lauantai 22. huhtikuuta 2023

2022 esitäytetty veroilmoitus korjattu

Viime vuosi oli eka kerta, kun tein luovutuksia Lynxin hallinnoimalla arvo-osuustilillä. Aikaisempina vuosina osingot olen jo tottunut ilmoittamaan itse, mutta nyt myös kaksi myyntiä piti itse täydentää omaveroon.

Luovutuksia tuli viime vuonna tehtyä yhteensä n. 16000 euron edestä, josta lopulta muodostui 1900 euroa luovutustappioita. Tässä Fortumin, Nokian Renkaiden ja Puuilon "veromyynnit" näyttelivät suurta osaa. Luovutusten ilmoittaminen oli huomattavan helppoa kun datan olin kerännyt ostojen ja myyntien yhteydessä etukäteen talteen. Riitti tarkastaa, että vuositiliotteessa tiedot täsmäsi ja sit vaan numerot omaveroon. Huomattavasti helpompaa kuin osinkojen ilmoittaminen.

Niinkuin luovutuksista, niin myös osingoista meni tiedot nordnetilta suoraan verottajalle aivan oikein. Lynxin osinkojen naputtelussa haasteeksi muodostui valuuttakurssin huomioiminen. En saanut mistään dataa tai raporttia, jossa osingot olisivat euroissa. Tästä johtuen päädyin käyttämään verottajan antamaan keskiarvo USD-EUR kurssia, joka oli 1,053 dollaria per euro. Otin CVS:n lynx datan ulos, importtasin exceliin (välimerkkinä pilkku ja desimaalierottimena piste), lisäsin valuuttakurssin ja filtteröin datan osakekohtaisesti. Puolen tunnin naputtelulla lynxin osinkotiedot oli omaverossa. Noin 0,5% heitto tuli kokonaissummaan eri valuuttakurssin käytöstä johtuen, joten close enough. Tuli jopa mun voitoksi. Osinkotuloja oli yhteensä bruttona noin 2950 euroa, joista pääosasta (n. 2400e) joutuu maksamaan vielä 10,5% verokarhulle.

Vuokraamisen tulot ja kulut oli helppo kirjata jälleen etukäteen tehdystä kirjanpidosta. Google drivessä vaan oma kansio, jossa sheetsilla data ja kuitit tallessa. Verotettava tulo oli noin 1600€.

Pääomatulojen vähennyksiin laitoin 460e kaavamaisem työhuoneen ja 50% nettiliittymästä eli yhteensä n. 600€. Tulonhankkimisvelan korkoja makselin viime vuonna n. 450€, joten nekin lasketaan mukaan. Muita velkoja ei ollutkaan.

Ansiotulopuolella tuli ekaa kertaa yli 50% etätöitä, joten sinne tuuttasin kaavamaisen 960€ työhuonevähennyksen. Myös työttömyyskassan kulut vähentävät verotettavaa ansiotuloa. Verotettavaa riittääkin, sillä viime vuonna tuli irtisanomiskorvauksia ja muuta bonusta sen verran, että nimi tulee lehteen marraskuussa.

Eiköhän nuo parin sadan mätky vaihdu parin huntin palautuksiin ja saapi tälle parin työlle taas jotain korvausta!

7 kommenttia:

 1. Molemmista tulolähteista ei saa tehdä työhuonevähennystä! Tai saa mutta ei saa ylittää yhteensä tuota 960e eli verovilipin teit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, enpä ollut ajatellut. Eli korjata pitää!

   "Työhuonevähennys voidaan tehdä kaikkien niiden tulolähteiden tulosta, joiden tulonhankintaan asuntoa tai työhuonetta on käytetty. Esimerkiksi kun verovelvollinen käyttää työhuonetta maatalouden ja metsätalouden tulojen hankinnassa, hänelle voidaan myöntää työhuonevähennys sekä maatalouden että henkilökohtaisen toiminnan tulolähteessä. Henkilökohtaisen toiminnan tulolähteessä työhuonevähennys voidaan puolestaan tehdä sekä ansio- että pääomatulosta, jos työhuonetta on käytetty kummankin tulolajin tulonhankintaan.

   Kaikissa tulolähteissä ja tulolajeissa myönnettävien kaavamaisten työhuonevähennysten yhteismäärä voi kuitenkin olla enintään 920 euroa verovuodessa, jos verovelvollinen ei esitä selvitystä tätä suuremmista todellisista kustannuksista. Jos verovelvollinen tekee vähennyksen todellisten kulujen perusteella, kulut jaetaan eri tulojen kesken sen mukaan, mikä osuus työhuonevähennyksestä kohdistuu kullekin tulolle."

   Kohdasta 4.4
   https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48490/tulonhankkimiskulut-ansiotuloista8/

   Poista
 2. Mitä tarkemmin sanoen tarkoittaakaan tuo verottajan antamaan keskiarvo USD-EUR kurssi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä:
   https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49083/valuuttakurssit-2022/

   Poista
  2. Keskiarvokurssin käyttäminen jäi mulle vielä vähän epäselväksi. Verottajan sivuilta löytyy tämä:
   Jos omaisuuden hankintahinta on maksettu muussa valuutassa kuin euroina, hankintahinta lasketaan muuntamalla suoritetun valuutan arvo euroiksi hankintapäivän vaihtokurssilla. Jos luovutushinta on saatu muussa valuutassa kuin euroina, luovutushinta muunnetaan euroiksi muun selvityksen puuttuessa luovutushinnan saantipäivän vaihtokurssilla.

   https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48262/arvopaperien-luovutusten-verotus4/

   Poista
  3. Piti kyllä googlettaa itsekin lisää ja eipä oikeen mitään järkevää löytynyt. Eli mutuna menee ja pistin kyselyä myös inderes foorumille. Yks vaihtoehto olisi saada osingot excel muodossa ja euroissa tai luottaa Lynxin esitäyttämään 16B lomakkeeseen ja käyttää suoraan sitä.

   Poista
  4. Nyt korjasin ulkomaan osingot välittäjän käyttämän valuuttakurssin mukaiseksi. Otin Lynxistä seuraavasta kohtaa rapsan, jossa arvopaperikohtaisesti EUR valuutassa osingot ja ennakkopidätykset:
   Performance & Reports -> Tax information statements for 2022 -> dividend report -> CSV

   Poista