tiistai 22. elokuuta 2023

Aliarvostetuimmat osakkeet salkussani?

Salkku täynnä halpaa lappua? Mitkä osakkeet ovat mielestäni aliarvostetuimmat salkussani?

Skyworks (SWKS)

SWKS kehittää, suunnittelee ja valmistaa siruja ja puolijohteita lähinnä Applelle, mutta myös muille puhelinvalmistajille ja autoteollisuudelle. 2g aikaan Skyworks pystyi myymään 3 dollarin edestä tuotteita yksittäiseen puhelimeen, mutta 5g aikaan puhelinkohtainen sisältö on jo 28 dollaria. IoT on myös merkittävä kasvuajuri, mikä totta kai tarkoittaa veristä kilpailua, koska kaikki haluaa kätensä hunajapurkkiin. Yritystä on kuitenkin johdettu hyvin ja on yksi kannattavimmista alalla toimivista yrityksistä nähdäkseni tiettyjen integroitujen ratkaisujen takia.

Nykyinen osakekurssi 107 dollaria antaa 7,44 dollarin FY2023 konsensus EPS:llä P/E-luvuksi 14,4. Osinkoa maksetaan 2,72 dollaria vuodessa eli efektiivinen osinkotuotto on 2,54 %. Osingonmaksusuhde on 37 %.

Pitkän aikavälin nettomarginaali on 20 % ja oman pääoman tuotto (ROE) 18 %. Nettovelkaa on 30 % suhteessa omaan pääomaan (equity) ja 18 % taseen loppusummasta (assets). EBIT-tulos kattaa korkokulut 32-kertaisesti (interest coverage).

Jos oletetaan vapaan kassavirran (94 % EPS:stä) kasvavan n. 7 %, niin DCF-mallilla arvoksi saadaan noin 207 dollaria. DDM-menetelmällä ja 15 % osingon kasvuoletuksella arvoksi saadaan 172 dollaria. Keskiarvona fair value arvioksi saadaan 189 dollaria 10 % tuottovaatimuksella.

Intercontinental Exchange (ICE)

ICE on yhdysvaltalainen pörssioperaattori, joka pyörittää New Yorkin pörssiä (NYSE), futuuri- ja optiokauppapaikkoja sekä eri selvitysyhtiöitä. Lisäksi ICE tarjoaa erilaisia palveluja kaupankäyntidatan ympärillä, kuten hintadataa, analytiikkaa ja niihin liittyviä teknologioita. Käytännössä bisnes on hyvin keskittynyttä, mutta kaupankäyntirakenteen ja välittäjien takia bisnes lopulta on hyvin hajautettua, sillä välittäjät palvelevat tuhansia, ellei jopa miljoonia asiakkaita kuten piensijoittajia. Lisäksi varsinkin NYSE ja datapuoli tarjoaa tietyllä tapaa täysin uniikkia palvelua asiakkaille, koska sitä (NYSE:n dataa) ei saa mistään muualta.

Nykyinen osakekurssi 114 dollaria antaa 5,66 dollarin FY2023 konsensus EPS:llä P/E-luvuksi 20,1. Osinkoa maksetaan 1,68 dollaria vuodessa eli efektiivinen osinkotuotto on 1,48 %. Osingonmaksusuhde on 30 %.

Pitkän aikavälin nettomarginaali on 30 % ja oman pääoman tuotto (ROE) 11 %. Nettovelkaa on 72 % suhteessa omaan pääomaan (equity) ja 10 % taseen loppusummasta (assets). EBIT-tulos kattaa korkokulut 6-kertaisesti (interest coverage).

Jos oletetaan vapaan kassavirran (109 % EPS:stä) kasvavan n. 11 %, niin DCF-mallilla arvoksi saadaan noin 178 dollaria. DDM-menetelmällä ja 16 % osingon kasvuoletuksella arvoksi saadaan 168 dollaria. Keskiarvona fair value arvioksi saadaan 173 dollaria 10 % tuottovaatimuksella.

Ubiquiti (UI)

UI on teknologia alan yritys, joka tarjoaa verkkoteknologiaa palveluntarjoajille, yrityksille ja kuluttajille. Alalla kilpailua on paljon ja eri alisegmenteissä on paljon eri toimijoita. Vastassa on pienempiä erikoistuneita toimijoita sekä isoja verkkojättejä, kuten Cisco. UI on kuitenkin mielenkiintoisessa asemassa, koska sen liiketoiminta on rakennettu useiden pienten hajautettujen ja erittäin kokeneiden R&D tiimien ympärille. Tuotteiden kehitys lähtee siitä, että pyritään vastaamaan kysyntään juuri oikealla hintasuorituskykykombinaatiolla.

Nykyinen osakekurssi 157 dollaria antaa 7,08 dollarin FY2023 konsensus EPS:llä P/E-luvuksi 22,2. Osinkoa maksetaan 2,4 dollaria vuodessa eli efektiivinen osinkotuotto on 1,53 %. Osingonmaksusuhde on 34 %.

Pitkän aikavälin nettomarginaali on 27 %. Oma pääoma on negatiivinen, eikä ROE:ta voi laskea. Nettovelkaa 77 % taseen loppusummasta (assets). EBIT-tulos kattaa korkokulut 26-kertaisesti (interest coverage).

Jos oletetaan vapaan kassavirran (93 % EPS:stä) kasvavan n. 14 %, niin DCF-mallilla arvoksi saadaan noin 321 dollaria. DDM-menetelmällä ja 16 % osingon kasvuoletuksella arvoksi saadaan 240 dollaria. Keskiarvona fair value arvioksi saadaan 281 dollaria 10 % tuottovaatimuksella.

Fortum (FORTUM)

Kaikkien tuntema energiafirma Fortum on Pohjoismaalainen valtio-omisteinen energian tuottaja, joka keskittyy vesivoimaan, ydinvoimaan ja sähkönmyyntiin. Energia ala on kokenut viimeisen 20 vuoden aikana merkittävia mullistuksia, mm. uusiutuvien ja nyt viimeisimpänä Ukrainan sodan myötä. Fortum on myös muuttunut merkittävästi suuntaan ja toiseen viime vuosina, mikä on pääosin ollut odotettavissakin. On investoitu Venäjälle, rakennettu aurinkovoimaa Intiaan, myyty sähkönsiirtoverkot, ostettu Uniper, yritetty ostaa vesivoimaa Karjalasta, osallistuttu Fennovoimaan, järjestelty kaukolämpöomistuksia Suomessa, Baltiassa, Norjassa ja Ruotsissa, laitettu sähkön kuluttajakauppa myyntiin ja myyty Uniper. Tällä hetkellä (Venäjän "myynnissä olevat"/”haltuunotetut” liiketoiminnot pois luettuna) Fortum on about palanut juurilleen: Viime vuonna Fortum tuotti sähköä 44,2 TWh (Pohjoismaat 43,5 TWh), lämpöä 5,3 TWh (Pohjoismaat 4,1 TWh) ja sähköntuotannosta 19,1 TWh tuli ydinvoimasta sekä 23,4 TWh vesivoimasta. Tämä sähkön- ja lämmöntuotanto on se missä Fortumin ydinbusiness ja arvo on. Pohjoismainen sähkönkulututus on noin 400 TWh vuodessa, joten Fortumin markkinaosuus on noin 10%, joka tekee siitä Pohjoismaiden 2. suurimman sähköntuottajan Ruotsin valtion Vattenfallin jälkeen (40 TWh ydinvoimaa ja 33 TWh vesivoimaa).

Nykyinen osakekurssi 12 euroa antaa 1,52 euron FY2023 konsensus EPS:llä P/E-luvuksi 7,9. Osinkoa maksetaan 0,91 euroa vuodessa eli efektiivinen osinkotuotto on 7,58 %. Osingonmaksusuhde on 60 %.

Pitkän aikavälin nettomarginaali on 32 % ja oman pääoman tuotto (ROE) 15 %. Nettovelkaa on 14 % suhteessa omaan pääomaan (equity) ja 5 % taseen loppusummasta (assets). EBIT-tulos kattaa korkokulut 7-kertaisesti (interest coverage).

Jos oletetaan vapaan kassavirran (80 % EPS:stä) kasvavan n. 2 %, niin DCF-mallilla arvoksi saadaan noin 16 euroa. DDM-menetelmällä ja 4 % osingon kasvuoletuksella arvoksi saadaan 14 euroa. Keskiarvona fair value arvioksi saadaan 15 euroa 10 % tuottovaatimuksella.

Puuilo (PUUILO)

"En....Tuun"-mainoksista tuttu Puuilo on sekatavaraketju vähän Tokmannin, Clash Ohlsonin ja Rustan tyyliin. Puuilo avasi ensimmäisen myymälän 1998, myymälöitä on nyt jo 40 ja tavoitteeksi on asetettu 60 myymälän verkko Suomessa. Kasvu perustuu uusien myymälöiden avaamiseen, myynnin lisäämiseen vanhoissa myymälöissä ja verkkokaupan hyödyntämiseen. Puuilo on kannattavampi kuin kilpailijansa ja se myös kasvaa nopeammin. Jos yritys on kannattavampi kuin kilpailijansa ja kasvaa nopeammin kuin kilpailijansa, niin silloin sen on pakko tehdä jotain oikein eikä siihen pelkkä tuuri riitä. Puuilolla on myös halvemmat hinnat suhteessa valikoiman laajuuteen, joka näyttää tukevan suoriutumista. Puuilon markkinaosuus on vielä pieni, mutta tämä onkin selvä kasvuyritys.

Nykyinen osakekurssi 6,9 euroa antaa 0,46  euron FY2023 inderes ennusteen mukaisella EPS:llä P/E-luvuksi 14,9. Osinkoa maksetaan 0,37 euroa vuodessa eli efektiivinen osinkotuotto on 5,40 %. Osingonmaksusuhde on 80 %.

