lauantai 30. huhtikuuta 2016

Gileadin (GILD) Q1 tulos oli pettymys markkinoille

Salkussani oleva lääkeyhtiö Gilead Sciences julkaisi Q1 tuloksensa 28.4.2016. Gileadin bisnes keskittyy kahteen erittäin menestyneeseen lääkkeeseen: Sovaldi ja Harvoni. Molemmat lääkkeet on suunniteltu hoitamaan C-hepatiittia, joka on viruksen aiheuttama infektio maksassa. Tässä lyhyet esittelyt lääkkeistä:

Sovaldin vaikuttava aine on sofosbuviiri, jota annetaan hoidettaessa hepatiitti C -virusinfektiota 18-vuotiailla tai sitä vanhemmilla aikuisilla. Tämä lääke vaikuttaa vähentämällä hepatiitti C -virusten määrää elimistössä ja poistamalla viruksen ajan kuluessa verestä.

Harvoni on lääke, joka sisältää vaikuttavia aineita ledipasviiria ja sofosbuviiria samassa tabletissa. Sitä annetaan hoidettaessa kroonista (pitkäaikaista) hepatiitti C‑virusinfektiota 18‑vuotiailla tai sitä vanhemmilla aikuisilla. Lääkkeen vaikuttavat aineet estävät yhdessä kahden sellaisen proteiinin toiminnan, joita virus tarvitsee kasvaakseen ja lisääntyäkseen, mahdollistaen näin infektion poistumisen pysyvästi kehosta.

Mennäänpä sitten tarkempiin kvartaalituloksen lukemiin ja verrataan arvoja vuoden takaiseen kvartaaliin:
Liikevaihto M$7794 (+ 2,6 %)
Liikevoitto (EBIT) M$4732  (-12,2 %)
EPS $2,58 (- 11,3 %).

Liikevaihto kasvoi, mutta liikevoitto ja osakekohtainen tulos laski. Liikevaihto laski USA:ssa ja Euroopassa, mutta kasvoi Japanissa ja muilla kansainvälisillä markkinoilla. Virusvastaiset lääkkeet (Harvoni, Sovaldi, Truvada ja Genvoya) olivat noin 90 % koko liikevaihdosta. Liikevoiton lasku johtui myytävien tuotteiden hankintakulujen noususta $310 miljoonalla $1,2 miljardiin (n. 35%). Lisäksi liikevoiton lasku johtui T&K-kulujen kasvusta noin $600 miljoonalla (n. 82%) ja yleisten kulujen kasvusta noin $40 miljoonaa (n. 5%). Mielestäni kulujen nousu oli täysin odotettavissa, sillä T&K-kulut lääkealalla ovat perinteisesti olleet noin 15 - 20 % liikevaihdosta. Kassassa oli käteistä $21,3 miljardia. Kvartaalin aikana omia osakkeita ostettiin takaisin $8 miljardilla, jolla osakemäärää saatii tiputettua 7%. Osinkoja maksettiin kvartaalin aikana $0,43 per osake eli yhteensä noin $600 miljoonaa. Osinkoa nostettiin noin 10 %:lla ensi kvartaalille $0,47 tasolle. Velkaa taseessa on kvartaalin lopussa $22,8 miljardia. Yksi juttu herätti huomiota: miksi ihmeessä Gilead ei julkaise kassavirtalaskelmaa? Historiallisesta tämä ei ole ollut hyvä juttu (esim. Enron). Gilead piti ohjeistuksensa ennallaan eli liikevaihdon odotetaan vuodelta 2016 olevan $30-31 miljardia, josta nettoliikevoitto noin $16,5 miljardia. Tämä tarkoittaa omien osakkeiden takaisinostojen jatkuessa (oletus $10 miljardilla loppu vuoden aikana nykyisellä $88 kurssilla), että osakekohtainen tulos olisi $13,7 vuoden lopun osakemäärällä laskettuna.

Oma ostohinta: $118,32, jolle P/E = 9,57 (forward-P/E =10,78) ja osinkotuotto = 1,45 %.
Arvo käyttäen 12 % tuottovaatimusta:
DCF-arvo (g = 0,0 % 1-5v, terminal g = 2 %) = $103,04 (ohjeistuksen mukainen EPS -> $128,96)
DDM-arvo (g = 10 %) = $86.

Olen muutaman kerran aiemmin maininnut, että Gilead on erityistarkkailussa, koska olin alkujaan hankkinut sen väärin perustein salkkuuni. En tiedä mitä markkinat oikein odottivat Gileadilta, mutta kurssi romahti yli 10 %. Mielestäni tulos oli vakuuttava, sillä liikevaihto pysyi hyvällä tasolla.  Itse olin valmistautunut liikevaihdonkin hidastumiseen. Nettomarginaali oli kvartaalin aikana 45,8% ja tämä vaikuttaa kestävältä, mutta ohjeistusta huonommalta. Tämän sijoituksen menetyksen tulee lyhyellä aikavälillä määräämään Harvonin ja Solvadin myynti ja niistä saatavat katteet. Pitkällä aikavälillä menestymisen tulee määräämään Gileadin kyky investoida kassaa, velkaa ja kassavirtaansa sekä T&K:hon että yritysostoihin. Katsotaan nyt tämä vuosi vielä pidemmälle, että miten bisnes kehittyy ja tehdään päätös myöhemmin ihan rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti