keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Kilpailutin kaiken ja säästin 410€ vuodessa

Kun pörssien alamäki alkoi koronan saattelemana, aloin miettimään miten saisi lisää käteistä. Heti alkuun kysyin pankista tarjoaako ne ilmaista lyhennysvapaata myös sijoituslainaan. Tämä ei onnistunut vaan siitä olisi pitänyt maksaa reilu 100 euron järjestelypalkkio. Toisena asiana mieleen tuli kulujen karsiminen kilpailuttamalla. Tämä on ehkä paras tapa säästää, sillä et joudu käytännössä luopumaan mistään, mutta tililtä menee vain vähemmän rahaa laskuihin.

Kilpailutus pyöri jo mielessä viime vuoden lopulla kun katsoin tiettyjen toistuvien maksujen kuluja ja päälimmäisenä fiiliksenä jäi mieleen, että näissä on pakko olla ilmaa. Tänä vuonna sain kilpailutettua seuraavat toistuvat maksut:
  1. Kodin nettiyhteys
  2. Kotivakuutus
  3. Liikenne- ja ajoneuvovakuutus
  4. Sähkösopimus
  5. Sijoituslainan korkomarginaali
Näistä haastavin oli selvästi vakuutusten kilpailutus, koska vakuutuksiin on leivottu todella paljon erilaisia alennuksia erilaisin ehdoin ja vakuutusten ehdot vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin. Näistä kaksi asiaa merkitsee kuitenkin kaikkein eniten. Keskittämisedut ja autoon liittyvien vakuutusten bonukset. Muut kilpailutukset olivat melko suoraviivaisia ja riitti että valitsee halvimman saman tason palvelun, mutta siinäkin voi olla epäselviä asioita, joita ei suoraan näe. Nettiyhteydessä 100M ei aina ole 100M ja nopeustakuu ei sisälly kaikkiin liittymiin. Toisaalta netin nopeus riippuu paljon asuinpaikasta ja antennijärjestelyistä. Sähkösopimuksia on paljon erilaisia ja niiden vertailu voi olla yllättävän vaikeaa, jos ei tiedä oman talouden kulutusta vähintään kk-tasolla.

Netin kilpailutus
Aiempi nettiliittymä oli 2 vuoden määräaikainen, jossa hinta oli 27,9€/kk ja 2v määräajan jälkeen hinta nousi 32,9 euroon kuukaudessa. Nyt kun tämä 2v tuli täyteen, niin päätin katsoa olisiko saatavilla halvempaa nettiä. Nettiliittymä oli Telian tarjoama rajaton 4G 100M liittymä, jossa oli käytännössä 10M nopeustakuu. Oma kokemus oli, että netin nopeus oli jatkuvasti huomattavan alhainen. Käytännössä latausnopeus speed testillä pyöri siinä 20M molemmilla puolilla. Online peliä ja netflixiä ei voinut käyttää samaan aikaan.

Päätimme kokeilla sitten Moi firman tarjoamaa vastaavaa rajaton 4G 100M liittymää, joka maksaa 23€/kk. Kun vaihdoin SIM-kortin, niin nopeus pysyi samana ehkä jopa hieman parempana. Toki tämä vaihtelee paljon ajankohdasta riippuen, mutta nyt vajaa 2 kk käytön jälkeen ollaan päätelty, että uusi Moin liittymä on vähintään yhtä nopea ellei jopa hieman parempi. Varsinkin arki-iltoina latausnopeus vaikuttaa pysyvän useammin 20M:n yläpuolella.

Tästä tuli säästöä n. 10€/kk eli n. 120€ vuodessa.

Vakuutusten kilpailutus
Aiempi kotivakuutus oli eri yhtiössä kuin missä auton vakuutukset olivat. Kun auto hankittiin viime kesäkuussa, sain "ekan vuoden alennuksen" eri yhtiöstä, joka teki siitä mielestäni edullisen. Nyt vuosi tuli täyteen ja päätin katsoa tarjontaa vähän laajemmalta. Kävin läpi kaikki suosituimmat vakuutusyhtiöt, mutta lopulta yllätyksenä tuli, että nykyisestä autovakuutusfirmasta Pohjantähdestä irtosi halvin vakuutuspaketti.

Kotivakuutus oli aiemmin 160€ vuodessa ja "ekan vuoden alennuksen" poistuttua auton vakuutukset olisivat olleet 703€ vuodessa. Tarjouspyyntöjen jälkeen tutkin ehtoja ja katsoin, että Pohjantäden tarjoamat ehdot ovat varsin riittävät ellei jopa hyvät. Hinnoittelu oli suoraviivaista eikä mukaan tullut mitään kytkykauppoja, kuten S-bonusta tai OP-bonusta. Lisäksi kun asiasta vielä neuvotteli verkkoviestien kautta, niin tarjous jopa parani merkittävästi. Ilmaa oli yllättävän paljon.

Uuden kotivakuutuksen hinta on 124€ vuodessa ja auton liikenne- ja ajoneuvovakuutukset ovat 586€ vuodessa, yhteensä siis 710€ vuodessa.

Tästä tuli säästöä n. 13€/kk eli n. 150€ vuodessa.

Sähkösopimuksen kilpailutus
Sähkön kilpailutuksessa on hyvä huomioida, että vain energian hintaa voi kilpailuttaa, mutta sähkön siirtoa ei. Tämä johtuu siitä, että siirtoyhtiöt ovat paikallisia monopoleja ja säänneltyjä. Kotitalouksien sähkölaskusta leijonan osa tulee sähkönsiirrosta ja vain pieni osuus itse sähköstä. Jollei ole sähkölämmitteistä kotia, niin kilpailutus ei johda merkittäviin säästöihin.

Aiempi sähkösopimus oli kiinteähintainen 11,99€/kk sisältäen 250kWh kuukaudessa ja ylittävältä osuudelta sähkönhinta oli reilu 7c/kWh. Viime vuonna kulutuksemme oli noin 2700kWh ja kahtena kuuna ylittyi 250kWh raja. Sähkön hinnaksi muodostui tällöin n. 5,31c/kWh. Kun sopimus otettiin, niin kiinteähinta oli 9,99e/kk, joka tarjosi varsin kilpailukykyisen hinnan.

Tiesin, että säästöä ei ole juuri tarjolla, joten päädyin ottamaan väliaikaisen ratkaisun, jossa seuraavat kaksi kuukautta sähkönhinta on vain 2,59c/kWh ja sen jälkeen pörssihinnan mukaisesti ajoittain muuttuva. Koska sähkön hinta pörssissä on tällä hetkellä melko matala, niin seuraan tilannetta ja vaihdan halvempaan tarvittaessa.

Tästä tuli säästöä n. 6€/kk ainakin pariksi kuukaudeksi, joka olisi vuositasolla n. 70€/kk.

Lainamarginaalin kilpailutus
Tämä oli ehkä tutuin kilpailutus, mistä olen aiemminkin usein kirjoittanut. Pankit perivät lainasta viitekoron lisäksi lainamarginaalin, joka on viime vuosina pyörinyt alle 1% tienoilla. Tarjottava marginaali on hyvin tapauskohtainen ja siihen vaikuttaa monet eri seikat. Periaatteessa pankki pyrkii hinnoittelemaan riskiänsä marginaalin kautta.

Aiempi marginaali oli 0,725% ja laina oli OP:sta. Alussa sanoin, että kysyin ilmaista lyhennysvapaata pankista ja itseasiassa samalla kertaa pyysin myös tarkistamaan marginaalia hieman alemmas. Syinä tarkastukselle esitin kasvanutta omarahoitusosuutta, kasvaneita tuloja ja pankkien kilpailutilannetta, joka on laskenut marginaaleja viime aikoina. Laitoin liitteeksi 3 viime kuun palkkakuitit ja selvityksen omarahoitusosuudesta suhteessa alkuperäiseen asunnon ostohintaan.

Tämä riitti ja kerta heitolla lainan marginaaliksi tarjottiin 0,575%. En varsinaisesti kilpailuttanut lainaa, sillä en pyytänyt tarjouksia muista pankeista. Olen erittäin tyytyväinen OP:n palveluihin ja hinnoitteluun, joten en olisi halunnut vaihtaa pankkia. Tämä oli mielestäni win-win tilanne sekä pankille että minulle.

OP:sta voisin mainita vielä sen verran, että laina kerryttää OP-bonusta, joka on 0,25% lainan määrästä. Bonuksia voi käyttää sitten palvelumaksuihin ja Pohjolan vakuutuksiin. Tällä hetkellä bonuksia kertyy hieman enemmän kuin mitä palvelumaksut ovat ja bonustilin saldo kasvaa. Ehkä vuoden kuluttua vaihdankin vakuutukset Pohjolaan, jolloin saan bonukset käytettyä kokonaan.

Laina pääoman ollessa noin 48000 euroa, säästöä tästä tuli n. 70€ vuodessa eli n. 6€/kk.

Yhteenveto
Kilpailuttaminen kannattaa ja on ehkä paras tapa säästää. Et luovu mistään, mutta saat vastaavan asian halvemmalla.

Netti 120€/v
Vakuutukset 150€/v
Sähkö 70€/v
Laina 70€/v

Yhteensä 410€/v

Säästö yhteensä oli ihan mukavaa luokkaa ollen noin 35€/kk. Tällä maksaa jo vaikka spotifyn ja netflixin joka kuukausi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti