lauantai 20. toukokuuta 2023

Kilpailuttamista ja säästämistä, mistä karsia yli 300€/kk?

Tässä kun työpaikan vaihdon myötä tulot laski, vuokra nousee, ruoka ja diesel on kalliimpaa, päiväkotimaksuun tuli korotus jasijoituskämpän korotkin nousee, niin on aika miettiä hieman säästökohteita. Vakuutukset, netin, sähkön ja koron kilpailutin 3v sitten. Tämän jälkeenkin on vakuutus kilpailutettu ja sähkösoppari uusittu viime vuonna.

Autolla ajelua olen koittanut vähentää ja tehdä noin 50% etätyötä. Säästö n. 10-20€/kk, riippuen laskeeko mukaan muunkin kuin polttoaineen. Ehkä tästä voisi myös jollain aikavälillä luopua ja ottaa työsuhde-etuna sähköfillari tilalle.

Työpaikkaruokailukin muuttui uuden työpaikan mukaan eikä siihen saa mitään tukea. Eväitä on alkanut ilmestymään omaan läppärilaukkuun useammin kun onhan tommosen 12,7 euron buffetin hinta jo aika kova. Tästä tulee säästöä n. 100€/kk alkuvuoden perusteella. Hassu juttu tässä on se, että ruokakauppakulut eivät ole kasvaneet vaikka olen enemmän eväitä alkanut syömään. Ehkä tuo ruuan hinnan nousu on ajanut valitsemaan hieman edullisempia tuotteita?

Järjestöjen jäsenmaksut katkaisin kaikki. Liityin liittoon vähän ennen työsuhteen päättymistä viime vuonna ja nyt kun koeaika on ohi eikä mitään hämminkiä ollut uudessa firmassa, niin turhaa rahan hukkaa tuommoinen 350€/v. Samaan syssyyn meni yksi ammatillinen järjestö, joka ei oikeen alan vaihdon takia ole järkevää enää -> säästö 40€/v. Tiputin myös OSKL-jäsenyyden pois, kun eipä siitä mitään etua saa enää Lynx-jäsenedun loputtua. Lehtiäkin tulee turhan usein, että niitä ehtisi lukea. Säästö reilu 30€/v.

Suoratoistot Netflix ja Disney plussa joutaisivat tauolle kesäksi tai ainakin toinen pitäisi ottaa pois. Säästö n. 10€/kk.

Vuokra, vesi, sähkö ja netti ovat jo tällä hetkellä melko reilassa, eikä niitä pysty kovin helposti kilpailuttamaan meidän tilanteessamme. Vuokra nousi vain 2% vaikka olisi indeksin mukaan voinut nousta jopa 15%. Vettä menee noin 60€/kk, josta tasauksen yhteydessä tulee takaisin 5€/kk. Sähkösopparin otin reilu 10c/kwh hinnalla viime kesänä, ja sillä mennään kun on 2v kiinteä. Tässä voisi säästää ottamalla paljun pois kokonaan (sähkön kulutus n. 80€/kk käyttökuukausilta), mutta se on hinnan väärtti. Ehkä tänä vuonna jo syyskuussa talviteloille eikä marraskuussa kuten viime vuonna -> säästö 160€/v. Muuttaminen olisi yksi vaihtoehto karsia kuluja ja se tuleekin vastaan oletettavasti vuonna 2025.

Sijoituskämpän laina pitäisi kilpailuttaa ennen korontarkistusta 09/2023. Marginaali on nyt 0,59% ja tähtäilen tuonne 0,4% tienoille. Lisäksi 12kk EB:n vaihdan samalla lyhyempään. Myös lisälyhennys on mielessä tai jopa koko 40 900€ oman lainan takaisinmaksu loppuvuonna. Käteistä olisi heti tarjolla 12 000€, osinkoja on 2000€ tileillä ja loput tulisi sitten osakkeiden myynnistä (n. 18 000€) sekä loppuvuoden säästöistä/osingoista ja normaaleista lyhennyksistä. Tästä tulisi säästöä n. 1700€/v (oletuksena 4,3% kokonaiskorko 40k€ lainasta).

Vakuutukset olen kilpailuttanut tai oikeastaan vertaillut, mutta niistä en saanut revittyä halvempaa hintaa esille. Auton kaskon voisi ensi vuonna muuttaa osakaskoksi, kun 10v ikä tulee täyteen ja arvokin enää noin 9000€.

Näiden lisäksi ollaan koitettu vähän miettiä tätä pikkulapsiperheen tavaran paljoutta. Muutamia leluja on myyty ja kaupaksi valikoituu koko ajan lisää. Ehkä näistä ylimääräisistä jonkun 200€ saa. Tuleepahan tilaakin lisää samalla.

Yhteenveto

Säästöt yhteensä 309€/kk:

  • Autoilun vähentäminen 10€/kk
  • Lounasbuffet eväisiin 100€/kk
  • Järjestöjen jäsenmaksut 35€/kk
  • Suoratoiston keventäminen 10€/kk
  • Palju aiemmin pois 13€/kk
  • Lainan takaisinmaksu 141€/kk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti