torstai 21. huhtikuuta 2016

Koneen (KNEBV) Q1 tulos oli hyvä

Salkussani oleva hissiyhtiö Kone julkaisi Q1 tuloksensa 21.4.2016. Koneen bisnes on jo monta vuotta kasvanut voimakkaasti Kiinassa olevan suuren läsnäolon takia. Koneen liiketoiminta jakaantuu uusiin laitteisiin ja palveluihin (huolto ja modernisointi). Tämä kvartaali taisi olla ensimmäinen vuosiin, kun saadut tilaukset laskivat edelliseen vuoteen verrattuna. Mennäänpä sitten tarkempiin kvartaalituloksen lukemiin ja verrataan arvoja vuoden takaiseen kvartaaliin:
Liikevaihto 1748 M€ (+ 3,4 %)
Liikevoitto (EBIT) 221,4 M€  (+ 4,5 %)
EPS 0,37€ (+ 27,6 %).

Liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat ja niin kasvoi myös osakekohtainen tulos. Kuten jo sanoin, niin saadut tilaukset laskivat 5,4 %. Kokonaisuudessaan tilauskanta kasvoi vuoden vaiheeseen nähden ollen kvartaalin lopulla 8,53 miljardia euroa. Tilaukset laskivat erityisesti uusien laitteiden osalta ja erityisesti Aasian ja tyynenmeren alueella. Saatujen tilausten kate pysyi kuitenkin hyvällä tasolla. Saadut ennakkomaksut paransivat nettokäyttöpääomaa ja kvartaalin lopulla nettovelkaa oli noin -1,04 miljardi euroa. Tase on siis erittäin vahva. Tärkeä osa Konetta on stabiili huoltoliiketoiminta, jonka osuus liikevaihdosta on 38 % ja se kasvoi 4,7 %. Kone arvioi edelleen, että vertailukelpoisin valuuttakurssein koko vuoden 2016 liikevaihto kasvaa viime vuoteen nähden 2 - 6 % ja koko vuoden 2016 liikevoiton arvioidaan olevan välillä 1,22 - 1,32 miljardia euroa valuuttakurssien pysyessä Q1:n tasolla.

Oma ostohinta: 32,74€ jolle P/E = 16,29 ja osinkotuotto = 4.28 %.
Arvo käyttäen 12 % tuottovaatimusta:
DCF-arvo (g = 8,0 % 1-10v, terminal g = 2 %) = 30,8€
DDM-arvo (g = 8,0 %) = 35€.

On esitetty spekulaatiota, että Kone varautuu tasetta vahvistamalla suurempaan yritysostoon esim. Toshiban hissiliiketoiminnan ostoon. Mielestäni tämä ei ole järkevää varsinkaan tällä hetkellä, kun viime vuosien suurin kasvuajuri Kiina yskii. Viime vuosien hyvä tuloksentekokyky ja jatkuva kasvu on huonossa tilanteessa voinut sokaista hallituksen ja pääomistajan. Tässä piilee vaara, että isolla ostolla tuhotaan loistavassa kunnossa oleva tase ja lisäksi velkaantuminen kaventaa tulosta korkokulujen kasvaessa. Näkisin itse paljon mielummin, että pitkäjänteisesti pyritään kasvattamaan huoltoliiketoimintaa orgaanisesti tai pienemmillä yritysostoilla. Siinä ohella ylimääräinen käteinen voidaan hyvin jakaa omistajien taskuihin osinkojen muodossa varsinkin jos hyviä T&K tai muita investointikohteita ei vastaan tule.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti