torstai 19. syyskuuta 2019

Miksi siirrän Gileadin riskisijoutuksista ydinsijoitukseksi?

Olen viimeisen vuoden aikana miettinyt paljon salkkuni sijoitusstrategiaa ja pohtinut nykyisten omistusten sopivuutta salkkuuni. Yksi yrityksistä, joista en ole päässyt oikein kärryille on Gilead Science (GILD). Olen kirjoittanut aiemmin Gileadista mm. näissä teksteissä:
Sijoitusmokat
Salkun siivouksen ajurit
Gilead DGI analyysi

Pitkän pohdinnan jälkeen olen päättänyt, että strategiallani voin sijoittaa terveydenhoitosektorin lääkkeidenkehitys toimialalle. Vaikka en osaa arvioida lääkekehitysyrityksen pipelineä ja tulevien lääkkeiden potentiaalia, niin sama pätee niin moneen muuhunkin alaan. En osaa arvioida Fortumin tekemien sähkönhinta suojauksien järkevyyyttä tai investointia Uniperiin, en osaa arvioida Visan maksujen välitysverkon vahvuuksia suhteessa muihin toimijoihin enkä osaa arvioida miksi Tractor Supply olisi pystyssä vielä 20v päästä ja myisi 2 kertaa enemmän tavaraa kuin tänä vuonna.

Oikeasti sillä ei ole juuri väliä, nimittäin annan numeroiden puhua puolestaan. Jos yritys on pystynyt ylläpitämään korkeaa oman pääoman tuottoa ja nettomarginaalia hyvin pitkään, niin kyllä se riittää minulle. Jos yritys on lisäksi vähävelkainen ja osingonmaksu sekä tulevat korotukset ovat hyvin turvattu vahvalla ja osingon selvästi kattavalla vapaalla kassavirralla, niin pitäähän sen riittää. Kvantitatiiviset tunnusluvut eivät valehtele, follow the money jotkut sanovat. Kvalitatiiviset tunnusluvut ovat enemmän tunteita ja hyvin subjektiivisia asioita arvioitaviksi. Johdon kyvykkyydellä ja yrityskulttuurin vahvuudella on toki selvä vaikutus yrityksen laatuun. Niiden osalta onneksi minulla on jälleen kvantitatiiviset tunnusluvut ja yrityksen hallitus hoitamassa asiaani.

Gilead Sciencen historian voi antaa puhua puolestaan. Yritys on perustettu vuonna 1987 eli 32 vuotta sitten. Gilead listautui 1992 ja kääntyi ekaa kertaa voitolliseksi 2002.

Siinä on siemeniä kylvetty pitkän aikaa ja osa nykyisin myytävistä lääkkeistä tai ainakin niiden merkittävistä osista (esim. Viread, Tamiflu (Glaxon flunssalääke) ja AmBisome), on kehitetty jo 90 luvulla Gileadin toimesta. Monesti siis voi riittää, että yksi sadasta pipelinessä olevasta lääkkeestä toimii niinkuin on ajateltu, täyttää kaikki vaatimukset ja saa luvat, niin liikevaihtoa on tiedossa kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Gilead on kasvanut melkoisesti yritysostojen avulla ja suurempia sekä pienempia toimijoita on ostettu vuosien varrella. Fokus on hieman vaihdellut, mutta jo alusta alkaen viruslääkkeet ovat olleet tärkein. Tämä juontaa juurensa Gileadin perustajan Michael Riordanin sairastumisesta Philippiineillä Denguekuumeeseen, johon ei ole rokotetta tai lääkettä vieläkään.

Vuodesta 2002 lähtien yrityksen käännyttyä voitolle, Gilead on pysynyt voitollisena pl. vuodet 2003 ja 2006. 2003 tappio syntyi suurista R&D kuluista ja sopimusepäselvyyksien aiheuttamista korvauksista. Vuoden 2006 tappio liittyi Corus Pharman ja Myogenin ostoon, jotka kirjattiin ilmeisesti R&D kuluihin. Molempina vuosina operatiivinen kassavirta oli kuitenkin selvästi positiivinen. Oman analyysini (linkki alussa) tarkasteluajanjakso sisältää vuodet 2007 - 2018 ja jokaisena vuonna ROE ja NpM ovat olleet positiiviset ollen keskimäärin n. 48% ja 37%.

Gileadin tase on jo pitkään (ainakin vuodesta 2006 lähtien) ollut täynnä käteistä miljardi tolkulla ja lisäksi velkaa on pidetty taseessa enemmän tai vähemmän, mutta about samaa suuruusluokkaa käteisposition kanssa. Tämä velka-käteis-tasapaino on siis ollut osana Gileadia jo pidempään ja käsittääkseni tavoitteena on lisätä joustavuutta ja mahdollistaa nopeat yritysostot, jos hyvä kohde tulee vastaan. Tällä hetkellä (vuoden 2018 lopussa) Gilead on käytännössä nettovelaton. Ymmärrän siis varsin hyvin miksi tässä matalassa korkoympäristössäkin pidetään 31 miljardin velkavuorta taseessa, jos sitä on pidetty aiemminkin.

Gilead on maksanut osinkoa vasta vuodesta 2015 lähtien, mutta omia osakkeita on ostettu takaisin jo pidempään (ainakin vuodesta 2008 lähtien). Yritysostot ovat toki vaikuttaneet osakemäärään, mutta jokatapauksessa Gilead on sitoutunut omistajien palkitsemiseen jo pitkään. Kun osinkoa alettiin maksamaan vuonna 2015, niin sen jälkeen vuotuista osinkoa on korotettu joka vuosi. Lisäksi nykyinen osinko on varsin hyvin katettu nettotuloksella (55%) ja vapaalla kassavirralla (44%).

Enough for now ja nukkumaan. Gilead olkoon yksi salkkuni tulevista tukijaloista.

2 kommenttia:

  1. En tiedä Gileadista tai mistään muustakaan lääkeyhtiöstä mitään, mutta oon itse pitäytynyt poissa lääkeyhtiöiden osakkeista suuriin linjoihin liittyvän näkemyksen takia: Uusien ja tehokkaiden lääkkeiden löytäminen on kaiken aikaa vaikeampaa. Esimerkiksi penisiliini muutti koko hoitavan lääketieteen luonteen, eikä mitään vastaavaa ole keksitty sataan vuoteen. Ensimmäiset masennuslääkkeet, jotka on noin 1950-luvulta, on edelleen kaikista tehokkaimpia. Yhä enemmän lääketeollisuuden yhtiöt pyrkii tekemään triviaaleja muutoksia tunnettuihin lääkkeiseen päästäkseen myymään niitä patenteilla, ilman mitään aitoa pyrkimystä uusien innovaatioiden keksimiseen.

    Osittain tää liittyy sääntely-ympäristöön, FDA:n lupamenettelystä koituu pari sadan miltsin kustannukset, mutta osittain nähdäkseni myös siihen että lääkkeitä on tutkittu kauan ja helpot keksinnöt on jo tehty. Nää synkät kehityskulut näkee myös tilinpäätöksissä R&D-kustannusten nousevina osuuksina. Jokin aika sitten luin kiinnostavan analyysin, jossa tultiin siihen tulokseen että R&D lääketieteessä tuottaa jo nyt vähemmän kuin sijoituksen miltein mihin tahansa muuhun, ja trendi on edelleen laskeva.

    Mut tosiaan tää on aika ylätason pohdintaa, vaikka kaikki ylläoleva pitäisi paikkansa voisi helposti olla että jokin lääkeyhtiö, kuten nyt vaikka Gilead, on juuri nyt aliarvostettu.

    Tässä muuten hauska aihetta sivuava blogipostaus amerikkalaiselta psykiatrilta, varsinainen aihe on hieman toinen mutta ohessa on hupaisaa irvailua uusimmista psykiatrisista patenttilääkkeistä joita markkinoidaan kovalla rahalla mutta jotka oikeasti on klooneja aiemmista lääkkeistä. https://slatestarcodex.com/2019/05/22/the-apa-meeting-a-photo-essay/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella mielenkiintoinen huomio, kiitos jakamisesta. Pitää perehtyä asiaan tarkemmin!

      Poista