keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Liikaa perityt osinkoverot (Tanska ja Irlanti), osa 3

Nyt on taas veroilmoituksen täyttö ajankohtaista, joten ajattelin jatkaa vielä yhdellä postauksella sarjaa liikaa perityistä osinkoveroista. Omassa salkussani on sekä tanskalainen Novo Nordisk että irlantilainen Medtronic, joiden osinkojen verot eivät mene oikein. Täältä ja täältä löytyy aiemmat tekstit aiheesta.

Tanska ja Novo Nordisk

Tanskan ja Suomen välillä on verosopimus, jonka mukaan Tanskasta saaduista osingoista pitäisi mennä 15% pidätys Tanskaan. Suomessa perittäisiin sitten loput 10,5% (yhteensä 25,5% eli 30%*85%). Tanska kuitenkin perii 27% pidätyksen ja erotus 12% pitäisi hakea takaisin.

Jos en peri tätä takaisin, niin tämä tarkoittaa omalla kohdalla melko pientä ylimääräistä kulua. Oma NOVO positio on noin 4400 euroa ja efektiivinen osinkotuotto tällä hetkellä on noin 2,11%. Ylimääräisen kulun suuruus on siis noin 0,25% tai 11€ vuodessa.

Ylimääräisen veron voi periä täältä viimeistään 3 vuotta (uusi ohjeistus, aiemmin 5 vuotta) ylimääräisen veron maksamisen jälkeen. Nyt voi siis periä vielä takaisin veron, jonka on maksanut maaliskuussa 2016.

Osinkoinsinööri on kirjoittanut hyvän tekstin Tanskan verojen perinnästä, joka kannattaa lukea ennen hommaan lähtöä.

Irlanti ja Medtronic

Irlannin ja Suomen välillä on verosopimus, jonka mukaan Irlannista saaduista osingoista ei pitäisi mennä pidätystä Irlantiin ollenkaan (0%). Suomessa verotus menee normaalisti (25,5%). Nordnetin asiakkaana alisäilyttäjästä johtuen Medtronicin osingoista menee kuitenkin 20% vero Irlantiin, joka pitäisi kokonaan hakea takaisin.

Jos en peri tätä takaisin, niin tästäkin syntyy ylimääräistä kulua. Oma MDT positio on noin 1200 euroa ja efektiivinen osinkotuotto tällä hetkellä on noin 1,95%. Ylimääräisen kulun suuruus on siis noin 0,39% tai 5€ vuodessa.

Ylimääräisen veron voi periä täältä viimeistään 4 vuotta veron maksuvuoden päättymisen jälkeen. Nyt voi siis vielä periä takaisin veron, jonka on maksanut vuonna 2017.

Yhteenveto

Jostain syystä koen asian sen verran vastemielisenä, kun takaisinmaksuhakemusten liitteeksi pitää laittaa yhtä ja toista lappua ja dokumenttia, että itse en aio näitä lähteä takaisin perimään. Tanskan osalta paperinpyörittelystä hyötyisi noin 60€ ja Irlannin osalta 25€. Ongelmana näissä on myös hyvin pitkät käsittelyajat eikä ole mitään takeita, että ilmaiseksi esim. Nordnetista sähköisesti tallennetut tositteet kelpaavat. Vaikka ylimääräisiä kuluja tulee 0,25-0,4%, niin en kuitenkaan jätä tälläisiin yrityksiin sijoittamatta. Harkitsisin asiaa kuitenkin kahdesti, jos yritys maksaisi korkeaa efektiivistä osinkoa.

3 kommenttia:

 1. Kiitos tekstini linkkaamisesta. Pitääkin päivittää teksti, että hakuaika on nyt lyhentynyt. Voin myös sen verran sanoa, että käsittelyaika on todennäköisesti jopa kolme vuotta (sain postia Tanskan verottajalta, että käsittelyaika saattaa pitkittyä vielä vuoden verran). Vaiva on varsin pieni (olettaen, että kaikki on kunnossa dokumenttien osalta), mutta vaatii tietty pitkää pinnaa odottaa veroja takaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheers, teksti on niin hyvä, että vastaavaa en pystyisi itse rustaamaan. Kiitos asiapitoisen ja hyödyllisen sisällön luomisesta!

   Sharevillessäkin tuli vastaan kuva kirjeestä, että kestää ja kestää. Ilmeisesti kuitenkin maksavat korkoa, jos kestää yli 18kk. Tuskin se paljoa on, mutta kuitenkin.

   Poista
 2. Ostin Lynxin puolelta Medtronicia myös ja siellä osingoista menee 25% pidätys nimellä "IE tax".

  VastaaPoista