perjantai 30. joulukuuta 2022

Uusi yritys seurantaan: Maaliruiskujen valmistaja Graco (GGG)

Välillä aina vastaan tulee yritys, joka äkkivilkaisulla näyttää tylsältä, mutta yahoo financen "show all key statistics"-ikkunan avaamalla laittaakin rastin kaikkiin check listan ruutuihin. Tällä kertaa vastaan tuli yhdysvaltalainen maaliruiskujen valmistaja Graco, joka treidaa tikkerillä GGG.

11 miljardin markkina-arvolla treidaava firma hinnoitellaan melko suolaisesti P/E:n ollessa 25 paikkeilla. P/B on yli 6, P/S yli 5 ja EV/EBITDA on n. 18. Osakekurssi on kirjoitushetkellä n. 68 dollaria.

Osinkoa maksetaan 0,94 dollaria ja eteenpäin katsova efektiivinen osinkotuotto asettuu 1,4% tasolle. Maksusuhde on kuitenkin vain reilu 30%, joten melko turvalliselta kuulostaa. Osinkoa on korotettu 25 vuotta putkeen. Korotukset ovat järjestäen olleet reilu 10% viimeisen 10 vuoden aikana.

Kannattavuus on hyvällä tasolla, sillä nettomarginaali on reilu 21%, ROE noin 27% ja ROA n. 14%. Nämä kun yhdistetään mukavaan kasvuun, joka viimeisimmällä kvartaalilla oli liikevaihdon ja nettotuloksen osalta n. 12%, niin mistäpä en pitäisi?

Myös tase on erinomaisessa kunnossa. Käteistä on reilu 600 miljoonaa ja velkaa n. 200 miljoonaa oman pääoman ollessa noin 1,71 miljardia. Yhtiö on siis nettovelaton. Goodwillin osuus taseesta on myös pieni (1/7-osa). Korkokuluja kertyy noin 11 miljoonaa EBIT-tuloksen ollessa 540 miljoonaa eli korkokulut katetaan 50 kertaisesti (interest coverage).

Vapaa kassavirta on ollut välillä 420-570 miljoonaa vuosina 2018-2021. Samaan aikaan nettotulos on ollut välillä 330-440 miljoonaa eli vapaa kassavirta on 1,2x suhteessa nettotulokseen.

FY2023 EPS konsesus arvio on 2,76 dollaria, josta saadaan 1,2x kertoimella vapaaksi kassavirraksi 3,31 dollaria per osake. Jos oletetaan, että FCF kasvaa seuraavat 10v 6% p.a. ja sen jälkeen 4% p.a., niin 10% tuottovaatimuksella saan GGG:n käyväksi arvoksi 66,8 dollaria. Osake vaikuttaa siis melko oikein arvostetulta.

Lisätään tripla-G seurantaan ja katsotaan jos sitä jossain välissä olisi enemmän aikaa tarkastella laadullisia tekijöitä ja liiketoimintaa tarkemmin. Vaikuttaa omaan korvaan hyvältä keissiltä ja kaiken kukkuraksi sharevilleindikaattori kertoo laadusta, sillä omistajia sharevilleyhteisössä on vain 3. Mitä vähemmän sitä parempi :)

Lisälukemista löytyy alta.

Gracon sijoittasuhdesivut:

https://investors.graco.com/investor-overview/

EPS-ennusteet:

https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/ggg/earnings

Osinkohistoriaa:

https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/ggg/dividend-history

3 kommenttia:

 1. Graco on ollut itsellänikin mielessä joskus vuosia sitten. Perehtymisen arvoinen yhtiö! Oletko koskaan tutustunut tarkemmin yhtiöön West Pharmaceuticals Services?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole WST jostain syystä aiemmin tullut vastaan. Muistuttaa BDX:ää, mutta on profiililtaan hieman erilainen.Osinkoakin maksaa ja näyttää sitä myös pyrkivän korottamaan. POR on super matala. Jos käyn läpi BDX:ää, niin pitääpi vertailla WST:n kanssa

   Poista
 2. Nyt kun olen tutkinut GGG:tä hieman tarkemmin, niin todella mielenkiintoiseltahan tämä näyttää.

  Yrityskulttuuri on vahva ja johto on pääosin tullut firman sisältä. Toimitusjohtaja on aloittanut firmassa jo 1995. Suurimmalla osalla on kymmenien vuosien kokemus Gracolla työskentelystä. Yhtiön hallituksessa istuu J. Kevin Gilligan Strategic Educationilta ja Kevin J. Wheeler A.O. Smithiltä. Isoin yritysosto taitaa olla Illinois Tool Worksiltä 650 miljoonalla ostettu Industrial Finishing osio, joka kulkee nykyisin nimellä GEMA. Kaikki kolme firmaa on salkussani.

  Pitkällä aikavälillä 2007-2021 nettomarginaali on ollut n. 17%, ROE 38% ja ROA 17%. Yhtiö on nettovelaton ja intereset coverage on 50. Osakkeita ostetaan takaisin ja osinkoja tulee kiihtyvään tahtiin. Whats not to like?

  Kaiken lisäksi kasvu ollut väkevää ja vaikuttaa siltä, että strategian mukainen keskittyminen asiakkaisiin (kuten Fastenalilla) mahdollistaa hyvän kasvupotentiaalin jatkossakin. Tarkemmat arvostuslaskelmat antavat fair value arviokseni 66-81 dollaria keskiarvon ollessa 73 dollaria ja velattoman fair valuen ollessa 76 dollaria (eli käteistä on 3 dollaria per osake).

  Kaipa tätä salkkuun joutuu ostamaan, kun jotenkin aika sweet spottiin osuu kaikin puolin!

  VastaaPoista