lauantai 19. tammikuuta 2019

Helmikuun analyysilistalle päätyi ei-sykliset kuluttajatuoteyhtiöt

Olen alkanut miettimään jo Helmikuun säännöllisiä ostoja. Olen tarkentanut strategian hajautuksen osalta, joten tässä pohdintaa erityisesti hajautus mielessä.

Minulla on kolme hajautukseen liittyvää säännöstöä strategiassa. Yksi yrityskohtaisen riskiin, yksi maantieteelliseen riskiin ja yksi toimialakohtaiseen riskiin.

Yrityskohtainen riski saa olla korkeintaan 5% tai salkun rakentamisvaiheessa korkeintaan 3000€.

Maantieteellisen riskin hallitsemiseksi pyrin seuraamaan salkku yritysten liikevaihtoa ja sen jakauma tulisi olla seuraavanlainen: USA 50%, EMEA 20% ja APA 30%.

Toimialakohtaisen riskin hallitsemiseksi olen asettanut tavoitteet allokaatiolle toimialoittain seuraavasti:
2,5% Yleishyödylliset
2,5% Perusmateriaalit
12,5% Finanssi
15% Sykliset hyödykkeet ja palvelut
12,5% Teknologia
15% Terveydenhoito
20% Ei-sykliset hyödykkeet ja palvelut
15% Teollisuus
2,5% Energia
2,5% Kommunikaatio.

Tällä hetkellä minulla on muutama positio jo täynnä, sillä 3000€ raja on tullut vastaan seuraavien yritysten kohdalla: Aflac,  Strategic Education, Skyworks Solutions, Illinois Tool Works, Betsson ja Pandora.

Lisäksi seuraavat yritykset ovat seurannassa velkaisuuteen liittyen ja niitä en aio lisätä: IBM,  Walmart,  Medtronic,  Gilead Science ja Fortum.

Lisäksi olen ajatellut keskittyväni lähikuukausina USA markkinoille, koska kaikki käteinen on dollareissa ja säännölliset säästöt menevät Lynxiin. Tästä johtuen pohjoismaalaiset yritykseni eivät ole lisäys listalla: Nokian Renkaat, Kone ja Novo Nordisk.

Tikkurilan jo myin, mutta Siili on myös divestointilistalla, koska se ei sovi strategiaan. Koitan luopua Siilistä, kun hinta vastaa paremmin määrittämääni arvoa (13,3€). Eli tämän perusteella salkussani jo olevista yrityksistä voin lisätä ainoastaan seuraavia yrityksiä: Fastenal, Texas Instruments, Visa ja Disney.

Aion kuitenkin ottaa huomioon myös maantieteellisen ja toimialakohtaisen riskin sekä niille asettamani tavoitteet. Tällä hetkellä USA on lievässä alipainossa (44% vs 50% tavoite) APAn kanssa (23% vs 30% tavoite) ja EMEA selvässä ylipainossa (33% vs 20% tavoite). Pitäisi siis painottaa seuraavilla ostoilla yrityksiä, joiden liikevaihtoa ei tule merkittävästi EMEA:sta.

Toimialojen osalta onkin jo suurempia heittoja tavoitteiden kanssa. Seuraavat toimialat ovat alipainossa:
0,0% vs tavoite 2,5% Perusmateriaalit
7,2% vs tavoite 12,5% Finanssi
10,3% vs tavoite 15% Terveydenhoito
9,1% vs tavoite 20% Ei-sykliset hyödykkeet ja palvelut
0,0% vs tavoite 2,5% Energia
0,0% vs tavoite 2,5% Kommunikaatio.

Seuraavat toimialat ovat ylipainossa:
5,0% vs tavoite 2,5% Yleishyödylliset
28,5% vs tavoite 15% Sykliset hyödykkeet ja palvelut
24,2% vs tavoite 12,5% Teknologia.

Vain Teollisuus on neutraalissa painossa tavoitteeseen nähden:
15,7% vs tavoite 15% Teollisuus.

Tämän perusteella minun tulisi painottaa seuraavissa sijoituksissani alipainossa olevia toimialoja. Oman salkun yrityksistä ei tähän ole, sillä ne kuuluvat teollisuuteen, teknologiaan ja ei-syklisiin hyödykkeisiin. Tästä johtuen aion mennä siis merta edemmäs kalaan.

Mikä olisi yritys, joka kuuluu alipainossa olevaan sektoriin ja saa liikevaihtonsa muualta kuin EMEA:sta? Seurantalistallani on 102 yritystä tällä hetkellä ja sieltä pitäisi kyllä löytyä.

Kun kävin listan läpi, niin huomasin, että yksikään yritys ei toimi energia-alalla ja vain yksi toimii kommunikoinnissa (Omnicom Group, OMC). Energia-ala on tarkoituksella jätetty pois nykyiseltä seurantalistaltani, koska jossain vaiheessa viimeisintä öljyn hinnan romahdusta päätin, että bulkkialaan en enää koske. Aiemmin salkussani oli Chevron ja BHP Billiton. Pitää miettiä olisiko jollain energia-alan yrityksellä paikka seurantalistalle. Periaatteessa yksi, paras ja kaunein riittäisi salkkuuni. Myös kommunikointialan osalta voisin lisätä muutaman seurantaan, kuten AT&T, Verizon ja Vodafone.

No entä muut alipainossa olevat sektorit?

Materiaaleissa on vain kolme yhtiötä:
Air Products and Chemicals APD
Ecolabs ECL
HB Fuller FUL

Finanssi puolelta löytyy eri sektoreiden firmoja jo useampi, mm. vakuutusyhtiöitä, pankkeja, sijoitus- ja varanhallintayhtiöitä sekä pörssejä:
Brown & Brown Insurance BRO
Chubb CB
Eaton Vance EV
Erie Indemnity ERIE
T. Rowe Price TROW
Factset Research Systems FDS
Travelers TRV
American Express AXP
BlackRock BLK
CME Group CME
Discover Financials DFS
Intercontinental Exchange ICE
Mastercard MA
Moodys MCO
US Bankcorp UBS
Wells Fargo WFC

Terveydenhoitoalalla on vain muutama yhtiö, koska olen karsinut pois yhtiöt, jotka tekevät vain lääkkeitä:
Becton Dickinson BDX
Johnson & Johnson JNJ
Stryker SYK
Abott Laboratories ABT

Ei-sykliset hyödykkeet ja palvelut osiossa on paljon tarjontaa, kuten tupakkayhtiöitä, juomayhtiöitä, elintarvikeyhtiöitä, kotitaloustuoteyhtiöitä ja jälleenmyyjiä:
Altria MO
Brown Forman BF-B
Clorox CLX
Coca-Cola KO
Colgate-Palmolive CL
Hormel Foods HRL
Kimberly Clark KMB
McCormick MKC
Pepsi PEP
Procter & Gamble PG
Sysco SYY
Walgreens Boots Alliance WBA
Church and Dwight CHD
Costco Wholesale COST
Flower Foods FLO
General Mills GIS
JM Smuckers SJM
Kellog K
Philip Morris PM
WD-40 WDFC
Hershey HSY

Selvästi eniten alipainossa on Ei-sykliset hyödykkeet ja palvelut. Listaa kuitenkin pitäisi pystyä karsimaan jotenkin, minkä pohjalta ottaa tarkempaan analyysiin muutamia yhtiöitä.

Ensinnäkin voidaan katsoa mihin kategorioihin alan yhtiöt kuuluu. Mukana on kaksi tupakkayhtiötä Altria ja Philip Morris. Lisäksi viinan valmistaja ja myyjä Brown Forman löytyy listalta. Listalla on pari jälleenmyyjää Costo ja Walgreens. Kaikki loput firmatkin ovat enemmän tai vähemmän hajautettuja kuluttaja tuotteiden valmistajia ja myyjiä. On limuja, karkkeja, pesuaineita, einesruokia, lemmikkiruokia, dödöjä, voiteluaineita ja niin edelleen.

Salkussani on jo jälleenmyyjä eli Walmart, mutta muut sektorit puuttuu kokonaan. Aika vapaat kädet siis saa loppu listalle, mistä valita. Otetaan hinnoittelusta kertovat seulontakriteerit käyttöön, niin saadaan hieman supistettua joukkoa. Vaaditaan vähintään 3% osinkotuotto ja korkeintaan 70% maksuosuus, jolloin listalta saadaan tarkempaan analyysiin seuraavat yhtiöt:
KMB 3,4% ja 65%
GIS 4,7% ja 57%
SJM 3,3% ja 29%
K 3,8% ja 62%.

Ei sitten muuta kuin tarkempaa analyysiä tekemään ja ei-syklisiä kuluttajayhtiöitä salkku täyteen helmikuussa!

1 kommentti:

  1. Tässä taas yksi syy miksi bulkkialaan (perusmateriaalit/energia) sijoittaessa kannattaa oikeasti miettiä minkälaisia riskejä firmoihin liittyy:

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/valen-tuhoisa-kaivoskatastrofi-jaadyttaa-yhtion-osingot-yhtiolle-luvassa-sanktioita-kateissa-yha-satoja-ihmisia/c412a2a4-04b1-4427-b880-d434e0a1f016

    VastaaPoista