keskiviikko 2. elokuuta 2023

Lomilta paluu: sijoitusasunto ja osakesalkkujen yhdistäminen

Nyt kun ollaan päästy jo elokuun puolella ja ulkona alkaa näyttää yhä enemmän syksyltä, niin on hyvä hetki käydä hieman sijoituksiakin läpi. Ei ole enää niin hikistä istua koneella kuin kesähelteillä, joita pääsi lähinnä ulkomailla nauttimaan.

Sijoitusasunto elää edelleen omaa elämäänsä niin markkinoilla kuin taseessani. Tällä hetkellä taloyhtiölainaa on jäljellä noin 47 000 euroa ja omaa pankkilainaa 5 300 euroa. Alkuperäiseen 143 000 euron hankintahintaan suhteutettuna, velkavipua on enää alle 37%. Asuntoon on toisaalta sidottu yli 90 000 euroa omaa pääomaa, joka on noin 39% nettovarallisuudestani.

Asuntomarkkinatilanne on muuttunut radikaalista parin viime vuoden aikana tai oikeastaan jo koronashokista alkaen. Siitä on kuitenkin jo yli 3 vuotta kun Uudenmaan rajat oli suljettu. Nyt inflaatio ja korkeampi korkotaso on aiheuttanut ostovoiman laskun niin vuokra- kuin myyntimarkkinoilla. Tämä näkyy väistämättä vähentyneenä kysyntänä. Lisäksi epävarmuus tulevasta näyttää pitävän pintansa niin kuluttajien kuin sijoittajienkin mielessä. "Parempi pitäytyä kiinni nykyisessä, tutussa ja turvallisessa" on varmaankin monen ajatuksissa. Toisaalta asunto on aivan fundamentaali hyödyke/asia, jolle aina on kysyntää kun kaikki sitä kattoa, lämpöä ja turvaa kaipaavat. Aika näyttää millä tavoin tässä edetään ja on mielenkiintoista nähdä miten markkinoilla tilanteet muuttuvat seuraavien vuosien aikana.

Lopun pankkilainan aion maksaa pois vuoden lopulla. En vielä tarkkaan tiedä miten sen toteutan, mutta säästöjä ja superluottoa käyttämällä saan sen joka tapauksessa pois maksettua.

Tästä päästäänkin aasinsiltana osakesalkun pariin, joka on nyt kokonaisuudessaan Nordnetissa (löytyy sharevillestä nimimerkillä FyysikonOsingot). Osakesalkun arvo on tällä hetkellä noin 120 700 euroa. All time high lukemat ennen myyntejä ja nostoja olivat 146 600 euroa, joka saavutettiin helmikuun puolessa välissä. Kun tästä vähentää salkusta lainan maksuun nostetut 23 400 euroa, niin saadaan adjusted ATH-lukemaksi 123 000 euroa. Eli hyvin lähellä huippuarvoja pyöritään.

Siirto on lähes valmis kokonaisuudessaan vaikka yllättävän kinkkiseksi se muodostuikin. Ensinnäkin kaikki arvopaperit eivät jostain syystä siirtyneet oikein vaan Nike palautui takaisin Lynxin puolelle itsestään. Nordnetin mukaan oli virhe ohjeistuksessa, mutta en kyllä sieltä mitään virheitä tai epäselvyyksiä löytänyt. Tämä korjaantui itsestään noin viikossa ja Nikekin saapui perille.

Toiseksi hankintahintojen päivitys Nordnetin päässä on manuaalinen ihmisen tekemä muutos ja näyttää olevan harvinaisen virhealtis.

Moodysin hankintahinnan päivityksessä sen tikkeri (MCO) vaihtui ja siitä tuli Magnolia Columbia Ltd (MCO.CA), joka on kanadalainen ilmeisesti konkurssissa oleva öljynetsintäfirma. Piti laittaa viestiä, että mielummin reilu 300 dollarin arvoista Moodysia kuin alle dollarin arvoista Magnoliaa.

Eikä tässä vielä kaikki. Kun tätä lähdettiin korjaamaan, niin Moodys ilmestyi uudestaan salkkuun. Tämä päivittyi jossain vaiheessa Moelis & A firmaksi, jonka tikkeri on MC. Tämä korjaantui ennen kuin edes huomasin, mut jäi näkyviin tapahtumiin. Lopputuloksena minulla oli tuplamäärä Moodysia kuin mitä pitäisi eikä niiden hankintatiedot olleet päivittyneet. Tuossa kohtaa jos ois myynyt Moodysit, niin jossain olis kosahtanut.

Lopulta Moodys sai oikean tikkerin, lukumäärän ja hankintatiedot kun siitä huomautin viestikeskuksen kautta. Ei muuten ole mikään helpoin tapa kommunikoida, kun viesteihin ei voi vastata ja jokaiselle viestille tulee uusi ID. Muistelen, että aiemmin on toiminut. Aspasta tuli pariin otteeseen yleinen ympäripyöreä vastaus + viittaus UKK-osioon, kun ei nähty tai osattu katsoa aiempaa keskustelua. Tämäkin lopulta hoitui kuntoon, kunhan sain väännettyä ensin vähän rautalankaa ja joku "asiakkuuspäällikkö" sai homman hoitaakseen.

Nyt myös myöhässä siirtyneen Niken hankintahinnat ovat päivitetty ja homma käytännössä maalissa.

Sivuhuomautuksen voisin mainita, että salkun (tai siis tässä tapauksessa yksittäisten arvopapereiden) siirto ei maksanut mitään kummassakaan päässä. Siirto tehtiin Basic FOP (free of charge) menetelmällä Kampanjan puitteissa myös hankintahintojen päivitys oli ilmainen. Lisäksi siirto oli helppo ohjeistaa suoraan tilinhallinnasta Lynxillä. Nordnetin päässä piti täyttää erillinen valtakirja, joka onnistui myös kohtuu kätevästi nettilomakkeella. Siirrettävistä osakkeista piti kirjata yksitellen ISIN, tikkeri ja lukumäärä. Ehkä tunnin homma yhteensä, kun siirrettäviä positioita oli 20.

Siirron jälkeinen Nordnetin TWR-tuottolaskelma vaikuttaa pitävän paikkansa vaikka siinä pomppu onkin. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että Lynxin ajalta tehty tuotto kirjautui kerralla Nordnettiin (hankintahintojen päivityksen yhteydessä). En ole kyllä täysin vakuuttunut laskelman paikkansa pitävyydestä, ehkä pitää selvittää. Lisäksi se voi korkeintaan toimia all time recordina, mutta esim. 1Y tuotto ei tietty pidä paikkansa. Tästä johtuen sharevillessä näkyvät 3 tähteä eivät myöskään pidä paikkansa vaikka se kahta tähtä näytti jo ennen siirtoa.

End game salkkujen yhdistämisessä on vielä kaikkien tietojen tarkastaminen ja esimerkiksi pitää varmistaa osinkojen perille tuleminen. Lisäksi Lynxiin jäi hiluja, jotka pitäisi siirtää pois, ottaa dokkarit talteen ja jättää tili hyllylle pölyttymään. Niin ja se sijoituskämpän pankkilainan maksu superluotolla, johon riittää nyt vakuuksia vaikka muille jakaisi (5ke vs 120ke).

Kaikki hyvin siis täällä vaikka heinäkuu menikin jo ohi ilman ainuttakaan postausta. Mukavaa elokuuta kaikille, toivottavasti saadaan vähän aurinkoakin heinäkuun lopun sateisen jälkeen!

1 kommentti:

  1. Lynxistä otettu raportit talteen ja hilut siirretty nordnettiin. Eli se olis siinä!

    Lainan pois maksun superluotolla ja säästöillä tapahtuneet syykuun alussa ennen koron tarkistusta.

    To be continued...

    VastaaPoista