perjantai 7. huhtikuuta 2023

Sijoitusblogin peruslätinät: työt + osakkeet + osingot + sijoitusasunto + terveys

Olen viime aikoina käynyt ahkerasti läpi yritysten tulosjulkkareita. Vielä kolmen viimeisen osalta puuttuu läpikäynti vaikka pintapuolisin olen osareihin jo tutustunut. Tällä kertaa olisi vuorossa kunnon ajatuksen juoksua ja monesta blogista tuttua perustarinaa sijoittamisesta.

Vaalit on ohi ja valitsemani ehdokas sai alle 100 ääntä pääkaupunkiseudulla. Eipä ihme, että tuntuu välillä niin erikoiselta kuunnella tai lukea ministerien mielipiteitä ja puolueiden puheenjohtajien kannanottoja. Kokoomus ja persut edellä mennään seuraavalle eduskuntakaudelle. Mielestäni aika odotettu ja mieluisa lopputulos. En toisaalta odota juuri mitään merkittävää muutosta viime vuosiin, koska byrokratiaa vastaan on vaikea taistella eikä yhtenäistä rintamaa pystytä rakentamaan riittävän pitkäksi aikaa ennen kuin joku osapuoli taas älähtää riittävän radikaalisti ja tuhoaa pitkän aikavälin duunin keskittymällä taas seuraavaan vaalikiekkaan.

Kirjoitin jokunen aika sitten uudesta työpaikasta, jossa on nyt vierähtänyt jo useampia kuukausi siten, että koeaika on ohi. Toukokuussa palkka nousee 4% eli bruttoon tulee lisää 220€/kk. Pääosin olen ollut ihan tyytyväinen, mutta on tämä jotenkin mennyt erikoiseksi tämä touhu. Etätyöt mahdollistavat paljon, mutta luovat myös haasteita. Esimerkiksi, minulle tuottaa ongelmia olla yhteydessä vanhempaan asiantuntijaan 300 km päässä vaikka sen nykyaikana pitäisi olla helppoa. Sähköposteihin ei vastata, teams kokouksissa ei ole videota päällä ja muutenkin tieto välittyy todella heikosti maantieteellisesti usealle paikkakunnalle levittäytyneen firman sisällä eri konttorien välillä. Ihan kuin siinä olisi huonosti konffattu palomuuri välillä. Tai ehkä jopa ChatGPT, joka estää ainakin kritisoivien viestien välittämisen. Olen todennut, että etäisyyksistä johtuen pitää reagoida melko voimakkaasti vastapuolen käyttäytymiseen. Jos meiliin ei vastata, laita teams. Jos teamsiin ei vastata, soita. Jos ei soittoon vastata, ole yhteydessä esimieheen. Tai vielä parempi radiohiljaisuudess olevan henkilön esimieheen. Välillä tuntuu siltä, että tämä ei ole mun juttu käytännössä edellä mainitun takia. Toisaalta kohtaessa oikean tekijän, jonka kanssa tulee hyvin toimeen myös etänä ja sen lisäksi saa joitain hommia maaliin, niin se tunne on aivan yhtä hieno kuin ennenkin. Pitää seurata jatkossa, että näitä hyvän fiiliksen hetkiä on vaan reilusti enemmän kuin bad mood pohjia. Jos näin ei ole, niin ehkä on syytä vaihtaa firmaa.

Osakeiden kanssa en ole pelannut saati tehnyt ostoja. Viimeisin osto on jostain vuoden 2022 marraskuulta. Olen osakesalkkuun siirtänyt yhteensä 83 500 euroa ja nykyinen osakesalkun arvo on 140 500 euroa. Verovelkaa on noin 13 000 euroa tästä. Ihan onnistunutta touhua tämä on siis toistaiseksi ollut. Myös viime aikoina tälleen lyhyellä aikavälillä katsottuna olen onnistunut:

 • Ostin Nikea syyskuun lopussa 83,5 dollarilla ja nyt osake on 120 dollaria. Viimeisen 52 viikon pohjat olivat 82,2 dollaria. Eli käytännön pohjille osuttiin.
 • Ostin Elektaa marraskuun lopulla 53,5 kruunulla ja nyt osake on 82 kruunua. Viimeisen 52 viikon pohjat olivat 53,2 kruunua. Eli tässäkin pohjapilkki oli menossa.
 • En ahnehtinut 3M:n kanssa vaan keskikurssini on 5 erillisen oston jälkeen vain 140 dollaria. No oikei, osake treidaa huntissa, joten ei tämä ehkä onnistuminen kaikkien kirjoissa ole.

Osinkoja tulee nettona viimeisimpien tietojen mukaan keskimäärin noin 220€/kk. Kaukana ollaan vielä tavoitteesta eli 400€/kk passiivisten nettotulojen tavoitteesta. Alkuvuonna on kuitenkin tullut ihan kiitettäviä korotuksia osinkoon lähes kaikilta firmoilta, jotka ovat osingosta kertoneet (FAST, GILD, TSCO, MMM, MCO, ICE, APD, PUUILO, BUFAB, SAND, SHB, NOVO). Näiden lisäksi Fortum leikkasi osinkoa, Nokian Renkaat ja Kone pitivät osingot ennallaan viime vuoteen nähden. Loppu vuodelle odotan vielä 14 eri "palkan korotusta". 

Tästä päästäänkin sopivasti sijoitusasuntoon aasinsiltana, sillä osakesalkun piti alkujaan tuottaa vain 200€/kk ja vuokrattavan asunnon toiset kaksi sataa. Ei osinkoja, mutta passiivista nettokassavirtaa eli rahaa, joka olisi käytettävissä elämiseen tarpeen mukaan. Tällä hetkellä tilanne on kuukausittain, lähinnä korkotason nousun johdosta, seuraava:

 • Vuokra 620€
 • Hoito- ja rahoitusvastike 515€
 • Oman lainan korkokulut ja lyhennys 263€
 • Verot 6€
 • Nettokassavirta -164€
Eli +200€/kk sijaan joudun maksamaan 164€/kk siitä, että joku asuu asunnossani. Oman lainan korko on tarkistettu 9/2022 ja korko on 0,59% marginaali mukaan lukien yhteensä 2,51%. Taloyhtiön lainan korko on tarkistettu 11/2022 ja on 0,8% marginaali mukaan lukien yhteensä 3,17%. Kokonaisuudessaan asunnon velkojen painotettu keskiarvo on 2,87%. Tällä hetkellä euribor huitelee jo 2,89% - 3,63% välillä riippuen pituudesta (1kk-12kk), joten marginaalit mukaan lukien yli 4% korkotasoon ollaan ainakin vielä toistaiseksi menossa. Vähän ketuttaa, mutta toisaalta tämä oli kyllä tiedossa asuntoa ostaessa, että korkotaso voi nousta 4-6% tasolle seuraavan 10 vuoden sisällä. Niinhän siinä sitten kävikin. Viime vuoden syyskuussa oli ensimmäinen kerta kun oikeasti lainastani jotain maksoin. Siihen asti mentiin nollan prosentin viitekoroilla ja maksuun jouti ainoastaan marginaali. Olin ehtinyt omistaa asuntoni jopa 4,5 vuotta ennen kuin jouduin pennin pyörylää maksamaan viitekorosta. No eipä se paljon lohduta, kun tavoitteena olisi saada sijoitusasunnosta 200€/kk nettokassavirtaa. Vaikka maksaisin oman n. 41 000 euron pankkilainan pois kokonaan, niin nettokassavirta asettuisi vain noin +100€/kk tasolle. Impossible vai jopa italialaisittain immmposiiiible.

Rahaa on kulunut alkuvuonna ihan helvetistä. Ruuan hinta on noussut ja esimerkiksi:
 • 3,29€ maksanut naudan jauheliha maksoi pahimmillaan 4,89€ per 400g paketti,
 • kurkku oli vielä hilja reilu 2€/kg (ja talvellakin max 4,5€/kg), niin jossain vaiheessa mentiin jopa vajaa 6€/kg lukemissa,
 • kesäiset alle euron kilo tomaatit osaavat kertoa korin yllä olevassa kyltissä hintaa 7,19€/kg
 • Niin ja meidän perheen suurkulutustuote ohuen ohut kalkkuna siivu leivän päälle pompsahti reilu kahdesta eurosta noin neljään eruoon per paketti.
Tähän kun lisää shrinkflaation (+10%), dieselin hinnan nousun (+30%) ja potentiaalisen vuokran korotuksen elinkustannusindeksin mukaan (+13%), niin eihän se paljon naurata. Myös auto kaipasi remppaa, laitatin jarrut ja iskarit. Huoltamot on tunnettuja tonnin laskuista ja tälläkään kertaa peukolasääntö ei pettänyt. Onneksi vähintään 100% kalliimpaa sähköä on kulunut melko vähän, mutta kohta sekin muuttuu kun lumet sulaa ja takapihalle tulee palju takaisin talviteloilta. Budjetin mukaan säästöön pitäisi jäädä vajaa 500€/kk (13% nettotuloista), mutta en usko tähän kyllä pääseväni.

Kai tämän vuoden voisi ottaa vähän happea ja keskittyä täysillä perheeseen, uraan ja omaan terveyteen lähinnä kuntoilun ja ruokavalion kautta. Tämän mahdollistaisi helposti viime vuonna tehty ylimääräinen tili työpaikan vaihdon yhteydessä, josta on edelleen jälkellä 5000 euroa puskurissa ja 10 000 euroa toisella tilillä. Jälkimmäinen tili on kyllä sijoittamiseen korvamerkitty, mutta enpä siihenkään ole uskaltanut koskea näinä epävarmuuden aikoina.

Terveyteen keskittymisestä puheenollen, olen saanut nukutta aiempaa enemmän. Tämä on yksinkertaisesti onnistunut menemällä aikaisemmin nukkumaan eli puhelin/läppäri/telkkari on suljettu 23.30, joka on noin 2 - 3 tuntia aiemmin kuin "no limit" nukkumaanmenoaika 01 - 02. Tää on antanut paljon virtaa, mutta vielä riittää parantamisen varaa erityisesti viikonloppuina pitäisi vielä malttaa mennä aiemmin nukkumaan. Punttiksellakin on tullut käytyä noin 2x kuukaudessa eli samaan tahtia kuin laskettelemassa, jonka kausi alkaa olemaan ohi ainakin täällä etelässä.  Aika naurettavaa sanoisin, kun itsestä tuntuu siltä, että 2x kertaa viikossa pitäisi käydä. Juggernaut-ohjelman otin käyttöön viimeksi ja tavoitteetkin on asetettu (ilman aikarajaa). Penkistä pitää saada 80kg, kyykystä 120kg ja maastavedosta 160kg. Tämän hetken veikkaukset ovat 77kg, 95kg ja 120kg, mutta hetken päästä juggernautilla pystyy max settejä myös ennustamaan. Harmi vaan, että lähipunttis meni väliaikaisesti kiinni ja jouduin etsimään toisen huomattavasti huonommalla sijainnilla, varustuksella ja fiiliksellä rakennetun punttiksen. Lightweight baby! No ehkä olennaista tässä on kuitenkin käyntikertojen tihentäminen ja vaikka ei motivoi mennä, niin pelkästään paikalle ilmestyminen riittää. Treeni hoituu sitten kyllä itsestään, eikä siellä pukkarissa enää luovuttamisen tunnetta tule.

5 kommenttia:

 1. Muistan ihmetelleeni miten konservatiivisesti olet laskenut 3m tavoitehinnan. Kurssi oli silloin 180 ja sulla tavoitehinta muistaakseni 160. Itsehän aloitin ostot jossain 190 tuntumassa. Viimeisin osto hintaan 143$ jonka jälkeen päätin että nyt on parempi vetää henkeä tämän suhteen. Paha tapa innostua jostain ja ostaa sitä sitten pää märkänä aivan liian suureen positioon.

  Sijoittaminen on siitä mukavaa, että välillä voi ottaa happea ja keskittyä muihin asioihin. Salkku ei siitä kärsi. Kuntoilu on asia johon olen aina pyrkinyt panostamaan vähintäänkin siedettävän minimivaatimuksen verran. Alkuvuodesta jäi taka-alalle pitkäksi aikaa mutta nyt taas päässyt hyvään rytmiin. Huvittavaa että koen olevani ahkera treenaaja käydessä salilla 3 kertaa viikossa. Nuorempana suunnittelin että haluan tehdä työtä jossa työajat 8 - 16 jotta ehdin aamuisin lenkille ja iltaisin salille. Realiteetit iski päin näköä, vanhuus ei tule yksin jne. mutta hyvä kun oikeasti saa pidettyä kiinni edes tuosta 3 x viikossa vaikka juuri nuo työajathan minulla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemman tekstin perusteella näytti käypä arvo olleen 163 dollaria, jonka nostin FY2018 tuloksen perusteella 180 dollariin:
   https://fyysikonosingot.blogspot.com/2019/05/tein-kesakuun-oston-ajoissa-3m-mmm.html

   Tuo reilu 165 dollarilla tehty osto oli position avaus, jonka jälkeen olen ostellut laskevaan kurssiin:
   Kpl hinta
   5 165.44
   7 154.81
   4 147.76
   8 129.00
   6 112.64

   Nykyinen käypäarvo arvioni on 150 dollaria, kun kasvu on hyytynyt ja jos vielä velat vähentää, niin saan vertailukelpoisen velattoman käyvän arvon 128 dollaria.

   Joo pitkäjänteinen sijoittaminen on siitä kivaa, että sen voi välillä jättää tauolle. Kuntoilua ei niinkään. Tuo aamulla lenkille ja illalla salille kuulostaa tutulta, mutta niin se elämä vaan tulee ja ottaa aikaa harrastuksista. Pääsis nyt edes kerran viikkoon aluksi, ni se olisi alku. Kaksi-kolme kertaa alkaa olemaan ihan kunnioitettava tavoite mielestäni ja siihen tulisi kyllä jollain aikajänteellä pyrkiä.

   Poista
  2. Ja kyllä tuo valuaatio on vaikea asia hanskattavaksi. Täällä esim. Air Products & Chemicals arvotetaan 319-378 dollarin välille kurssin ollessa nyt 282 dollaria. Oma käypäarvoarvio on 250 dollaria.

   https://dailytradealert.com/2023/04/09/undervalued-dividend-growth-stock-of-the-week-air-products-chemicals-apd-5/

   Jos sitä jotenkin suurimmat ylilyönnit pystyy välttämään, ni hyvä kai siitä tulee. Joskus tuntuu, että voisi ostaa aina vaan laidasta. Tämä kuitenkin tekisi sijoituskohteiden vertailun vaikeaksi, kun kaikkea saa myyntilaidasta ostettua.

   Poista
  3. Yleisesti kuitenkin parempi tehdä vähän varovainen arvio kuin liian rohkea. Tuottovaadetta voi aina laskea jos näyttää että rahaa alkaa kertymään liikaa. Mitä tarkoitat tällä? "Tämä kuitenkin tekisi sijoituskohteiden vertailun vaikeaksi, kun kaikkea saa myyntilaidasta ostettua."

   Poista
  4. Yritin sanoa, että jos nyt säästöistä haluat sijoittaa vaikka 2000e hajautettuun osakesalkkuun ja ostat aina sen päivän kurssiin, niin miten päätät mitä osaketta ostat? Kun määrittää käyvät arvot, niin voit niiden perusteella valita eniten aliarvostetun ja ostaa sitä.

   Poista