torstai 1. elokuuta 2013

Takaisin lomalta, +14,08 % vuoden alusta


Loma oli pitkä, hikinen ja rentouttava. Ulkomailla (ilman datasiirtoyhteyksiä/nettiä) tuli sen verran vietettyä, että talousuutisia ja salkun kehitystä tuli seurattua hyvin vähän. Viimeisin toimeksiantoni oli heinäkuun alusta, jolloin ostin salkkuuni Medtronicia hintaan $51,3. Heinäkuun aikana erityisesti Medtronicin ja Aflackin kurssinousu on ollut mukavaa katseltavaa, mutta toisaalta Strayer Educationin tulosjulkistuksen aiheuttama lähes 10 % kurssipudotus on pitänyt salkun kokonaistuoton lähellä nollaa.

Katsoin juuri salkkuni tuottoa vuoden alusta ja se näyttäisi olevan ihan tyydyttävät +14,08 %. Vuoden alusta lähtien S&P500 on kuitenkin tuottanut enemmän, yhteensä 18,19 %. Helsingin pörssi (25 vaihdetuimman osakkeen indeksi OMXH25) on tuottanut vuoden alusta kuitenkin vain 4,91 %. Noin puolet salkkuni sijoituksista on kotimaan pörssistä ja puolet yhdysvalloista, täten vertailuindeksiksi voidaan ottaa puolikas molemmista. Vertailuindeksi= (S&P500+OMXH25)/2, joka on tuottanut vuoden alusta noin 11,55 %. Tämän perusteella voisin päätellä voittaneeni vertailuindeksin, en ole kuitenkaan aivan varma miten vertailuindeksi ottaa osingot huomioon.

En ole jaksanut tehdä YIT:n jakautumisen jälkeen myyntihintojen määrityksiä erikseen Caverionille ja YIT:lle ennen kuin nyt. Aiemmin muistan määrittäneeni koko YIT:n myyntihinnaksi 18,9 euroa, joka antaa 1,33 euron EPS:llä P/E luvuksi 14,2. Tällöin YIT:n antama tulostuotto olisi noin 7 %, jolloin olisin valmis osakkeen myymään. Jos nyt lasketaan jakautumisen jälkeinen tilanne, niin 1,33 euron EPS:sta 1,08 euroa kuuluu YIT:lle ja 0,25 euroa Caverionille. Tällöin jakautumisen jälkeisen YIT:n myyntihinnaksi muodostuisi hieman aiempaa korkeammalla arvostuksella P/E =15 noin 16,2 euroa.

Caverionilla puolestaan on tämän hetkisestä tilanteesta paljon nousuvaraa osakekohtaisen tuloksen ja kannattavuuden osalta. 0,25 euron EPS:lla laskettuna tämän hetkinen arvostus P/E= 17 on suoraan sanottuna haastava tasaiselle liiketoiminnalle, jonka toimintaympäristönä on ongelmissa oleva taantuva Eurooppa. En näe kasvumahdollisuuksina kuin yritysostot, jossa voi helposti myös polttaa omistaja-arvoa. Tuloksen pitäisi nousta noin 50 % ennen kuin nykyinen arvostus olisi lähelle oikeutettua. Tästä syystä olen valmis myymään Caverionin osakkeeni nykyisellä hinnalla noin 4,25 euroa ja haluan kohdentaa pääomani mieluummin paremmin tuottavaan liiketoimintaan, kuten IBM:ään, Medtroniciin tai jopa Koneeseen.

Yritän edelleen etsiä myyntipaikkaa sekä YIT:lle, että TeliaSoneralle. Lisäksi olen kiinnostunut keventämään Fortumin painoa salkussa, mutta tätä joutunee odottamaan varmaan muutaman vuoden. Yleisesti ottaen tämän hetken kurssitasot seuraamissani yrityksissä ovat niin ylhäällä, että en näe hirveästi ostopaikkoja. Olen harkinnut lisääväni Strayer Educationin osakkeita, jos kurssilasku jatkuu dramaattisesti, sillä uskon johdon uusien toimenpiteiden parantavan hintatietoisten opiskelijoiden intoa kirjautua sisään. Lisäksi toimenpiteet tukevat viranomaisten asettamia vaatimuksia/ohjeita maksullista yliopistokoulutusalaa kohtaan. 

Nyt lomien jälkeen koitan palata myös blogini ääreen ja ottaa taas aktiivisemman roolin sijoitus koukeroihin. Blogin aiemmissa teksteissä olen kirjannut paljon tavoitteita ja asioita, joita olen ajatellut esitteleväni seuraavissa kirjoituksissani, mutta en ole aivan varma tuleeko näin tapahtumaan. Tavoitteenani on oppia koko ajan lisää varsinkin omista virheistä ja perustalla itselle sijoittamiseen liittyvät suoritukseni, niin myydessä kuin ostaessa. Hyvää kesän jatkoa kaikille!

EDIT: tässä vielä käppyrä salkun ja vertailuindeksien kehityksestä, päivitetty 2.8.2013.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti