lauantai 13. joulukuuta 2014

Tavoiteportfolio ja lumipallo

Olen miettinyt strategiani käyttöönotosta ja kehittelemisestä lähtien myös allokointia ja hajautusta eri toimialoille ja maantieteellisille alueille. Nyt jälleen kerran jäin miettimään hajautusta tavoiteportfolioni kanssa. Itse asiassa muutama netissä lukemani teksti herätti minut ja sai minut kysymään itseltäni: "Miksi minä säästän ja sijoitan?". Ennen kaikkea ymmärsin, että minulla ei ole mitään pitkän aikavälin tavoitetta. Tajusin, että strategiassani olen määritellyt sijoitushorisonttini yli 20 vuoden mittaiseksi. En ole koskaan kyllä miettinyt, että minkä takia?

Olen noin 30-vuotias ja oletan sekä toivon eläväni noin 60 vuotiaaksi terveenä ja virkeänä. Hautaanhan ei varoja saa mukaansa, joten säästäminen ihan vain säästämisen ilosta ei kuulosta kovin järkevältä. Varallisuudella voi kyllä tehdä kaikkea hyvää läheisilleen ja samoin myös täysin tuntemattomille sekä varsinkin apua tarvitseville. Tällä hetkellä en osaa kuitenkaan sanoa, miten tulen varallisuuteni käyttämään myöhemmin elämässäni.

Mielestäni tällä hetkellä tärkeintä on saada alulle lumipalloefekti, jossa pientä lumipalloa lähetään vierittämään mäkeä alas ja samalla huomataan kuin se kasvaa kasvamistaa lopulta yhtyen toisiin lumipalloihin ja lopulta kasvaen lumivyöryksi. Säästämällä rahaa talteen mahdollistaa korkoa korolle ilmiön hyödyntämisen, mikä antaa joustavuutta sekä paljon avoimia mahdollisuuksia tulevaisuuden päätöksiin. Olivatpa vastaan tulevat päätöksentekotilanteet mitä tahansa, niin ylimääräisestä käteisestä ja tietynlaisesti turvasta ei ikinä luulisi ainakaan haittaa olevan.

Pitkän aikavälin tavoitteeni on siis lumipallon rakentaminen ja korkoa korolle ilmiön hyödyntäminen. Jostain se on aloitettava ja kaikkiin pitkän aikavälin tavoitteisiin on syytä edetä pienin askelin. Asetankin ensimmäiseksi välietapiksi sadan tuhannen euron (six figurs, LOL) lumipallon eli osakesalkun rakentamisen. Lumipallon pitäisi pyöriä eteenpäin riittävää vauhtia keräten tieltään lunta eli osinkoja vähintään 3 % vuodessa.

En edes anna lumipallolleni mitään aikarajaa, koska en osaa ennustaa sään tai osakekurssien käyttäytymistä, mutta säännöllisellä säästämisellä lumipallon rakentaminen on täysin mahdollista. Jos säästän 750 euroa kuukaudessa, niin nykyisestä 18k euron nettosalkusta 100k euron salkkuun pääsemiseksi, minulta menisi aikaa reilu 9 vuotta. Tämä laskelma on hyvin yksinkertainen eikä oleta osinkoja tai kurssimuutoksia. Tämä asettaa kuitenkin selviä reunaehtoja säästämiselleni, sillä kyseessä on ensinnäkin monivuotinen projekti. Tästä syystä minun on valittava sopiva mäki, jonka huipulta lähden lumipalloa pyörittämään. Seuraavien kahden kymmenen vuoden aikana voi tapahtua aivan mitä vain. Mielestäni tietyt asiat tulevat kehittymään ja menestymään näin pitkänkin aikavälin yli.

Viimeisien kymmenien vuosien aikana talouselämä on muuttunut paljon, mutta lähes koko tunnetun historiansa finanssiala on ollut erittäin helppotajuista ja kannattavaa liiketoimintaa. Osta rahaa 1 %:n korolla ja myy se eteenpäin 2 %:n korolla, jolloin saat 1 %:n vedettyä välistä. Myy vakutuus 100 rahalla ja arvioi mahdollisen vahingon korvauksen olevan 70 rahaa, jolloin saat "ostettua" rahaa itseasiassa jopa negatiivisella korolla. Kaupanteko ei tule tyrehtymään ja aina tarvitaan joku hallinnoimaan varallisuutta, välittämään valuuttaa sekä ihmiskunta tunnetusti on ahne, jolloin aina tarvitaan myös joku ottamaan välistä. Finanssialan on siis syytä edustaa leijonan osaa lumipallostani ja mielestäni sopiva paino voisi olla noin 20 %. Tähän lukeutuu pankki- ja vakuutusliiketoiminta-alalla toimivat yritykset kuten Aflac (AFL), Chubb (CB), Wells Fargo (WFC), Sampo (SAMAS) ja Svenska Handelsbanken (SHB-B).

Bisnes mielessä toinen merkittävä rahan tekijä on ollut monopoli asemassa tai markkinajohtajana toimivat yritykset. Erityisesti ne yritykset, joiden tuotteilla on asiakkaiden psykologiseen käyttäytymiseen vaikuttavat vahvat brändit ovat menestyneet. Eikä ihme, sillä vain harva ihminen pystyy toimimaan täysin rationaalisesti vaan järki ja tunteet ovat erittäin monimutkaisesti sitoutuneet yhteen. Vahvoja brändejä omistavat ja niiden takana toimivat yritykset eivät missään nimeässä ole mielestäni niin helppotajuista liiketoimintaa kuin finanssialalla, mutta jos kaikki natsaa kohdilleen, niin liiketoiminta on kyllä erittäin kannattavaa. Jossain tilanteissa brändit voivat olla niin vahvoja, että niitä ei yksinkertaisesti voi kopioida, päihittää tai mustamaalata vaikka käytössä olisi aivan järkyttäviää summia varallisuutta, intohimoa ja yrittämistä. Myös vahvojen brändien takana toimivat yritykset saavat edustaa suurta osaa lumipallostani ja mielestäni sopiva paino voisi olla noin 25 %. Vahvoja brändejä hyödyntävät yritykset ovat mm. Tikkurila (TIK1V), Nokian Renkaat (NRE1V), H&M Hennes & Mauritz (HM-B), McDonald's (MCD), Unilever (ULVR), Coca-Cola (KO), PepsiCo (PEP), Colgate-Palmolive (CL), Gap (GPS) ja Procter & Gamble (PG).

Se mitä tapahtui historiassa ei takaa tulevaisuuden tapahtumista yhtään mitään. Vaikka väkiluku on kasvanut koko lähihistorian, niin se ei välttämättä pidä paikkansa tulevaisuudessa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ruokittavia suita, terveydenhoitoa kaipaavia ihmisiä sekä sähköä ja polttoainetta kuluttavia perheitä tulee olemaan 20 vuoden päästä merkittävästi enemmän kuin tällä hetkellä. Tähän liittyen lumipallossani on syytä olla yrityksiä, jotka vastaavat näiden suiden, ihmisten ja perheiden kysyntään. He tulevat ostamaan ruokaa jatkossakin ja latamaan tietokoneensa tulevaisuudessakin. He käyttävät myös muita energian lähteitä kuin sähköä ja aivan varmasti vanhenevat, jolloin kysyntä kasvaa terveydenhoitoon liittyvissä tarvikkeissa ja lääkkeissä. Tästä syystä lumipallossani olisi syytä olla vähintään 25 % painolla terveydenhoitoallalla toimivia yrityksiä, joita ovat esim. Johnson & Johnson (JNJ), Baxter International (BAX), Medtronic (MDT) ja Span-America Medical Systems (SPAN). Tähän liittyen lumipallossani olisi syytä olla myös yrityksiä, jotka ruokkivat ihmisten suut eli esim. Wal-Mart Stores (WMT). Vähittäistavara kauppojen sopiva paino on mielestäni noin 5 %. Niin ja se energia sekä sähköntuotanto! Lumipallossani on myös syytä olla noin 5 % painolla yleishyödyllisellä ja energia toimialalla toimivia yrityksiä, kuten Fortum (FUM1V) ja Chevron (CVX).

Entä sitten tulevaisuus? Finannsiala ja brändejä hyödyntävät yritykset ovat historiallisesti osoittaneet kilpailukykynsä ja äsken käsitellyt terveydenhoito, vähittäiskauppa ja energia ovat myös tulevaisuudessa kovia luita. Mitä eroa näillä on? Mielestäni viimeisenä mainitut terveydenhoito, vähittäiskauppa ja energia hyödyntävät kaikki megatrendejä. Siis mitä? "Megatrendillä tarkoitetaan sellaista yksittäistä ilmiötä tai ilmiöiden tai trendien joukkoa, joka määrittää tavalla tai toisella tulevaisuuden suunnan tai kokonaislaadun." Ja nyt siis puhutaan nimen omaan koko maapalloon tai vähintään globaalisti toimivaan toimialaan vaikuttavasta trendistä. Tähän liittyen lumipallossani olisi ehdottomasti oltava jonkinlainen osa megatrendiä hyödyntäviä yrityksiä. Koska väestön ikääntyminen ja väestön kasvu jo tulivat osana aiempia lumipallon osia hyödynnettyä, niin nyt onkin syytä siirtyä pohtimaan miten se kasvava ja ikääntyvä väestö käyttäytyy? Näihin liittyen kaupungistuminen eli maalta kaupunkiin muuttaminen ja sen seurauksena vaakatilan puute aiheuttaa hissibisneksen olevan megatrendin työntämä toimiala. Lisäksi ihmiset tulevat jatkossa käyttämään huomattavassa määrin enemmän teknologiaa, jolla helpottaa jokapäiväistä elämäänsä. Teknologian kehittymistä voi jopa sanoa megatrendien isäksi, sillä ilman sitä monia megatrendejä ei olisi olemassa. Megatrendeistä hyödyviä yrityksiä olisi syytä olla salkussani reilusti ja mielestäni sopiva paino megatrendeillä on 20 %. Näitä yrityksiä ovat esim. Kone (KNEBV) ja Internationa Business Machines (IBM).

Jos joku nyt laskee yhteen tähän mennessä käsitellyt osat, niin hän saattaa huomata, että lumipallon osat vastaavat kokonaista 100 % piirakkaa. Alla vielä yhteenveto lumipallon osista:
25% Terveydenhoitoala (JNJ, BAX, MDT, SPAN) (Tällä hetkellä 3,3%)
25% Brändeistä hyötyvät (TIK1V, NRE1V, HM-B, MCD, ULVR, KO, PEP, CL, GPS, PG) (27,4%)
20% Finanssiala (AFL, CB, WFC, SAMAS, SHB-B) (14,1%)
20% Megatrendeistä hyötyvät (KNEBV, IBM) (13,4%)
5% Energia-ala (FUM1V, CVX) (13,4%)
5% Vähittäiskauppa-ala (WMT) (5,1%)
100% Yhteensä (76,7% eli salkussani on paljon muuta tauhkaa vielä tällä hetkellä)

6 kommenttia:

  1. Täytyy todeta ettei sinulla ainakaan epärealistisen korkealta vaikuttava ikäodotus ole terveenä ja virkeänä pysymiseen (toisin kuin esim. Matti Nykäsellä, joka jossain haastettelussa oletti elävänsä ainakin 100-vuotiaaksi). Sen verran kuitenkin kommentoisin, että aika moni monisairaskin kokee elämänlaatunsa yllättävänkin hyväksi eli uskoisin, että voisit odottaa todennäköisesti eläväsi suhteellisen hyväkuntoisena ainakin noin 70-vuotiaaksi (ellei ole jotain perusteltua syytä toisin olettaa).

    Kun katselin noita listaamiasi yrityksiä tulin miettineeksi sitä, että aika moni niistä toimii jo melko kypsällä toimialalla markkinajohtajina. Omassa sijoitussuunnitelmassani olen toki pyrkinyt tuollaisiinkin yhtiöihin sijoittamaan, etenkin jos niiden osakkeita jostain syystä joskus pystyy halvalla hankkimaan. Olen kuitenkin myös pyrkinyt sijoittamaan kohtuullisesti hinnoiteltuihin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joilla arvioisin olevan seuraavan parinkymmenen vuoden aikana mahdollisuuksia kasvaa selvästi yleistä talouskasvua nopeammin. Esimerkiksi Procter & Gamble on mielestäni arvostettu tällä hetkellä todella korkeilla kertoimilla ottaen huomioon näköpiirissä olevat kasvumahdollisuudet. (Toisaalta esim. IBM ja Aflac on hinnoiteltu sen verran edullisesti ettei hidaskaan kasvu todennäköisesti ole suuri ongelma). Toki pienempiin yrityksiin liittyy enemmän riskejä, mutta toisaalta sijoitushorisontin ollessa pitkä myös tuotto-odotus lienee jonkin verran korkeampi. Ainakin jos osaa valita oikeat hevoset. Siitä ei toki (ainakaan minun kohdallani) ole mitään takeita.

    Oletko muuten tutustunut terveydenhuoltoalalla toimivaan Becton, Dickinson and Companyyn? Oman analyysini pohjalta olen todennyt yhtiön ehkä alan suurista yrityksistä kiinnostavimmaksi, kunhan vaan hinta joskus asettuu järjellisiin rajoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toki, voin ja odotankin pidempää ikää itselleni. Puhuin terveenä ja virkeänä pysymisestä 60 vuoden ikään. Mielestäni 60 vuoden jälkeen on hyvin todennäköistä, että kaikenlaista huolta ja murhetta voi elimistön vanheneminen aiheuttaa. Mieluummin matalat odotukset ja korkeat tavoitteet kuin korkeat odotukset ja matalat tavoitteet.

      Kyllä esimerkkiyrityksistäni monet ovat hyvin suuria ja markkinajohtajia. En näe kuitenkaan mitään syytä siihen, että brändeistä ja megatrendeistä hyötyminen ei mahdollistaisi orgaanista liikevaihdon ja liiketuloksen kasvua. Tämän lisäksi osakekohtaisia arvoja monet esimerkkiyritykset pystyvät kasvattamaan takaisin ostoja hyödyntämällä paljon orgaanista kasvua nopeammin. Esimerkkiyrityksissä on myös pieniä (esim. SPAN) ja keskisuuria (esim. TIK1V) yrityksiä ja niin on salkussanikin: Strayer Education, Outotec ja Technopolis.

      Tekstissäni ei käynyt ehkä täysin selväksi, että mainitsemani yritykset ovat nimenomaan esimerkkiyrityksiä, jotka olen poiminut seurantalistaltani. Näiden lisäksi on paljon muitakin mahdollisia yrityksiä, joista olen kiinnostunut. Mutta toisaalta olen miettinyt salkkuni keskittämistä noin 20-30 yritykseen, jolloin olisi syytä valita ainoastaan kaikkein parhaimmat. Tämän toteuttaminen onkin sitten helvatusti vaikeampaa kuin tästä puhuminen.

      Tällä hetkellä monet mainitsemistani esimerkkiyrityksistä on hinnoiteltu todella kovin kertoimin ja erityisesti mainitsemasi BDX on hinnoiteltu mielipuolisesti. Jopa useita kymmeniä prosentteja yli laskemani arvon, mutta yhtä hyvin voin olla täysin väärässä. Arvottamalla yritän arvioida yrityksen historian kautta yrityksen kannattavuutta. Lisäämällä toteutuneisiin kasvulukuihin yhtiön laadun ja liiketoiminnan luonteen, koon sekä trendit, yritän arvioida kasvun jatkumista tulevaisuudessa. Tämän jälkeen pyrin löytämään sopivan arvon käyttämällä 12 % tuottovaatimusta. Enhän minä oikeasti näin kovaa tuottoa tavoittele, mutta laskemalla yrityksen arvon 12 % avulla antaa minulle selvää turvamarginaalia. Näin toimien 8 - 10 % keskimääräinen tuotto pitäisi olla helposti saavutettavissa.

      ps. Teetkö muuten vertailua valitsemasi pienen tai keskisuuren yrityksen ja suuremman ns. bluechipin välillä, miettiessäsi jonkin alan yrityksen ostoa? Vai miten valintaprosessi etenee? Sopuhintaistahan on tarjolla monta ja usein, mutta parasta vain vähän ja harvoin.

      Poista
    2. Täytyy myöntää ettei minulle ole mitään erityisen tiukkaa sijoitussuunnitelmaa, jonka pohjalta salkkuani suunnittelisin. Olen kuitenkin laatinut itselleni suuntaa antavat raamit eri alojen yritysten painoille. Olen pyrkinyt valitsemaan sekä pieniä, että suuria ja teen toki niiden välillä vertailuja. Viime aikoina suuria yrityksiä ei oikein ole saanut järkevään hintaan, joten olen ostellut pääasiassa pienempien osakkeita (poislukien Aflac ja IBM,aivan viime kuukausina en tosin ole kumpaakaan nyt hankkinut kun Venäjään kytköksissä olevia firmoja on saanut halvalla).

      Poista
    3. Joo, ok! Itse muistan aiemmin painineeni päätöksen vaikeuden kanssa silloin kun useampaa yritystä on tarjolla alle lasketun arvon, mutta kaikki ovat eri toimialoilta. Tällöin vertailu on erittäin vaikeaa ellei jopa mahdotonta ja mielestäni tällöin on syytä ostaa sitä, jonka toimialaa haluat lisätä salkussasi.

      Eri suuruisten yritysten vertailua on mielestäni hyvä tehdä, mutta myös ennen kaikkea saman suuruisten yritysten vertailua. Esim. harkittaessa Siilin ostoa, voin verrata sen hinnoittelua IBM:ään, mutta sitä on syytä verrata myös Affectoon.

      Totta puhut, että viime aikoina on saanut melkoisen polkuhintaan mm. Nokian Renkaita ja Tikkurilaa. Olenkin itse ostanut NRE:tä eilen ja tänään uudestaan. Myös Tikkurila oli liipaisimella, mutta se jääköön vielä tarjottimelle. Toivon kurssilaskun tarttuvan Tikkurilaankin oikein kunnolla ja ostan sitten päämärkänä, jos kympin tienoille mennään.

      Poista
    4. Tikkurila tuntuu tosiaan hieman viiveellä seuraavan ruplan kurssimuutoksia. Itsekin ajattelin seuraavaksi Nokian renkaista lisäillä ja ehkä sitten myöhemmin vielä Tikkurilaa.

      Poista
  2. Hyvää päivää,

    Tarvitsetko kiireellistä lainaa rahoitustarpeiden ratkaisemiseksi, me tarjoamme lainaa
    joka vaihtelee $ 3,000.00 - $ 1000,000.00 Maksimi, olemme luotettavia, tehokkaita,
    nopea ja dynaaminen, 100% taattu laina myös se antaa (euroa, puntaa
    ja dollaria.) Kaikkiin lainoihin sovellettava korko on (3%), jos olet
    ovat kiinnostuneita palaamaan meille.
    kautta: (ROLINGSLOANPACK@GMAIL.COM) Palveluihin sisältyvät:
    * Kodinparannus
    * Laina Inventor
    * Velkojen konsolidointi laina
    * Yritysluotot
    * Henkilökohtaiset lainat.
    * Vakuushyvitys
    ota yhteyttä tänään ja olemme iloisia voidessamme tehdä liiketoimintaa kanssamme
    sähköposti: (ROLINGSLOANPACK@GMAIL.COM)

    VastaaPoista