lauantai 22. marraskuuta 2014

Kommentit salkkuyhtiöiden tulosjulkistuksiin, Tikkurila (TIK:1V)

What can I say? Loput salkkuyhtiöni julkistivat tuloksensa viimeisten mennä viikolla. Salkussani on tällä hetkellä 13 eri yritystä ja olen käsitellyt tulosjulkistuksia aiemmin näissä kahdessa tekstissä: IBM ja Kone sekä loput aiemmin käsitellyt. Nyt on vuorossa Helsingin pörssissä top-3 ostolistallani oleva maalipäällikkö Tikkurila (TIK1V). Muut kommentit jälellä olevistä jenkkijäteistä julkaisen myöhemmin. Näihin kuuluu mm. retail-jättiläinen Walmart (WMT) ja Covidien (COV) oston jälkeen noin 100 miljardin market capin lääkejätti Medtronic (MDT) sekä jenkkilän H&M:ä eli rättikauppa nimeltä Gap (GPS).

Tikkurila:

Tikkurilan liikevaihto laski ja liikevoitto pysyi käytännössä samalla tasolla. Tämä johti liikevoittomarginaalin kasvuun. Haastava markkinatilanne ja erityisesti rupla-euro kurssin heikkeneminen vaikutta liikevaihdon laskuun vaikkakin osa vaikutuksista pystyttiin kumoamaan yrityksen sisäisin toimin mm. tehokkaamman myyntimixin ja tehostamisen sekä säästöjen ansiosta. Tikkurila osti lokakuussa tanskalaisen ISO Paint Nordicin. Yritysosto täydentää ammattilaisille suunnattua tuotevalikoimaa.

Tikkurilan sidotun pääoman tuotto kasvoi samalla liikevoittomarginaalin kasvun kanssa. Myös korollinen nettovelka pieneni noin 60 miljoona tasolta 46 miljoonan tasolle.  Toisaalta vuoden alkuun muutosta on vähemmän, sillä 2013 lopulla nettovelkaantumis asti oli 23 % ja nyt syyskuun lopussa se oli 21 %. Korkean hintaluokan laadukkaat maalit myivät hyvin ja se kertoo brändin vahvuudesta myös heikkenevässä tilanteessa. Mielestäni myös ISO Paint Nordicin osto oli hyvä, sillä teknisesti kehittyneet maalit ovat tulevaisuutta ja osto lisää Tikkurilan teknologista osaamista energiatehokkaissa ja rakenteiden elinkaarta pitkittävissä pinnoitteissa

Vaikka liikevaihto laski noin 5,3 %, niin liikevoitto laski vain 0,4 % eli noin 100 tuhatta euroa. Nettoliikevoittomarginaali kasvoi viime vuoden vastaavasta kvartaalista lähes prosenttiyksikön ollen nyt 13,53 % (viime vuonna 12,87 %). Osarin jälkeen annettiin tulosvaroitus, mikä pisti hieman ihmetyttämään. Toisaalta se toi Tikkurilan hyvin lähelle ostotasoja, joten ei muuta kuin kaupoille.

Lisätietoa hamuaville, täältä löytyy aiempi tekstini Tikkurilasta, jossa käsittelen yrityksen liiketoimintaa ja perustelen sijoitukseni yhtiöön paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti