perjantai 6. maaliskuuta 2020

Pandora vaihtui neljään jenkkiyritykseen (SBUX, SYK, MO ja BKNG)

Nyt on salkku valmis ja kunnossa. Myyntejä ei enää tarvitse tehdä. Jokaisella yrityksellä on paikka salkussani ja kaikkien salkkuyritysten laatu on mielestäni korkea.

Arvostus repesi eilen siihen suuntaan, että pystyin Pandoran myymään ja ostamaan tilalle hieman enemmän aliarvostettuja yrityksiä. Pandora oli noin 32% aliarvostettu ja tilalle tulleet yritykset ostosummalla painotettuna noin 35% aliarvostettuja.

Myynti Pandora (PNDORA)

Olen ostanut Pandoraa 3 kertaa ja tehnyt yhden myynnin verotuksen takia tämän viimeisimmän kaupan lisäksi. Ostojen ja myyntien tiedot alla:

24.5.2017 OSTO 20 kpl @635,1 DKK + 10€ kulut
9.8.2018 OSTO 40 kpl @356 DKK + 10€ kulut
21.12.2018 OSTO 60 kpl @ 259,9 DKK + 10 € kulut
27.12.2018 MYYNTI 40 kpl @260 DKK + 10€ kulut
4.3.2020 MYYNTI 80 kpl @305,2 DKK + 10€ kulut

Kun ottaa huomioon kaikki ostot, niin olen keskimäärin ostanut 354,47 DKK hinnalla yhteensä 120 osaketta. Kun ottaa kaikki myynnit huomioon, niin olen keskimäärin myynyt 290,13 DKK hinnalla yhteensä 120 osaketta. Kaupankäyntikulut mukaan lukien vastaavat hinnat ovat 356,33 DKK ja 291,38 DKK. Tappiota on tullut kruunuissa yhteensä -18,23% koko Pandora seikkailusta. Kun huomioi valuuttakurssien muutokset vielä, niin tappiota on tullut euroissa yhteensä -18,37%.

Toki olen saanut yhteensä 2520 DKK osinkoja bruttona, joka on noin 5,9% 120 kpl hankintahinnasta. Näistä Tanskaan on mennyt veroja 680 DKK eli 27%. Verosopimuksen mukaan pitäisi mennä vain 15%, joten siinä olisi hieman takaisinperittävää. Joka tapauksessa kyseessä oli tappiollinen sijoitus.

Tärkeimmät syyt miksi luovuin Pandorasta ovat seuraavat:

1. Heikko yrityskulttuuri
2. Tuoteportfolion heikko hajautus ja epävarmuus brändin vahvuudesta
3. Hankalat verokiemurat, Tanskasta pitäisi periä ylimääräisiä osinkoveroja takaisin

Osto Starbucks (SBUX)

Alla lyhyt kuvaus Starbucksista englanniksi:
Starbucks Corporation (Starbucks) is a roaster, marketer and retailer of coffee. As of October 2, 2016, the Company operated in 75 countries. The Company operates through four segments: Americas, which is inclusive of the United States, Canada, and Latin America; China/Asia Pacific (CAP); Europe, Middle East, and Africa (EMEA), and Channel Development. The Company's Americas, CAP, and EMEA segments include both company-operated and licensed stores. Its Channel Development segment includes roasted whole bean and ground coffees, Tazo teas, Starbucks- and Tazo-branded single-serve products, a range of ready-to-drink beverages, such as Frappuccino, Starbucks Doubleshot and Starbucks Refreshers beverages and other branded products sold across the world through channels, such as grocery stores, warehouse clubs, specialty retailers, convenience stores and the United States foodservice accounts.

Starbucks on siis lähes kaikkien tuntema paahtimo ja kahvilaketju. SBUX yrittää lähestyä asiakkaita hyvin henkilökohtaisella palvelulla ja sitouttaa asiakkaita etuohjelmilla. Lisäksi SBUX panostaa paljon mobiilirajapintaa siten, että kahvin tilaaminen ja maksaminen onnistuu puhelimella. SBUX:n markkinaosuus on globaalisti noin 10% ravintola-alalla ja jopa noin 40% jenkkilän kahvimarkkinasta operoimalla noin 30 000 kahvilaa yli 70 maassa.

2007-2019 välisenä aikana Starbucksin liikevaihto on kasvanut 9,0% ja nettotulos 15,0%. Osinkoa on nostettu viimeiset 10 vuotta joka vuosi keskimäärin 11,3% vuodessa. Nettomarginaali on ollut keskimäärin 11,1% ja ROA 14,8% (oma pääoma negatiivinen, niin ROE ei kelvollinen tunnusluku). Pitkäaikaisen nettovelan suhde omaisuuteen (DtA) on 44% ja korkokulut katetaan 14,5-kertaisesti.

Tämä on uusi positio salkussani. Ostin 10 kpl Starbucksin osakkeita 79 dollarin hinnalla. Starbucks edustaa tällä hetkellä salkustani vain pientä osuutta ja tavoitteena on kasvattaa painoa nykyisestä 1,1% painosta.

Osto Stryker (SYK)

Alla lyhyt kuvaus Strykerista englanniksi:
Stryker Corporation is a medical technology company. The Company offers a range of medical technologies, including orthopedic, medical and surgical, and neurotechnology and spine products. The Company's segments include Orthopaedics; MedSurg; Neurotechnology and Spine, and Corporate and Other. The Orthopaedics segment includes reconstructive (hip and knee) and trauma implant systems and other related products. The MedSurg segment includes surgical equipment and surgical navigation systems; endoscopic and communications systems; patient handling, emergency medical equipment, intensive care disposable products; reprocessed and remanufactured medical devices, and other related products. The Neurotechnology and Spine segment includes neurovascular products, spinal implant systems and other related products. The Company's products include implants, which are used in joint replacement and trauma surgeries, and other products that are used in a range of medical specialties.

Stryker on monille perustallaajille varmasti melko tuntematon yritys, sillä SYK toimii terveydenhoitoalalla toimittamalla mm. kirurgirobotteja sairaaloille. Lisäksi tuotteisiin kuulu keinonivelet sekä muita terveydenhuollon kulutustuotteita, joiden kysyntä on tasaista. Stryker on erityisen vahva lantio- ja polvinivelissä, joissa Stykerin markkina-osuus on 23% ja 18%.

2007-2019 välisenä aikana Strykerin liikevaihto on kasvanut 7,9% ja nettotulos 6,1%. Osinkoa on nostettu viimeiset 27 vuotta joka vuosi. 2007-2019 välisenä aikana osinkoja on nostettu keskimäärin 14,8% vuodessa. Nettomarginaali on ollut keskimäärin 14,4% ja ROE 16,1%. Pitkäaikaisen nettovelan suhde omaan pääomaan (DtE) on 46% ja korkokulut katetaan 9,5-kertaisesti.

Tämä on uusi positio salkussani. Ostin 5 kpl Strykerin osakkeita 192,6 dollarin hinnalla. Stryker edustaa myös hyvin pientä osuutta salkustani, mutta tavoitteena on kasvattaa positiota nykyisestä 1,4% painosta.

Osto Altria (MO)

Lisäsin Altriaa 28 kpl aiempien 42 päälle. En kerro Altriasta enempää, sillä olen käsitellyt sitä jo aiemmin.

Nykyinen Altria positio on siis 70 kpl, joka edustaa n. 4,4% salkustani n. 2700 euron arvolla.

Osto Booking Holdings (BKNG)

Lisäsin toisen BKNG osakkeen aiemman kaveriksi. En kerro Bookingistakaan enempää tässä yhteydessä.

Nykyinen Booking positio on siis 2 kpl, joka edustaa n. 4,7% salkustani n. 2900 euron arvolla.

Yhteenveto

Periaatteessa pyrin valitsemaan seurantalistalleni ja sitä kautta salkkuuni laadukkaita vahvan yrityskulttuurin yrityksiä, joilla on korkea nettomarginaali ja oman pääoman tuotto. Tämä pitäisi pystyä saavuttamaan kohtuullisella velan määrällä siten, että korkokulut ei vie suurta osuutta tuloksesta. Jos yritys vielä pystyy kasvamaan markkinoita nopeammin ja/tai on jo markkinajohtaja, niin siinä ei voi kuin voittaa pitkällä aikavälillä.

Mielestäni yllä mainitut yritykset sopivat hyvin tähän!

Salkussani on tällä hetkellä 24 eri yritystä ja seurannassa on vielä 11 uutta yritystä. Kaikki lähivuosien sijoitukset pyrin valitsemaan tästä joukosta. Tavoitteeni on saada vähintään 2400 euroa vuodessa netto-osinkoja osakesalkustani vuoden 2024 loppuun mennessä.

3 kommenttia:

 1. Millä hinnalla lisäät Starbucksia? Alle 70 usd?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fair value arvio on päivitetyn 2020 consensus EPS arvion mukaan 78,78USD ja 5% syklisyysmarginaali huomioiden buy more at hinta on 74,85USD.

   Poista
 2. Kahviloissa käynti on ottanut osumaa ensin Kiinassa ja nyt hiljalleen myös USA:ssa, tärkeimmät markkinat. Pitkän aikavälin houkutteleva kasvunäkymä on silti yhä olemassa, tietäisi vaan miten paljon tätä lyödään alas. Noin 72-73 usd oli viime viikon pohjia. Noin 68 usd ja kiinnostaisi viimeistään ostaa ensimmäinen avauserä.

  VastaaPoista