torstai 31. joulukuuta 2020

2025 tavoite ja vuoden 2021 suunnitelmat

Tavoite vuodelle 2025

Olen asettanut tavoitteeksi sijoittamisessa saada keskimäärin 400 €/kk passiivisia nettotuloja tai nettokassavirtaa vuonna 2025. Tämä jakautuu melko tarkalleen tasan osakesalkun ja sijoitusasunnon välillä. 3 % efektiivisellä osinkotuotolla ja 25,5 % verolla osakesalkku pitäisi olla noin 109 000 euroa vuoden 2024 lopussa, jotta se tuottaisi noin 2400 €/v eli 200 €/kk passiivisia netto-osinkoja. Sijoitusasuntolaina pitäisi olla maksettu pois vuoden 2024 loppuun mennessä, jotta asunnon nettokassavirta olisi noin 200 €/kk.

Tämä passiivinen tulo antaa paljon mahdollisuuksia ja joustavuutta. Periaatteessa passiiviset tulot kattaisivat arviolta noin 20 % kuluistani. Voisin tehdä esimerkiksi lyhennettyä työviikkoa, pitää palkattomia lomia tai työttömäksi jäädessä kattaa osan menoista töistä riippumattomilla tuloilla. Voisin siis viettää enemmän aikaa perheeni kanssa tai turvata taloudellisen tilanteen myös poikkeustilanteissa.

Tällä hetkellä osakesalkun koko on noin 83 000 euroa ja efektiivinen osinkotuotto on noin 2,3 %. Salkkua pitäisi siis kasvattaa noin 26 000 euroa seuraavan 4 vuoden aikana ja samalla nostaa efektiivinen osinkotuottoa 0,7 %-yksikköä.

Sijoitusasuntolainaa on tällä hetkellä jäljellä noin 46 000 euroa ja nykyisen maksusuunnitelman mukaan se lyhenee noin 177 euroa kuukaudessa eli noin 8500 euroa vuoden 2024 loppuun mennessä. Lisälyhennyksiä pitäisi lainan pois maksamiseksi tehdä siis noin 37 500 euroa seuraavan 4 vuoden aikana.

Suunnitelmat vuodelle 2021

Kuten yllä olevasta nykyisestä tilanteesta voi nähdä, niin matkaa on jäljellä melkoisesti ja varsinkin sijoitusasuntolainaan tarvittavat lisälyhennykset kuulostavat melko suurelta. Ilman minkäänlaisia tuottoja minun pitäisi säästää yhteensä noin 63 500 euroa seuraavan neljän vuoden aikana, joka on keskimäärin reilu 1300 euroa kuukaudessa. Tämä vastaa melko hyvin tänä vuonna toteutuneita lukuja, joten tavoiteen ei pitäisi olla erityisen haastava varsinkin kun ottaa huomioon mahdolliset tuotot. Toisaalta tulevaisuus on enemmän kuin epävarma koronaviruksen tehdessä vielä tuhojaan ympäri maailmaa.

Tänä vuonna käytännössä kaikki ylimääräinen käteinen meni osakesalkkuun maaliskuun koronadipin innoittamana. Osakekurssit ovat melko laajalla rintamalla rikkoneet uusia ennätyksiä ja arvostustasot ovat hyvin suurelta osin melko haastavat. Vuodelle 2021 olenkin ajatellut tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä sijoitusasuntolainaan. Korot ovat kuitenkin edelleen ennätysmatalalla (oman lainan korko 0,29% OP-bonukset huomioiden) ja epävarmuutta on ilmassa. Vuokralainen vaihtui juuri ja takauksesta johtuen vakuus sovittiin nollaan euroon. Edellä mainituista johtuen suunnitelmani on ohjata säästöt tylysti vaan tuottamattomalle pankkitilille. Tämä toimii puskurina ja tuo merkittävää joustavuutta koko vuodelle, mikä on mielestäni järkevää varsinkin kun lapsenikin on vielä kotihoidossa. Käteinen tilillä mahdollistaa hyvin nopean reagoinnin tilanteeseen kuin tilanteeseen. Lisäksi voin katsoa rauhassa sitten vuoden 2021 lopulla mitä teen säästyneelle käteiselle.

Osakesalkun ja sijoitusasunnon suhteen pyrin olemaan erittäin passiivinen. Lähtökohtaisesti en aio tehdä yhtään ainutta myyntiä tai valuutanvaihtoa koko vuonna. Lynxin puolella minulla on noin 3800 dollaria USD tilillä, jotka voin sijoittaa strategiani mukaisesti tilanteen ja arvostustasojen niin salliessa. Jos suurempaa dippiä ei tule, niin uskon, että en tule lisäämään yhtään käteistä osakesalkkuuni. Osinkoja toki pitäisi vuoden aikana tulla (reilu 1300€ nettona) ja voin myös ne sijoittaa tilanteen ja arvostustasojen niin salliessa. Sijoitusasunnon osalta pyrin pitämään vuokralaisen tyytyväisenä, seurata vuokranmaksua ja varmistaa, että maksan vastikkeet ja lyhennykset ajoissa.

Hyvää ja onnellista vuotta 2021!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti