perjantai 13. lokakuuta 2023

Uusi yritys seurantaan: NIBE Industrier AB (NIBE-B)

Onhan tämä jo pidempään ollut pölyttymässä listoilla mukana, mutta nyt vihdoin sain aikaiseksi lukaista tilinpäätöksen läpi ajatuksella. Ekan kerran NIBE tuli vastaan joskus 2014 Jukka Oksaharjun kirjoituksesta Nordnet blogiin.

Tällöin NIBE:n osakekurssi oli noin 190 kruunua, jonka jälkeen on tehty vuonna 2016 1:4 splitti ja 2021 toinen 1:4 splitti. Eli nykyhetkeen vertailukelpoinen kurssi on ollut vajaa 10v sitten 24 kruunua. Tällä hetkellä NIBE treidaa 66 kruunun tasolla 50% tiputuksen jälkeen vuoden 2021 huippulukemista 138 kruunua. Vajaa triplaus 10 vuodessa kertoo hyvästä liiketoiminnan kehityksestä.

NIBE:llä on kolme lähes tasavahvaa segmenttiä kannattavuudella mitattuna (10-16% operating margin). Lisäksi kaikki ovat myös kasvaneet about samaa tahtia (12-17% p.a.). Kuulostaa hyvältä, sillä huonoja esimerkkejä riittää firman joutuessa rahoittamaan parhaalla segmentillään huonoimpia.

NIBE keskittyy energiatehokkuutta parantaviin ratkaisuihin, tuotteisiin ja palveluihin. Ilmalämpöpumput, ilmastointilaitteet, veden lämmityslaitteistot, polttouunit ja todella paljon muuta siihen liittyvää sisältyy tuoteportfolioon. Suurin segmentti on Climate Solutions, johon kuuluu asuntojen, omakotitalojen ja suurempien rakennusten lämmitys-, ilmanvaihto- ja lämmön talteenottojärjestelmät ja laitteet. Tämä segmentti tuo noin 2/3-osaa liikevaihdosta ja jopa noin 75% operatiivisesta liiketuloksesta. Tämä on siis myös kannattavin NIBE:n segmentti.

NIBE toimii kansainvälisesti, sillä noin kolmasosa liikevaihdosta tulee pohjois-amerikasta ja noin 5% muualta kuin Euroopasta. Pohjoismaiden merkitys on edelleen iso, sillä kolmasosa tulee täältä. Tämä sopisi hyvin kaveriksi salkussani olevalle A.O. Smithille, joka USA:n kotimarkkinan lisäksi on vahva Aasiassa ja erityisesti Kiinassa.

NIBE on vähävelkainen, tasaisesti kannattava ja investoi melko agressiivisesti tuotekehitykseen (3% liikevaihdosta). Vaikka orgaaninen kasvu on ollut ihan hyvällä tasolla, niin ei tuollaisia lähemmäs 20% lukemia saada ilman yritysostoja. NIBE:llä onkin vahva historia (ja oletettavasti hyvä osaaminen sekä kokemus) yrityskauppojan tekemisestä. Ostokset ovat pieniä suhteessa NIBE:en ja niistä ostetaan usein aluksi vain 20-50% osuus.

NIBE:n osingonmaksu politiikka on järkevä, sillä tavoitteena on maksaa korkeintaan noin 30% tuloksesta ulos. Kasvuyrityksena on syytä jättää paukkuja investointeihin ja yritysosoihin. Kun liikevaihto ja tulos kasvaa, niin osinkokin sen mukana vaikka NIBE ei sitä tavoittelekaan.

Suurin yllätys tilinpäätöksestä tuli sivulta 75. Nykyiset ja entiset NIBE:n johtajata ja hallituksen jäsenet omistavat yrityksestä noin 20% (ja 45% äänistä). Suurin yksittäinen omistaja (7,5% ja 19% äänistä) on Schörling, joka on ruotsalainen pitkän linjan perhesijoitusyhtiö. Schörling omistaa myös mm. Assa Abloyta, Securitasta ja Anticimexiä (tuholaistorjuntafirma).

En löytänyt mitään pahaa sanottavaa NIBE:stä. Pitänee laittaa lukuja tarkempaan analyysiin, niin saa vielä vahvistusta alustaville ajatuksille. 66 kruunun hinta voi alkujaan näyttää vähän kovalta, kun EPS oli vuonna 2022 vain 2,16 SEK ja osinkoa maksettiin 0,65 SEK eli yield on vain noin 1%. FY2023 konsensus EPS on kuitenkin jo 2,73 SEK, jolla P/E luvuksi tulee noin 24.

Ihan tutustumisen arvoinen pulju.

Edit: teksin kirjoittamisen jälkeen huomasin, että Ruotsin Inderesin kautta on myös Nibe seurannassa ja laaja raportti tarjolla täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti