torstai 4. joulukuuta 2014

Jatkoin jälleen osto-ohjelmaani Outotecin kanssa

Outotec alitti seuraavan ostotasoni 4,6 euroa tällä viikolla ja eilen ostin OTE1V:tä hintaan 4,5 euroa kipale yhteensä 200 kappaletta. Tällä hetkellä Outotecia on salkussani 380 kappaletta keskihinnalla 5,26 euroa. Eli positio on tappiolla tämän päivän päätöskurssilla laskettuna noin 15 %, jos saatuja osinkoja ei huomioida. Olen valmistautunut ostamaan lähiaikoina vielä yhden erän ja tämän jälkeen jään seuraamaan tilannetta, sillä en halua nostaa Outotecin painoa salkussani liikaa. Juuri nyt Outotecin paino salkussani on noin 7,8 % eli Outotec on 7. suurin osakesijoitukseni. Päivitin salkkusivuni vastaamaan viimeisintä tilannetta tänään.

Viime aikoina olen lukenut useita kirjoituksia Outotecista mm. Jukka Oksaharju kirjoitti siitä nordnetblogiin ja myös Seeking Alphasta löytyi juttua Outotecista. Laitoin kiinnostuneille linkit alle:

http://www.nordnetblogi.fi/outotec-menettanyt-markkinoiden-luottamuksen/03/12/2014/

http://seekingalpha.com/article/2616925-update-outotec-q3-earnings

http://seekingalpha.com/article/2434395-outotec-time-to-start-buying-a-quality-company-in-a-cyclical-industry

Ikävä kyllä aikaa ei ole riittänyt salkkuni yhtiöt tekstisarjan kirjoittamiseen Outotecin osalta. Tämä on väkisinkin tulossa jossain vaiheessa, sillä luonnos on jo pitkällä. En ole luonteeltani oikeasti kirjoittaja, mutta pidän asioiden jakamisesta muiden kanssa ja toivon oppivani keskusteluista ja palautteesta uutta. Loppuvuoden työkiireet ovat myös pitäneet poissa blogin ääreltä. Muistutan kuitenkin aiemmista teksteistäni, jotka käsittelevät Outotecia ja niistä saa mielipiteeni selville: helmikuun teksti ja lokakuun teksti.

Käytin OTE1V lisäykseen salkkuni lainoitusta, sillä salkkuni oli marraskuun 600 euron talletuksesta huolimatta jo lainoitetussa tilassa ja toisaalta en ole kyennyt ohittamaan mielestäni houkuttelevasti hinnoiteltuja mahdollisuuksia pörssissä. Velkavipua olen käyttänyt Outotecin, Nokian Renkaiden ja Gap:n ostoissa. Harkitsen tälle kuulle vielä Tikkurilan lisäämistä, sillä muiden positioiden kasvaessa, Tikkurilan paino on tippunut salkussani vain noin 3,5 %:iin tehden siitä yhdessä Medtronicin (3,3 %) kanssa pienimmän positioni. Velkavipua on tällä hetkellä 17,6 % sijoitusteni arvosta, yhteensä noin 3900 euroa. Ensi vuodelle olen suunnitellut aloittavan säännöllisen säästämisen ja vipu tulee katoamaan ensi vuoden aikana, mutta tämä on kuitenkin toinen tarina.

Outotec on mielestäni ainut selvästi syklinen yritys salkussani. Tästä syystä hyväksyn melko suuren painotuksen Outoteciin. Lisäksi sykli on tällä hetkellä epäsuotuisa kaivoshyödykkeiden myyjille, mikä tekee Outotecista houkuttelevan sijoituksen pitkällä aikavälillä nimen omaan kohtuullisen tai jopa edullisen hinnoittelunsa puolesta. Syklisyydestä johtuen näen Outotecissä myös melkoisesti riskiä, sillä viimeisellä kvartaalilla tase kääntyi nettovelattomasta nettovelan puolella. Jos kuluja ei pystytä karsimaan riittävän nopeasti ja joustavasti sisään tulevan käteisen mukaisesti, niin Outotec saattaa pysyä tappiollisena syklin paranemiseen asti. Myös velkaisuus voi lisääntyä ja ennen kaikkea osingonmaksu kyky heiketä merkittävästi varsinkin, jos syklin kääntymiseen on useita vuosia.

Syklin kääntymistä en pysty ennustamaan ja tyydynkin jättämään ajoituksen muille. Joka tapauksessa käsitykseni mukaan Korhonen ja kumppanit kykenevät luotsaamaan OTE1V:n siihen iskuun myös epäsuotuisissa markkinatilanteissa, että katastrofeilta vältytään pitäen samalla paukkuja syklin kääntymiseen asti ja siitä yli pitkälle tulevaisuuteen. Miellän kaivosalan tai erityisesti kaivoksissa tarvittavan teknologian myynnin olevan eräänlaisessa megatrendissä, sillä öljyn tapaan myös muut maasta kaivettavat materiaalit niukkenevat ja esiintyvät jatkossa entistä vaikeasti hyödynnettävissä olevissa paikoissa. Tähän tarvitaan jatkossakin parempaa teknologiaa ja menetelmiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti