torstai 16. tammikuuta 2020

Seurantalistani aliarvostetuimmat osakkeet

Ennen vuoden vaihdetta päätin muuttaa tapaani seurata yrityksiä ja päivittää hieman seurantatyökalujani. Aiemmin olin tehnyt oman taulukon jokaisesta yrityksestä, mutta nyt olen luonut yhden master tablen sisältäen kaikkien seuraamieni yritysten (34 kpl) tiedot ja analyysit samassa formaatissa. Samaan aikaan löysin aiemmasta pohjasta pienen virheen arvon laskennassa, joka oli sekä osinkojen että kassavirtojen diskonttausmallissa.

Olen tällä hetkellä saanut siirrettyä 18 yrityksen tiedot uuteen master tableen. 10 yritystä julkaisee tilinpäätöksen tammikuussa ja 12 yritystä helmikuussa, jolloin viimeistään siirrän kaikkien yritysten tiedot uuteen työkaluun. Tällä hetkellä siirtämistäni yrityksistä seuraavat 3 vaikuttavat eniten aliarvostetuilta.

King of big tobacco Altria (MO)

Altria on erikoinen tapaus. Kirjoitan sen aina lähes väärin, joko Atria tai Altia. Big MO on kuitenkin ihan eri koko luokan yritys kuin kotimaiset Atria tai Altia. Leijonan osa tuloksesta tulee Marlboro tupakan myynnistä USA:ssa. Vuonna 2018 Altrian liikevaihto oli 25,36 miljardia dollaria ja nettoliikevoitto 6,96 miljardia dollaria. Vuodesta 2007 lähtien liikevaihto on kasvanut vain 2,8% vuodessa, mutta nettoliikevoitto on kasvanut jopa 7,5% vuodessa. Omia osakkeita on ostettu takaisin keskimäärin n. 1% vuodessa.

Altria on korottanut osinkoa 50 vuotta putkeen. Nykyinen osinko on 3,36 USD vuodessa ja analyytikoiden EPS odotus vuodelle 2019 on 4,21 USD. Nykyisellä kurssilla osinkotuotto on n. 6,5% ja osingonmaksusuhde on n. 80%.

Altrian pitkäaikaisen nettovelan suhde omaan pääomaan on n. 71% ja korkokulut katetaan EBIT-tuloksella n. 14-kertaisesti. Velkaa ei siis ole liikaa ja korkokulut ovat hallinnassa. Altrian nettomarginaali on ollut 2007-2018 välisenä aikana keskimäärin 23% ja oman pääoman tuotto 99%. Kannattavuus on hyvä ja pysynyt vakaana tarkastelujakson yli.

Olen arvioinut Altrian arvoksi 56 - 65 dollaria ja Jason Fieber on omassa tarkastelussaan päätynyt noin 60 dollarin arvoon. Keskiarvona luvut antavat Altrian arvoksi 60,4 dollaria. Tämä tarkoittaa, että Altria vaikuttaa n. 18% aliarvostetulta nykyisellä n. 52 dollarin kurssilla.

Jenkkilän Hankkija Tractor Supply (TSCO)

TSCO:n nimi hämää. Kyseessä on kauppaketju, joka keskittyy tarjoamaan tuotteita maaseudulla eläville. On piikkilankaa, rehua ja muuta sen sellaista. Sitten samalla pyritään myymään kaikkea mahdollista siihen kylkeen, kun kerran ostaja on kauppaan tullut. Vuonna 2018 Tractor Supply liikevaihto oli 7,9 miljardia dollaria ja nettoliikevoitto 532 miljoonaa dollaria. Vuodesta 2007 lähtien liikevaihto on kasvanut 10,3% vuodessa ja nettoliikevoitto jopa 16,8% vuodessa. Omia osakkeita on ostettu takaisin keskimäärin n. 2,4% vuodessa.

Tractor Supply on korottanut osinkoa 10 vuotta putkeen. Nykyinen osinko on 1,4 dollaria vuodessa ja analyytikoiden EPS odotus vuodelle 2019 on 4,71 USD. Nykyisellä kurssilla osinkotuotto on n. 1,5% ja osingonmaksusuhde on n. 30%.

TSCO:n pitkäaikaisen nettovelan suhde omaan pääomaan on n. 19% ja korkokulut katetaan EBIT-tuloksella n. 39-kertaisesti. Loistavaa sanoisin! TSCO:n nettomarginaali on ollut 2007-2018 välisenä aikana keskimäärin 5,4% ja oman pääoman tuotto 24%. Retail liiketoiminnalle tyyppilliseen tapaan nettomarginaali on ohut, mutta kilpailijoihin verrattuna hyvällä tasolla. Home Depotin nettomarginaali on hieman suurempi, mutta TSCO:n johdon laadukkuus ja yrityskulttuurin vahvuus ovat parempia ainakin mitä Phoebus rahaston salkunhoitajaan on uskomista.

Olen arvioinut TSCO:n arvoksi 105-136 dollaria. Keskiarvona luvut antavat TSCO:n arvoksi 120,5 dollaria. Tämä tarkoittaa, että Tractor Supply vaikuttaa n. 32% aliarvostetulta nykyisellä n. 91 dollarin kurssilla.

Hotelli Trivago? Eiku sorry Booking Holdings (BKNG)

Trivagon omistajan Expedian kilpailija Booking Holdings on yksi maailman suurimmista matkailupalveluiden välittäjistä netissä. Vuonna 2018 BKNG liikevaihto oli 14,5 miljardia dollaria ja nettoliikevoitto 4,0 miljardia.  Vuodesta 2007 lähtien liikevaihto on kasvanut 24% ja nettoliikevoitto on kasvanut jopa 34% vuodessa. Omien osakkeiden määrä on kasvanut n. 2,1% vuodessa.

BKNG ei maksa osinkoa, mutta yritys on mielestäni alansa paras. Analyytikoiden EPS odotus vuodelle 2019 on 101,4 dollaria.

BKNG:n pitkäaikaisen nettovelan suhde omaan pääomaan on 68% ja korkokulut katetaan EBIT-tuloksella 19-kertaisesti. Jälleen kerran oikein hyvä! BKNG:n nettomarginaali on ollut 2007-2018 välisenä aikana keskimäärin 22% ja oman pääoman tuotto 31%. Luvut ovat selvästi parempia kuin esimerkiksi kilpailijallaan Expedialla.

Olen arvioinut BKNG:n arvoksi 2592 dollaria. Tämä tarkoittaa, että BKNG vaikuttaa n. 26% aliarvostetulta nykyisellä n. 2056 dollarin kurssilla.

Yhteenveto

Kaikkia yrityksiä leimaa loistava oman pääoman tuotto ja taseen hyvä kunto. Velan määrä ja korkokulut ovat hyvin hallinnassa. Kannattavuus on vakaata ja viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvu on ollut hyvää. Mikään ei tietenkään takaa, että tulevaisuus olisi yhtä ruusuinen. Arvioimalla konservatiivisesti tulevaisuuden kasvua historiallisen suoriutumisen perusteella yritykset vaikuttavat 18 - 32% aliarvostetuilta.

Lopuksi kevennyksenä mielenkiintoinen huomio. Kun viimeksi katsoin Sharevillestä, niin näillä yrityksillä oli melko vähän omistajia (salkkuja) pohjoismaalaisessa yhteisössä. Altrialla oli omistajia n. 380, mutta Bookingilla vain 33 ja TSCO:lla 17. Tylsä bisnes ei kiinnosta piensijoittajia, mutta tylsä bisnes voi olla todella hyvä sijoitus.

Salkussani on kaikkia kolmea yritystä ja tulevaisuudessa olen lisäämässä Altriaa ja BKNG:tä, mutta Tractor Supplyn paino on jo nyt sopiva.

2 kommenttia:

 1. Heh, Altriassa meni kuin menikin taas jotain väärin... sehän on tobacco, ei topacco :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kappas.

   Mietin et pitäiskö se jättää vaan siihen muistuttamaan et Altriassa kirjotetaan aina jotain väärin, mutta päätin sittenkin korjata.

   Poista