tiistai 22. joulukuuta 2015

Viikkoraportti #3 (51/2015)

Onpa joulukuu mennyt todella nopeasti tähän asti ja joulunpyhät ovat ihan oven takana. Nyt vuorossa jo kolmas viikkoraporttini.

Kulut:

Heti alkuun tärkeimmät eli ne kulut viikolta 51 (14.12.-21.12.):

Ruokaostokset 40,13€
Bussikortti 0€
Netti 0€
Spotify 0€
Sähkö 0€
Työpaikkaruokailu 130,2€
Vakuutukset 10,65€
Muut kulut 149,62€
Yhteensä 330,6€

Budjettini oli 450€/kk eli noin 112,5€ viikossa. Tämä viikko meni siis aivan täydellisesti penkin alle. Tähän on kuitenkin muutama selkeä syy ja muutama budjetista lipsuminen. Yhdistämällä nämä, niin rahankäyttö kertautuu äkkiä suuriksikin summiksi.

Ruokaostokset pysyivät lähes budjetissa, sillä budjetoitu 150€/kk tarkoittaa noin 37,5€/vko. Olin viikonloppuna ylitöissä, jonne ostin einesruokia. Ne nostivat hieman ruokalaskuani. Tällä viikolla ei tullut netti-, spotify- tai sähkökuluja enkä bussikorttianikaan joutunut lataamaan. Palkkapäiväni on kuun puolessa välissä, jonka yhteydessä peritään työpaikan ruokailu- ja vakuutuskulut. Nämä ovat siis kerran kuussa ilmeneviä kuluja ja ne nostava väkisin viikkokulutusta. Pidemmällä aikavälillä tällä ei pitäisi olla merkitystä vaan budjetissa pitäisi pysyä keskimäärin joka viikko.

Muut kulut lähtivät sitten ihan käsistä ja olivat yksinään enemmän kuin koko viikkobudjettini. Mihin ihmeeseen sain siis 150 euroa menemään? Suurin tähän merkitty kulu on syntymäpäivälahja äitilleni, joka maksoi 68 euroa. Tämän lisäksi olin afterworkeillä perjantaina, jolloin rahaa meni ravintolassa ruokaan ja juomaan noin 20 euroa. Lauantaina töiden jälkeen oli vähän niinkuin kaverin läksiäisjuhlat, joihin oli mielestäni pakko osallistua. Hieman glögiä kaupasta ja kaksi kimppataximatkaa sekä neljä olutta baarissa veivät loput reilu 60 euroa. Tämän jälkeen ei pitäisi olla epäselvää mihin se raha menee. Juhliminen ja alkoholi on helvetin kallista suhteessa muuhun elämiseen. Jos siitä pystyy nipistämään, niin silloin budjettissa pysyminen tulee olemaan helppoa. Tähän pitää keskittyä jatkossa!

Muuta:

Kuten jo sanoin, niin olin viikonloppuna ylitöissä. Tein lauantaina 6,5 tuntia ja kävin sitten sunnuntaina vielä viimeistelmässä työn yhden tunnin aikana. Tästä pitäisi tulla ylityökorvaukset mukaan lukien yhteensä 12,25h edestä tuntipalkkaa. Tuosta toki kun ottaa verot pois, niin nettotuloja pitäisi tulla lisää noin 180 euroa. Nuo tulee maksuun käsittääkseni tammikuun palkassa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein ylitöitä. Vaikka marginaalivero onkin näillä tuloilla noin 50 %, niin korvaukset mukaan lukien kyllä ylitöistä ihan kivasti taskuun jää.

Osakesalkku:

Ostin Fortumia 14.12. lisää 200 kpl hintaan 12,96€, joka näyttäisi olleen päivän pohja. Hinta muodostui loppuhuutarissa ja nyt kun katsoin, niin hinta on myös hyvin lähellä liukuvan 52 viikon pohjahintaa 12,92€. Kuluja ostosta tuli 7 euroa. Loppu vuoden aikana ajattelin verosuunnittelun mukaisesti myydä osan pois. Tällä hetkellä omistan 360 kpl Fortumin osakkeita ja voi olla, että myyn pois jotain 100 - 300 kappaleen väliltä. Tällöin salkkuuni jäisi noin 5-10% siivu Fortumia. Nyt Fortumin osuus salkustani on hieman alle 20 %.

3 kommenttia:

 1. Nyt laskit ylityökorvaukset väärin. Jos olet tehnyt normaalin työviikon ma-pe (7.5h/p), niin saat ylityökorvauksina 6.5h*1.5+1h*2=11.75h, josta verojen jälkeen saat 5.9h. Kun 5.9h jaetaan kokonaisylitömäärälläsi 7.5h ei tuossa hommassa ollut mitään järkeä, koska tuntipalkkasi tippui normaalia pienemmäksi (5.9/7.5<1). Kun teet ylitöitä: AINA MAKSIMOI SUNNUNTAI TYÖAIKASI! Voit saada sieltä parhaimmillaan 4-kertaisen palkan! Lue miten ylpät maksetaan firmassasi ja optimoi ylityösi. Nyt omassa räpeltämisessäsi ei sinun omana ajan käyttösi kannalta ollut mitään järkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauantaina maksetaan +50% eli 6,5 tunnin hommasta 9,75 tuntia. Tästä näytämme olevan samaa mieltä. Sunnuntaista maksetaan samainen +50% viikkoylityökorvausta, jonka lisäksi tulee +100% sunnuntaikorvausta eli tunnin työstä maksetaan 2,5 tunnin palkka. Nämä kun laskee yhteen, niin palkkaa tulee yhteensä 12,25h.

   Normaalisti 7,5 tunnin työstä saan bruttona 7,5 tunnin palkan ja 30% verot vähennettynä nettopalkkani on 5,25 tunnin palkka. Ylitöistä saan 12,25 tunnin bruttopalkan samasta 7,5 tunnin työstä, mutta nettopalkkaa laskettaessa pitää nyt käyttää marginaaliveroa eli ~50% veroastetta. Tällöin nettopalkkani 7,5 tunnin työstä on 6,125 tunnin palkka, joka on normaalia nettotuntipalkkaani enemmän. En ymmärrä miksi vertaat laskussasi 5,9 tunnin nettopalkkaa 7,5 tunnin bruttopalkkaan? Nettopalkkoja pitää verrata keskenään vai onko sinun normaali viikkotyöaika verotonta?

   Siinä olet oikeassa, että sunnuntain tunnit kannattaa maksimoida. Tarkoituksenani oli tehdä molempina päivinä >8h, mutta homma tuli valmiiksi jo lauantaina. Sunnuntaina kävin työpaikan salilla käynnin yhteydessä vielä tarkastamassa homman, jonka olisin voinut tehdä maanantainakin normaalityöajalla. Tämän perusteella sanoisin että kyllä mä maksimoin sunnuntaityöajan.

   Poista
  2. Vielä sen verran, jotta en sekoita, niin olen käyttänyt 180 euron summaa laskiessani 30% veroastetta. Tämä siitä syystä, että marginaalivero ei näy tammikuun palkan maksun yhteydessä vaan vasta koko vuoden veropäätöksessä.

   Poista