Pitkän aikavälin nettomarginaali on 11 % ja oman pääoman tuotto (ROE) 43 %. Nettovelkaa on 54 % suhteessa omaan pääomaan (equity) ja 18 % taseen loppusummasta (assets). EBIT-tulos kattaa korkokulut 15-kertaisesti (interest coverage).

Jos oletetaan vapaan kassavirran (95 % EPS:stä) kasvavan n. 8 %, niin DCF-mallilla arvoksi saadaan noin 14 euroa. DDM-menetelmällä ja 7 % osingon kasvuoletuksella arvoksi saadaan 11 euroa. Keskiarvona fair value arvioksi saadaan 12 euroa 10 % tuottovaatimuksella.

Svenska Handelsbanken (SHB-A)

SHB on ruotsalainen pankki, joka toimii pohjoismaissa, mutta on laajentunut UK:hon jo vuodesta 1999 alkaen. Suomen ja Tanskan liiketoiminnat on ilmoitettu myytäviksi jo 2021 ja ne ovatkin kaksi pienintä segmenttiä SHB:stä. Tuottokulusuhteeltaan sekä pääoman tuotoltaan Ruotsi ja Norja ovat parhaimmat ja UK toimii kasvumarkkinana. Tanskan liiketoiminta myytiin viime vuoden kesäkuussa Jyske Bankille (42 konttoria, 600 työntekijää). SHB on yksi maailman parhaista pankeista, sillä laskuveden tullessa sillä on aina ollut uimahousut tiukasti jalassa. Suhteessa kilpailijoihin, luottotappiot ovat pieniä, luottoluokitus on paras ja oman pääoman tuotto on hyvä sekä vakavaraisuus erinomainen. Lisäksi yrityskulttuuri on vahva, mikä perustuu hajautettuun johtamiseen ja päätöksen tekoon. SHB oli Ruotsin toisiksi suurin kotitalouslainoissa ja suurin yrityslainoissa vuonna 2020. Markkinaosuus antolainauksesta Ruotsissa on reilu 20 %.

Nykyinen osakekurssi 92 kruunua antaa 13,41 kruunun FY2023 konsensus EPS:llä P/E-luvuksi 6,8. Osinkoa maksetaan 8 kruunua vuodessa eli efektiivinen osinkotuotto on 8,74 %. Osingonmaksusuhde on 60 %.

Pitkän aikavälin nettomarginaali on 40 % ja oman pääoman tuotto (ROE) 12 %. Koska kyseessä on pankki, niin velkaisuuteen liittyvät tunnusluvut eivät ole kovin järkeviä. H1/2023 CET1 vakavaraisuus oli 19,8% (sääntelyn minimi on 15,5% ja pankin oma tavoite 16,5-18.5%) ja luottotappiot olivat 0,01%. SHB:n luottoluokitus on Aa2, AA- ja AA (Moodys, S&P, Fitch).

Jos oletetaan tuloksen (FCF vaikea laskea) kasvavan n. 4 %, niin DCF-mallilla arvoksi saadaan noin 205 kruunua. DDM-menetelmällä ja 6 % osingon kasvuoletuksella arvoksi saadaan 141 kruunua. Keskiarvona fair value arvioksi saadaan 173 kruunua 10 % tuottovaatimuksella.

Yhteenveto


Vaikka diskonttauslaskelmat osaavat kertoa desimaalin tarkkuudella tulevaisuuden kassavirtojen tai osinkojen nykyarvon, niin on syytä muistaa, että laskelmat ovat huomattavan herkkiä lähtöoletuksille. Tämä siis tarkoittaa sitä, että pienikin muutos lähtöarvossa kuten kasvuoletuksessa aiheuttaa suuren muutoksen lopputuloksessa. Esimerkiksi, jos Skyworksin kasvuoletus muutetaan 7 % -> 3 %, niin laskelma antaa tulokseksi vain noin 100 dollaria vs. yllä esitetty 207 dollaria. Olen myös yksinkertaistanut esitettyjä lukuja, vaikka käytänkin kaksivaiheista diskonttauslaskelmaa ja tarkempia lukuja.

Lisäksi kasvuoletuksissa on huomattavaa epävarmuutta eli ne perustuvat historialliseen suoriutumiseen, mutta niitä on viilattu kvalitatiivisen ja täysin subjektiivisen arvioni mukaisesti. Tällaisen ennusteen toteutumisesta ei siis ole mitään takeita. Itse käytän tätä menetelmää vertaillessa useita potentiaalisia ostokohteita keskenään. Tämä mahdollistaa ainakin jonkinlaisen todennäköisyyden sille, etten osta kaikkein kalleinta.

Jokaisen on siis syytä tehdä oma arvionsa yrityksestä, sen näkymistä, tuloksentekokyvystä, kilpailuasemasta ja taseen kunnosta. Lisäksi tässä tekstissä esitetyt luvut perustuvat omaan kirjanpitooni missä saattaa olla virheitä tai tiedot voivat olla osittain vanhentuneet.

1 kommentti:

  1. Lisäsin vielä kuvan yhteenvetoon, mutta sinne lipsahti SWKS alemmilla DCF-kasvuoletuksilla.

    VastaaPoista