keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Velkavivulla sijoittaminen ja koronavirus

Taudit ja varsinkin helposti tarttuvat kulkutaudit ovat ikäviä nykyisessä globaalissa yhteiskunnassa. Matkustaminen on todella yleistä länsimaissa ja keskiluokkaistuva Kiina jatkaa samaa trendiä. Lentoja menee päivittäin ihan ruuhkaksi asti. Vaikka etäyhteydet ja netti paranee koko ajan, niin siltä matkustaminen näyttää lisääntyvän. Tämä mahdollistaa helposti tarttuvien tautien todella nopean leviämisen globaalisti.

Koronavirus on levinnyt todella nopeasti ja useat maat ovat toteuttaneet poikkeuksellisia toimia leviämisen rajoittamiseksi, jotta terveydehuoltojärjestelmän kapasiteetti riittäisi hoitamaan kaikki vakavasti sairastuneet. Flatten the curve they said. Tällä tietenkin on myös paljon taloudellisia vaikutuksia globaalilla tasolla. Epävarmuus tulevaisuuden näkymissä on kasvanut selvästi ja tämä on näkynyt myös osakemarkkinoilla.

Oma salkku saavutti kaikkien aikojen huippunsa 19.2.2020, jolloin osakesalkun arvo oli 70 200 euroa. Eilisen päätöskurssien mukaan osakesalkun arvo oli noin 52 600 euroa eli salkun arvo on laskenut noin 17 700 euroa (-25%). Salkkuni on todella tarkasti seurannut SP500 indeksin kehitystä, joka myös saavutti kaikkien aikojen huippunsa 19.2.2020, jolloin indeksi treidasi lukemassa 3386. Tällä hetkellä SP500 indeksin lukema on 2529 eli indeksi on tullut alas 857 pistettä (-25%).

Pörssin korjausliikkeen seurauksena velalla sijoittavat ovat saaneet siipeensä. Markkina-arvojen laskiessa vakuusarvo pienenee ja velan osuus koko salkun arvosta kasvaa. Viimeisimpien uutisien mukaan tämä on alkanut koskemaan yhä laajemmin myös piensijoittajia. Uutisessa sanotaan mm. seuraavaa:
 • Suomen suurimman osakevälittäjän Nordnetin Suomen-maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo, että pakkomyyntejä on tehty koronakriisin aikana ”useita päivittäin”.
 • "Nordnetillä on myös oikeus pudottaa vakuutena olevien osakkeiden vakuusarvoa. Näin toimittiin äskettäin lentoyhtiöiden kanssa, kun niiden vakuusarvo pudotettiin nollaan.
 • ”Yksittäiselle sijoittajalle ongelma voi tulla siitä, jos joudumme pudottamaan vakuusarvoja”, Tuppurainen sanoo. ”Tällaiset päätökset voivat aiheuttaa painetta salkkuun. Nämä ovat hyvin poikkeuksellisia tilanteita.”
Nämä on juuri niitä tilanteita, joista olen kirjoittanut aiemmin sekalaisissa asiayhteyksissä. Sen lisäksi, että markkina-arvo laskee myös vakuusarvot voivat laskea. Molemmat siis samaan aikaan ja juuri pahimmalla hetkellä, kun myös palkkatulojen jatkuvuudessa voi olla epävarmuutta. Itse joskus laskin, että maksimi velkavipu pitää mitoittaa siten, että osakesalkku laskee 50% ja vakuusarvot laskee myös 50%. Kun omaa salkkuani joskus tarkastelin, niin keskimääräinen vakuusarvo oli omille sijoituksilleni noin 70%. Katsotaanpa tilannetta esimerkin avulla:

Mikä saisi olla maksimivipu?
 • Salkku aluksi 100 000 euroa
 • Vakuusarvo aluksi 70% eli 70 000 euroa
 • Salkun markkina-arvo laskee 50% eli 50 000 euroa
 • Vakuusarvo laskee 50% eli uusi vakuusarvo on 35% 
Tälläisen tilanteen jälkeen vakuusarvoa on jäljellä enää 0,35*50 000 euroa = 17 500 euroa. Tämä siis tarkoittaa, että vipua ei saisi olla missään tapauksessa yli 17,5% salkun markkina-arvosta, jotta vältytään pakkomyynneiltä. Näitä margin call tilanteita todellakin kannattaa välttää, sillä oma pääoma tuhoutuu todella nopeasti pakkomyynneissä.

Itse olen käyttänyt muutamaan otteeseen vipua salkussani vuosina 2014-2017. Viimeisen kerran vipua oli salkussa elokuussa 2017. Vuoden 2019 alussa linjasin, että pidän aina positiivista käteispositiota salkussani. Tämä on myös pitänyt. Lisäksi päätin, että vipua voin käyttää vain poikkeuksellisissa tilanteissa, jonka määrittelin siten, että SP500 indeksi on tippunut huipuista vähintään 40%. Vielä ei olla siellä.

Näin jälkikäteen katsottuna tämä on ollut erittäin hyvä päätös. Tämä korona-shokki on ollut niin nopea, että tavallista piensijoittajaa hirvittää. Kirjoitin myös viime vuoden kesäkuussa velkavivun käytöstä, jossa lainasin Warren Buffettia seuraavasti:
"To make money that they did not have and did not need, they risked the money they did have have and did need. And that is foolish. If you risk something that is important for you to get something that is unimportant for you, that just dont make any sense. I do not care what the odds are you to succeed."

Tämä ajatus viimeistään herätti minut täysin ja aloin ymmärtämään niitä riskejä, jotka velkavivun käyttöön liittyy. Ajatus on niin yksinkertainen, että se on todella helppo ymmärtää. Tässä vielä oma lyhennetty versioni suomeksi:

Älä riskeeraa sinulle tärkeää saadaksesi jotain turhaa. 

Sharevillessä meininki on melko positiivinen ja monet aktiiviset keskustelija ovat olleet myös nopeita toimissaan velkavivun suhteen. Tähän on auttanut myös Nordnetin superluoton lainaehtojen muutokset, joista kirjoitin viime vuonna. Monet aktiiviset sharettaja ovat vähentäneet vipua täyttääkseen uudet kultatason ehdot.

Sharevillestä löytyy myös muutamia keskustelijoita, jotka ovat polttaneet näppinsä alkuvuoden rysäyksessä. Monet näppinsä polttaneet ovat hiljaa ja kaikkoavat markkinoilta mahdollisesti kokonaan. Indeksien tippuessa 25% jollain on voinut mennä salkku 50% alaspäin. Osa on jopa suojannut salkkuaan bear sertifikaateilla tai muilla johdannaisilla välttääkseen suuremmat tiputukset. Monimutkaiseksi menee ja itse suosin seuraavaa fraasia:

KISS = KEEP IT SIMPLE STUPID

Pysyn siis longina hyvin pienellä käteispositiolla kaiken aikaa.

Kaikesta yllä olevasta huolimatta olen nyt alkanut selvittämään vivun käyttömahdollisuuksia ja saatavuutta sijoittamisessa. Olen harkinnut mm. seuraavia toimia, jotka mahdollistavat tai parantavat vivun käyttömahdollisuuksia:
 • Lynx salkun siirto Nordnettiin mahdollistaen suuremman vakuusarvon
 • Sijoitusasuntolainan lyhennysvapaat
 • Bullet lainan hankinta pankista
 • Käänteisen asuntolainan hankinta pankista
 • Sijoitusasunnon myynti ja pääoman uudelleen allokointi osakemarkkinoille.
En ole mitään näistä vielä toteuttanut, mutta olen ollut pankkiin yhteydessä. Lisäksi olen netistä kaivanut tietoa salkun siirrosta Lynxin ja Nordnetin välillä. Minua kiinnostaa varsinkin noissa rahoitusjärjestelyissä ne mahdollisuudet, jossa osakesalkku ei toimi lainan vakuutena. Tämä vähentää huomattavasti margin call riskiä.

Jos ajatukseni haluaa vielä vetää yhteen lyhyesti, niin velkavivun kanssa pitää olla varovainen ja pitää ymmärtää mitä on tekemässä. Aina joku musta joutsen on nurkan takana odottamassa. Pitkän aikavälin sijoittajan pitää olla valmis jopa hyvin epätodennäköisiin ja odottamattomiin tapahtumiin.

Olkaa varovaisia vivun kanssa, selvittäkää lisärahoitusmahdollisuudet ajoissa ja pysykää terveinä!

4 kommenttia:

 1. Olihan erinomainen kirjoitus, selkeä . Onnet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Välillä yllätyn itsekin miten saan huomattavaa selvyyttä omiin ajatuksiin pistämällä ne paperille. Helpottaa huomattavasti päätöksen tekoa kun asian on kerran perustellut itselleen.

   Poista
 2. Hyvä muistutus kyllä monelle lukijalle. Itse on tässä vuoden päivät ollut ostamassa sijoitusasuntoa ja monessa tapauksessa pankki on pyytänyt osakkeitani lainan vakuudeksi. No en koskaan asuntoa onneksi kerinnyt ostaa, mutta olin samantien sitä mieltä, että ei osakkeita missään tapauksessa lainan vakuudeksi, kun pudotukset saattavat olla merkittäviä. Lueskelin juuri Twitteristä, että Danske Bank oli laskenut osakkeiden vakuusarvon 50 %:sta 0 %:n, joten onnea vaan heille joilla osakkeet olivat vakuutena jossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, suoraan nollaan. Siinä ei paljon hymyilytä...

   Poista