torstai 27. lokakuuta 2022

Uusi työpaikka, how cool is that?

Olen usein kertonut ohimennen, että nykyinen työpaikkani on projektiluontoinen ja sisältää työn jatkumisen osalta normaalia vakkariduunia enemmän riskejä. Nyt nämä riskit realisoitui ja uuden työpaikan löytäminen tuli prioriteetiksi yksi. Alla olevan kuvauksen paremmin ymmärtämiseksi hain vaativia insinööri-/asiantuntijatehtäviä reilu 10 vuoden työkokemuksella.

Tein yhteensä ehkä noin 30 työhakemusta, joista ehkä noin 20 tosissaan ja loput vähän sinne päin. Työhakemusten tekemistä helpotti, että päivitin aluksi CV:ni to the perfection. Tein oman alan CV:n sekä toisen yleisemmän CV:n, jota käytin toisille aloille hakuun. CV:n valmisteluun meni aikaa yhteensä arviolta 8-12 tuntia. Suurin haaste oli saada CV kuvailevaksi, mutta samaan aikaan tiivistetyksi. Pyrin siihen, että en pelkästään listaa ydinosaamista, taitoja ja kompetensseja vaan lisäksi kerroin kuinka hyvin pystyn taitoa käyttämään ja miten sitä voin soveltaa. Lisäksi muut taidot kohtaan listasin avainsanoja, mutta 2 sivun CV:stäni jäi pois kyllä vapaa-ajan harrastukset ja muu nice-to-know.

Osaan hakemuksista panostin selvästi enemmän kuin toisiin. Tietyt positiot tunnistin haastavaksi ja ylipäätään haun vaikeaksi. Niitä oli onneksi vain muutama, mutta niiden hakemusten tekoon meni helposti pari päivää per hakemus. Motivaatiokirjeen kirjoittaminen oli mielenkiintoista ja vei minut pienelle itsetutkiskelun retkelle. Lisäksi pyrin hakemuksen muissa liitteissä käymään läpi työpaikkailmoituksessa mainitut vaatimukset, joihin esitin miten täytän vaatimuksen ja lisäsin myös esimerkin työkokemuksestani. Motivaatiokirjettä käytin osittain kuten CV:tä eli copy-pastella mentiin välillä vaihtaen vain muutamia avainsanoja, otsikon ja firman nimen mille hakemus oli kohdistettu.

Useissa haku jäi roikkumaan tyhjän päälle, enkä ole vieläkään saanut vastausta kaikkiin hakemuksiin, joista osan lähetin jo touko-kesäkuussa. Linkedinin perusteella tämä on melko yleistä ja paljon kritisoitu osa nykyistä rekrytointikulttuuria. Toisaalta tällä tavoin pystyy tunnistamaan myös ne firmat, joissa en edes halua työskennellä. Kesä oli muutenkin melko hiljaista, mutta elokuun loppupuolella alkoi tapahtua. Yhden viikon aikana kävin jopa neljässä eri haastattelussa.

Alla listaa erikoisimmista tapahtumista tai muita havaintoja:

- Yhteen firmaan hain ns. kahdesti, joista eka pesti meni sivu suun ja toista tarjottiin pöydän alta. Jälkimmäinen haastattelu kesti yli 2 tuntia ja loppu tuloksena oli, että päättivät jatkaa toisen hakijan kanssa koska olin liian pätevä ja tarjotut tehtävät olisivat olleet kuulemma liian kesyjä. Ok, selvä, sama käsitys ei itselleni jäänyt tästä 2 tunnin piinapenkistä.

- Yhden tehtävän osalta pääsin jatkohaastatteluun, mutta käytännössä heti sen jälkeen tuli ilmoitus rekrytoinnin keskeytyksestä. Vähän start-up tyyppinen firma, joten ehkä se selittää ja nyt kun katsoo, niin niillä ei ole yhtään hakua auki.

- Rekrytointifirmoja on erilaisia, mutta mistään niistä ei ollut mitään apua eivätkä ne pystyneet tarjoamaan mitään konkreettista. Lähinnä varmaan keräävät paljon muka potentiaalisia hakijoita, joilla pyrkivät asiakkailleen heidän tarpeellisuuden ja paremmuuden. Heidän kanssa käydyt keskustelut olivat myös hyvin opintapuolisia ja itseään toistavia. Eli aikaa saatiin kulumaan kyllä joku 40min teamsin välityksellä, mutta samat asiat olisi voinut käydä läpi noin 10 minuutissa.

- Ulkomaan tehtäviin hakiessa on hyvä selvittää järkevä palkkapyyntö tai jättää kohta tyhjäksi. Laitoin yhteen hakuun selvästi liian korkean palkkapyynnön (124 000€/v), josta tuli heti seuraavana aamuna viestiä että kiitos ei kiitos.

- Haastatteluissa on todella hyvä sauma selvittää, että sopiiko työpaikka, -kulttuuri ja -ilmapiiri itselle, joten se kannattaa ehdottomasti hyödyntää kysymällä. Näin kävi esimerkiksi ekassa haastattelussani, jonka perusteella en olisi paikkaa edes halunnut.

