Tämä kuu oli kuitenkin poikkeus, sillä mikään yrityksistä ei ollut merkittävästi aliarvostettu, niin päätin hajauttaa ostoni 5 eri firmaan.

Myynnit

Tikkurila (TIK1V)

Tikkurila on vahva alueellinen toimija, joka keskittyy Pohjoismaihin ja itäiseen Eurooppaan. Tärkeimmät markkinat ovat Venäjä, Ruotsi, Suomi ja Puola, jotka muodostavat yli 80 prosenttia konsernin liikevaihdosta. Tikkurila on markkinajohtaja kauppa- ja rakennusmaaleissa Venäjällä, Ruotsissa, Suomessa ja Baltian maissa.

Tikkurila luottaa toiminnassaan vahvoihin brändeihin ja elinkaariajattelua tukeviin kestäviin tuotteisiin. Vahva laatumielikuva ja markkinajohtajuus ovat yhtiön tärkeimpiä kilpailuetuja.  Tikkurila keskittyy korkeamman laatu- ja hintaluokan maaleihin, joita tuotetaan kahdeksassa maassa 11 tuotantoyksikössä. Eniten tuotantokapasiteettia on Venäjällä, missä yhtiö on toiminut 1970-luvulta lähtien. Venäjä on Tikkurilan suurin yksittäinen markkina.

Tikkurilan asiakkaita ovat kuluttajat ja ammattilaiset. Merkittävä osa konsernin liikevaihdosta muodostuu kauppa- ja rakennusmaalien myynnistä. Lisäksi Tikkurila palvelee puutuote- ja metalliteollisuuden toimijoita. Tikkurilan toiminta pohjautuu pitkälti kuluttajaliiketoimintaan sekä korjausrakentamiseen ja remontointiin, mikä vähentää selvästi yhtiön suhdanneherkkyyttä.

Kaikesta edellä mainitusta huolimatta Tikkurilan nettomarginaali on pysytellyt vain kohtuullisella tasolla, joka vastaa kilpailijoiden suoritusta. Lisäksi liikevaihtoa ei ole pystytty kasvattamaan ja velkaa on omaan makuuni liikaa tai siis siitä maksetaan ainakin liikaa korkoja suhteessa tulokseen.

Olen ostanut Tikkurilaa 50kpl aivan sijoitusuran alussa 5.12.2012. Lisäksi ostin 5kpl lisää jostain Nordnetin kaupankäynti tarjouksesta 3.9.2015. Sijoituscase oli aikanaan, että P/B on alle 3 ja ROE yli 20% joten saan ainakin 7% tuoton.

Hankintahinnat olivat 14,3€ ja 15,22€ ja myyntihinta oli 12,72€. Kaupankäyntikulut olivat 3€, 1€ ja 7€. Osinkoa Tikkurila on maksanut 50*(0,76€+0,8€+0,8€)+55*(0,8€+0,8€+0,4€+0,4€) = 250€. Tikkurila tuotti hieman voittoa 55*12,72€+250€-50*14,3€-5*15,22€ = 158,5€. Osingoista meni vielä veroa 62,04€, jolloin kokonaisvoitto oli 96,46€.

Ostot

Fastenal (FAST)

Fastenal on pääasiassa Pohjois-Amerikan alueella toimiva teollisuuden ja rakennusalan tarvikkeita myyvä yhtiö. Joitakin yhtiön tarjoamia tuotteita ovat esimerkiksi kiinnittimet, kuten pultit, ruuvit ja mutterit, sekä erilaiset työkalut, kemikaalit ja sähkötarvikkeet. Yrityksen erilaisia tuotteita on yli miljoona. Fastenal myy pääasiassa muiden yhtiöiden valmistamia tuotteita.
(Lähde: http://blogi.osakeareena.fi/2015/08/31/osto-fastenal-company-fast/)

Ostin 6 kpl keskihintaan $53,04. Olen aiemmin ostanut 20.5.2015 40kpl keskihintaan $42,61. Nyt omistan 46 kpl Fastenalia, joka edustaa 4,3% salkustani.

Fastenalin tunnuslukuja:
NpM 12,4% (10y ave)
ROE 24,4% (10y ave)
Debt to Equity 20%
Interest Coverage 96
EPS-f 2,58$
Dividend-f 1,6$
Payoutratio 62%.

Texas Instruments (TXN)

TXN on monille tuttu laskimista, mutta nykyään yhtiön fokus on analogisissa mikropiireissä, sulautetuissa järjestelmissä sekä digitaalisissa signaalijärjestelmissä. TXN:n tuotteita on käytössä teollisuuden automaatioratkaisuissa, avaruus- ja aseteollisuuden järjestelmissä, sähkön ja voiman jakelussa, sähköautoissa, jne. Kuluttajatuotteissa TXN:n piirejä on mm. puhelimissa, tietokoneissa, tableteissa, kotiteatterijärjestelmissä, TV:ssä, tulostimissa, jne. (Lähde: https://talousmentor.com/yrityslista/txn/)

Ostin 5 kpl lisää aiemman 20 kpl päälle. Keskihintani on koko 25 kpl positiolla $99,35, jonka olen rakentanut viimeisen puolen vuoden aikana. TXN edustaa 4,1% salkustani.

TXN:n tunnuslukuja:
NpM 19,6% (10y ave)
ROE 25,2% (10y ave)
Debt to Equity 35%
Interest Coverage 78
EPS-f 5,67$
Dividend-f 3,08$
Payoutratio 54%. 

Tractor Supply (TSCO)

Nimestään huolimatta kyseessä ei ole mikään John Deere -diileri vaan, kuten eräällä kaverillani on tapana leikillisesti sanoa, Amerikan Hankkija. Siis maataloustavaroiden kauppaketju, jolla on tällä hetkellä 1338 kauppaa 48 osavaltiossa. Varsinaisista maatalouskaupoista Tractor Supply eroaa siinä, että se suuntaa tarjontaansa harrastusviljelijöille, harrastuseläinkasvattajille ja muille maaseudun elämäntyyliä arvostaville kuluttajille sekä maaseudun pienyrittäjille. Suurimmat tuoteryhmät ovat tuotanto- ja lemmikkieläintuotteet (43 %), rautakauppatavarat (23 %), sesonkituotteet ja lahjatavarat (20 %) sekä vaatteet (9 %). Maataloustuotteet edustavat vain 5 % myynnistä. Liiketoimintamalli perustuu voimakkaasti kulutustavaroihin, kuten eläinruokiin, voiteluaineisiin jne., joiden avulla asiakas houkutellaan käymään toistuvasti kaupassa. Kun tässä on onnistuttu, pyritään sitten tietysti myymään kaikkea muutakin. (Lähde: https://www.seligson.fi/resource/seligson_rahastot_4-2014.pdf)

Ostin 6kpl lisää keskihintaan 83,58$. Olen aiemmin ostanut vuonna 2016 35kpl reilu 51 dollarin kappalehinnalla. Nykyinen 41kpl positioni keskihinta on 66,72$ ja TSCO edustaa 5,9% salkustani.

TSCO:n tunnuslukuja:
NpM 5,3% (10y ave)
ROE 23,6% (10y ave)
Debt to Equity 28%
Interest Coverage 50
EPS-f 4,28$
Dividend-f 1,24$
Payoutratio 29%. 

Disney (DIS)

Disneystä kaikilla on joku mielipide. Monet tuntevat klassiset disney hahmot Aku Ankan tai Mikki Hiiren ja niistä tehdyt sarjakuvat, kirjat ja elokuvat sekä lelut. Nykyisin Disney on paljon muutakin. Disneyn liiketoiminta jakautuu viiteen osaan: media, puistot, studio, kuluttajatuotteet ja interactive. Disney on hankkinut viime vuosina mm. Lucas Filmin ja Marvelin. Disney omistaa ESPN:n ja nyt viimeisin ostos on Twenty-First Century Fox, jonka mukana tulee lisää sisältöä ja Disneystä tulee myös Hulun (mielestäni eka Netflixin uskottava haastaja) enemmistöomistaja. Toki hintalappu, reilu 52 miljardia dollaria, on myös komia.

Ostin Disneytä lisää 3kpl aiemman 20kpl päälle, jotka hankin noin vuosi sitten 1.2.2018. Keskihintani on nyt 110,97$ ja Disney muodostaa salkustani 4,5%.

Disneyn tunnuslukuja:
NpM 13,7% (10y ave)
ROE 15,3% (10y ave)
Debt to Equity 61%
Interest Coverage 100
EPS-f 7,1$
Dividend-f 1,76$
Payoutratio 25%.   

Illinois Tool Works (ITW)

ITW:n tuotteita käytetään ympäri maailmaa öljynporauslautoilla, tuulivoimaloiden turbiineissa, avaruudessa, sillanrakennuksessa, terveydenhuollon mittalaitteissa, teollisuuskeittiöiden uuneissa ja kylmiöissä, rakennusteollisuudessa, autojen komponenteissa ja mobiililaitteissa. Siis periaatteessa kaikkialla niin ison kuin pienenkin mittakaavan tuotteissa ja ratkaisuissa. Esimerkkinä yhtiön tuotteista voidaan nostaa esiin six-pack juomapakkauksen muoviset lenksut.
(Lähde: https://talousmentor.com/yrityslista/itw/)

Ostin ITW:tä lisää 4kpl aiemman 20kpl päälle, jotka olen hankkinut viimeisen puolen vuoden sisällä. Keskihintani on nyt 131,28$ ja ITW majailee salkussani 5,4% painolla.

ITW:n tunnuslukuja:
NpM 13,7% (10y ave)
ROE 28,5% (10y ave)
Debt to Equity 196% (ilman rahastoituja omia osakkeita n. 50%)
Interest Coverage 14
EPS-f 7,6$
Dividend-f 4,0$
Payoutratio 53%.

2 kommenttia:

 1. Mietin joskus TSCO:n ostoa, mutta tuli vain sellainen fiilis, että se on pelkkä jälleenmyyjä. Nämä ovat yleensä huonoja sijoituksia, koska jälleenmyyjät kilpailevat vain hinnalla; myyväthän ne aivan samaa tavaraa kuin viereinen jälleenmyyjä...

  FAST on vähän siinä ja siinä. Hieno tarina ja track record. Jotenkin bisnes ei oikein vain vakuuta. Se myy käsittääkseni asiakkaiden tiloissa itse valmistamiaan bulkkituotteita, jotta asiakkaiden ei tarvitsisi itse investoida uuteen kapasiteettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Tässä omia mietteitä:

   On siinä perää, että jälleenmyyjillä ei ole juuri muuta kilpailuetua kuin hinta. Toki myös bisneksen koko ja yrityksen johtaminen vaikuttaa tälläisen yrityksen menestykseen. Luotan Phoebus-analyyseihin yrityskulttuurin ja johdon paremmuudesta kilpailukyvyn tuojana. Logistiikan hoitaminen hyvin on myös olennaisessa osassa jälleenmyyntibisnestä. Tractor Supply on kyennyt parempaan nettomarginaaliin pitkällä aikavälillä kuin kilpailijat. Myös yrityksen oma pääoma tuottaa todella mallikkaasti ilman järkyttävää velkavipua. Tractor Supply on brändännyt itsensä melko nicheen osittain. En ole ihan varma myyvätkö Lowes tai Home Depot esimerkiksi rautalankaa ja rehuja?

   Fastenalin kanssa homma on melko samanlainen. Myydyt tuotteet ovat sellaisia, että asiakkaat haluavat oikeaan paikkaan oikeat tuotteet ja mielellään heti. Jos siinä onnistutaan paremmin kuin kilpailijat tällä hyvin sirpaloituneella alalla, niin se riittää. Voidaan kasvaa kysynnän mukaan ja lisäksi voittaa markkinaosuuksia muilta toimijoilta. Etu mielestäni molempien yritysten kohdalla on se, että ei tarvitse innovoida menestyäkseen. Riittää, että hoitaa ydin busineksen hyvin ja pidät asiakkaista hyvää huolta. Fastenal on ratkaissut heti, tänne ja oikeat osat ongelman osittain automamaateilla, joita on asiakkaiden tiloissa ja työmailla. Lisäksi myymälöissä on viime vuosina lisätty asiantuntevien myyjien määrää, jotta asiakkaita voida palvella nopeasti ja hyvin. Tällöin ne palaavat Fastenalin myymälöihin mielummin kuin pieneen paikallisputiikkiin, josta on osat x ja y loppu, b osa on tilaustuote viikon toimitusajalla ja c osaa ei ole valikoimissa laisinkaan.

   Poista