torstai 4. helmikuuta 2016

Tammikuussa säästöaste 51,7 %

Haasteen toinen kuukausi on nyt ohi ja se meni paljon paremmin kuin ensimmäinen kuukausi. Kuluni pysyivät budjetissa, mutta parantamiseen on edelleen varaa. Joulukuun jälkeen sanoin näin: ”koska tavoitettani en halua muuttaa, niin muutan suunnitelmaa ja otan hieman radikaalimmat keinot käyttööni”. Katsotaanpa miten tämä on purrut tammikuussa.

Tulot:
Palkka 2804,28€
Muut tulot 105€
Tulot yhteensä 2909,28€

Menot:
Kiinteät kulut 432,14€
Asuminen 473,93€
Opintolaina 400€
Muut kulut 100€
Kulut yhteensä 1406,07€

Säästöön: 1503,21€, joka on 51,7% nettotuloistani.

Tuloni olivat normaalia suuremmat, koska tein muutaman tunnin ylitöitä joulukuussa ja sain palkkani lisäksi muita tuloja. Nämä sisältävät tavaroiden myyntejä 105 eurolla huutonetissä. Nämä muut tulot menivät aika tarkkaan muihin kuluihin, jotka sisälsivät harrastusmaksuja viime vuodelta.

Kuluni olivat yhteensä 1406,07€, jotka olivat kiinteiden kulujen osalta budjetissa - - uskomatonta, mutta totta. Haasteen mukaisesti olen ottanut tavoitteekseni pitää kiinteät kulut alle 450€ kuukaudessa. Tässä onnistuin ja kiinteät kuluni olivat noin 20€ alle budjetin. Kiinteät kulut olen raportoinut viikoittain viikkoraporteissani. Alla yhteenveto tammikuun kiinteistä kuluista (suluissa merkitty budjetti)

Ruokaostokset 141,03€ (150€)
Bussikortti 20€ (50€)
Netti 13,44€ (13,5€)
Spotify 9,99€ (10€)
Sähkö 0€ (13,5€)
Työpaikkaruokailu 105,4€ (130€)
Vakuutukset 12,82€ (10€)
Muut kulut 167,11€ (73€)
Muut tulot 37,59€ (0€)

Yhteensä 432,2€ (450€)

Käytännössä ainoa ylitys tuli muiden kulujen osalta. Uutena rivinä tuli muut tulot. Viime kuussa sanoin, että minun pitää keskittyä nimenomaan muiden kulujen pienentämiseen. Viime kuussa muut kulut olivat yli 400€ ja tässä kuussa 167€. Kun siihen huomioidaan lisäksi muut tulot, niin muut kulut olivat 129,52€. Sain pienennettyä muita kuluja siis 69 % viime kuuhun nähden. Vielä on kuitenkin matkaa budjetoituun 73 euroon, sillä kuluni olivat lähes 80 % budjetoitua korkeammat. Muut tulot on uusi rivi, joka kertoo tililleni tulevista rahoista, kuten veloista jne. Näistä hyvin suuri osa liittyy nimenomaan muihin kuluihin, mutta osa myös ruokakuluihin. Tästä johtuen tulen jatkossakin vähentämään ne muista kuluistani.

Viime kuussa lanseerasin käyttööni baariton termin, jonka käyttö ei ole oikein ottanut tulta alleen. Kävin tammikuun aikana neljä kertaa baarissa tai pubissa ja jokaisena kertana käytin rahaa. Tässä muistutuksena itselleni baarittoman määritelmä

Baariton := on aikaväli, jonka aikana henkilö ei käy baareissa tai ravintoloissa. Henkilö voi osallistua tapahtumiin, jotka järjestetään kyseisissä tiloissa, mutta osallistumisen on oltava ilmaista tai lähes ilmaista.

Haasteen ideana oli säästää rahaa lähiajan menoihin. Niitä menoja tuli joulukuussa yhteensä 1079,2€, mutta tammikuussa ei tullut mitään. Tämä tulee kuitenkin muuttumaan helmikuussa.

Viime kuussa aloin seuraamaan suoraan tililleni tulevia ja sieltä lähteviä summia ja kirjanpidon tarkkuus parani. Nyt laskelmissa tuli vain kuuden sentin virhe, joka on jossain tapahtunut näppäilyvirhe tai laskuvirhe. Tämä kuitenkin riittää vallan mainiosti.

Aion keskittyä jatkossa nimenomaan viikkoseurantaan siten, että lasken keskimääräistä viikkokulutusta ja vertaan sitä 103,85€:n viikkobudjettiin. Pitää laittaa jossain välissä hieman grafiikkaa. Koko haasteen ajalta keskimääräinen viikkokulutukseni on ollut 148,64€/vko, mutta vuoden vaihteen jälkeen keskimääräinen viikkokulutus on laskenut arvoon 93,61€/vko. Nyt vaan samaa tahtia eteenpäin!

2 kommenttia:

 1. Kannattaa muistaa käydä myös baarissa/muissa tapahtumissa ettei yhtäkkiä löydä itseänsä ilman ystäviä.

  Johonkin rajaan asti säästäminen on fiksua. Mutta se ei loppupeleissä muuta mitään, että saatko säästöön 1400 vai 1500e. Kuitenkin tuon viimeisen 100 euron nipistäminen on järjetöntä usein. Itse tunsin aikoinaan yhden ystävän, joka painosti minua käymään salilla perjantaisin (sillä perjantaina sain tuoda yhden ystävän ilmaiseksi salille). On entinen ystävä nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kuule niin kauan ja pitkään riekkunut baareissa ja muissa tapahtumissa, että kyllä tässä alkaa olemaan riittävästi yhteen elämään. Tämä on jopa sellainen aihe, josta voisin kirjoittaa juoppohullunpäiväkirjatyyppisen tekstin tai tekstejä. Eikä tuo "baariton" menemistä estä, vaan sillä pyrin rajoittamaan rahan (ja alkoholin) käyttöä.

   Olet aivan oikeassa, että viimeisen pennin venyttäminen on turhaa varsinkin, kun säästöasteen on saanut jo hyvälle tasolle. Tämän on tarkoitus olla kuitenkin väliaikainen haaste ja ollessaan noin vuoden pituinen 100€/kk tekee 1200€ yhteensä.

   Kaiken lisäksi tämä haaste ei ole ensisijainen syy säästää vaan haasteen kerryttämät säästöt tulevat palvelemaan suurempaa tarkoitusta. Tämä tulee toivottavasti myöhemmin mahdollistamaan minulle enemmän aikaa ystävilleni ja muille tutuille.

   Kiitos kommentista!

   Poista