- Jotta aiotte neuvotella palkasta, niin varmista neuvottelun osapuolen olevan kykenevä päättämään asiasta. Jos HR ei ole paikalla, niin pyydä numeroa, jonne voit soittaa ja keskustella lisää eduista ja palkitsemistavoista. Rekrytoiva esimies ei kuitenkaan muista kaikkea tai muistaa väärin.

- Älä tee soveltuvuusarviota illalla vaan varaa siihen riittävästi aikaa päivällä kun olet virkeä. Itse varasin liian vähän aikaa illalla ja olin tekemässä vielä varttia vaille 1 yöllä viimeistä tehtävää. Ei mennyt mielestäni kovin hyvin, kun aivot oli aika muusia pitkän päivän ja parin tunnin pällikoeputken jälkeen.

- Linkedinin julkinen open-to-work julkaisu tavoittaa nopeasti todella monta ihmistä network-effektin ansiosta. Vaikka omassa linkedinissä on n. 400 yhteyttä, niin oma julkaisuni tavoitti jopa yli 5000 ihmistä. Kannattaa hyödyntää myös ilmainen linkedin premium kokeilujakso työnhaun yhteydessä ja voit mm. katsoa kuka profiiliasi on käynyt tutkimassa.

Sitten vielä yhteenvetoa työnhakuprosessista.

Tein siis reilu 30 hakemusta, joista vastauksen sain 24 paikasta. Kaksi ulkomaan tehtävien hakemusta on vielä vetämässä.  joissa oli jo etukäteen tiedossa erittäin pitkä rekrytointiprosessi. 3 paikkaa hylkäsin jo alustavien keskustelujen/sähköpostien perusteella. 8 paikkaan tuli kutsu haastatteluun ja loput 13 paikkaa meni ensi kättelyssä sivusuun. 3 paikasta kutsuttiin toiseen haastatteluun, joista toisessa oli myös 3. osapuolen järjestämät soveltuvuusarviot. Molemmista tuli myös työtarjous. Lisäksi työtä tarjottiin yhdestä paikasta ensimmäisen haastattelun perusteella. Kävin siis 8 eri tehtävään haastattelussa, joista sain kouraani 3 työtarjousta.

Kolmesta saamastani tarjouksesta olin heti melko tyytyväinen ainakin tehtävien ja yrityskulttuurin osalta kahteen, mutta yksi oli alanvaihto ja jostain syystä tarjosivat vain määräaikaista sopimusta. Tämän päädyin skippaamaan, koska halusin jotain varmempaa ja pitkäjänteisempää. Pöydälle jäi siis kaksi ihan kelpo pestiä, joista toinen oli oman alan homma käytännössä ilman mitään etuja ja toinen oli alan vaihto lähes aiempaa työpaikkaa vastaavilla eduilla. Melko nopeasti myös huomasin, että palkassa joutuisin tulemaan vastaan. Tämä oli toisaalta odotettavissa etukäteen, sillä tiesin yli 6000 euron kuukausipalkkani olevan vaikeasti biitattavissa.

Lopulta homma meni käytännössä siten, että soitin pyytämääni HR-tädin numeroon ja tarkoituksena oli jutella eduista. Keskustelun lopuksi hän kysyi kuitenkin myös palkasta ja sanoin, että olen esittänyt toiveeni (5750€/kk) ja rekrytoiva esimies ehdotuksensa (5150€/kk). Yhtäkkiä sainkin kuulla, että minut kovasti haluaisivat ja varmasti löytyisi joku kompromissi. No tässähän tuli oiva sauma minulle vetää vielä lyhyt hissipuhe ja voitelut. Lopputulemana oli, että sovimme palkaksi 250 euroa alle toiveeni eli 5500 €/kk. Koska tässä paikassa oli myös paremmat edut ja toinen firma ei pystynyt edes tarjoamaan kuin 5100€/kk, niin homma alkoi näyttää selkeältä.

Mieltä vaivannut epävarmuus ja stressi työnhausta on tulossa päätökseensä vihdoin. Kyllä tuntui hyvältä saada allekirjoitettu työsopimus kouraan kaiken jälkeen. Tämä työnvaihto ruljanssi ja mahdollinen työttömyys oli myös yksi syy miksi olen säästänyt alkuvuonna käteistä tilille. Inflaation jyllätessä osan käteisestä sijoitinkin jo syyskuussa kun tarjouksia alkoi olemaan useita pöydällä.

Zemppiä kaikille työpaikan vaihtajille ja hakijoille. Työmarkkinat on Suomessa tällä hetkellä hyvät ja hommia on paljon tarjolla. Keep on going ja hakemuksia vaan sisään. Älkää lannistuko vaikka vastauksia ei kuulu tai tulee vaan Unfortunately sanalla alkavia viestejä. Ennemmin tai myöhemmin joku pesti nappaa kun pitää vaan silmät auki ja muutenkin pysyy avoimena uusille ehkä jopa hieman erikoisille mahdollisuuksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti