tiistai 24. marraskuuta 2020

Arvostustasot haastavat, ostettavaa ei löydy

Olen tänä vuonna kasvattanut osakesalkkuani melko tasaiseen tahtiin. Käytännössä olen ostanut käteisvaroilla lisää osakkeita noin 1200 eurolla kuukaudessa. Kova ja nopea kurssien palautuminen on kuitenkin johtanut siihen, että ostettavaa ei juuri löydy.

Seurantalistallani on tällä hetkellä 36 yritystä, joista 25 yrityksessä minulla on jo positio ja 11 on jäänyt vielä odottamaan pääsyä salkkuuni. Tällä hetkellä seurantalistan keskimääräinen arvostus vastaa noin 11% yliarvostusta (vs. fair value) ja ottaen huomioon syklisyysmarginaalin noin 14% yliarvostusta (vs. buy more at). 7 yritystä on tällä hetkellä aliarvostettuja, mutta ongelmaksi näiden osalta tulee niiden korkea paino salkussani. Aliarvostetut osakkeet seurantalistallani ovat:

 • Strategic Education
 • Altria
 • Booking Holdings
 • Gilead Science
 • Aflac
 • Svenska Handelsbanken
 • Fortum

Salkkuni käteispositio on jo valunut säännöllisten ostojen jälkeen melko pieneksi ollen enää 4%. Joten toisaalta eipä tässä hätää ole vaikka ostoja ei pystyisi tekemäänkään, sillä käteisposition suuruus on melko sopiva. Seurantalistalla on kuitenkin useita yrityksiä, jotka ovat hyvin lähellä käypää arvoa. Lisäksi kaikki näistä ovat hieman alipainossa. Potentiaaliset ostokohteet pienen kurssilaskun jälkeen ovat:

 • Medtronic
 • Becton Dickinson
 • Novo Nordisk
 • Moodys
 • Intercontinental Exchange
Seurannasta löytyy myös muutamia kroonisesti todella kovin kertoimin arvostettuja firmoja. Näistäkin osa oli ihan ostohinnoissa maaliskuussa koronakriisin dipissä. Näistä voisin mainita esimerkkeinä kaksi yritystä. Nimittäin Brown-Forman ja Nike. Molemmat näistä korottivat osinkoaan vähän aikaa sitten ja tulivat vastaan seuraamassani blogissa, josta lainasin alle lyhyet tekstin pätkät:

"Brown-Forman Corporation (BF.B) manufactures, bottles, imports, exports, markets, and sells various alcoholic beverages.  The company raised its quarterly dividend by 3% to 17.93 cents/share. This marked the 37th year of annual dividend increases for this dividend aristocrat. During the past decade, Brown-Forman has managed to boost dividends at an annualized rate of 8%. Brown-Forman managed to grow earnings from 81 cents/share in 2010 to $1.72/share in 2020. The company expects to earn $1.92/share in 2021. The stock is overvalued at 41.50 times forward earnings and yields 0.90%.

NIKE, Inc. (NKE), designs, develops, markets, and sells athletic footwear, apparel, equipment, and accessories worldwide. The company hiked its quarterly dividend by 12.24% to 27.50 cents/share, marking the 19th year of consecutive annual dividend increases. Nike has hiked dividends at an annualized rate of 13.195 over the past decade. Between 2009 and 2019, Nike managed to grow earnings from 76 cents/share to $1.60/share. Nike is expected to earn $2.86/share in 2020. The stock is overvalued at 46.50 times forward earnings and yields 0.80%."

Brown Formanin osalta oma arvioni käyvästä arvosta on noin 30 dollaria, mutta osake treidaa tällä hetkellä noin 80 dollarissa. 30 dollarilla BF:n P/E (forward) olisi 15,6 ja osinkotuotto 2,39%. Kuulostaa paljon kohtuullisemmalta yrityksestä, jonka liikevaihto on kasvanut 3,5% vuodessa ja osinkoa on kasvatettu 8% vuodessa,

Niken osalta oma arvioni käyvästä arvosta on noin 70 dollaria, mutta osake kurssi on noussut jo 134 dollarin tasolle. 70 dollarilla "kenkäfirman" P/E (forward) olisi 24,5 ja osinkotuotto 1,57%. Ihan jees firmalta, joka on kyennyt kasvattamaan myyntiään 7,5% vuodessa.

Ehkä jään holdailemaan käteistä ja jätän yliarvostettujen ostot välistä. Vaikka suunnitelmana oli tehdä säännölliset kk-sijoitukset, niin en halua maksaa niistä liikaa. En myöskään halua painottaa yrityksiä liikaa suhteessa niiden laatuun. Ei ole pakko lyödä joka palloon, joten jäädään odottelemaan sopivaa syöttöä.

ps. Nordnetin black friday kampanjasta taida pistää tilillä makaavat 86 dollarin osingot kiertoon ostamalla 2 Aflacin osaketta tai yhden Strategic Educationin osakkeen, jos kurssit laskevat hieman. Tämä ei juuri ylipainotukseen johda.

3 kommenttia:

 1. Hyvännäköinen ostoslista ja sieltä löytyy pari, jotka on itselläkin ostoslistalla. Aflac ja Novo Nordisk ovat sellaisia ,joita ostan todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siellä kaiken näköistä kivaa. Ongelma tällä hetkellä on melko haastava arvostus. Salkku breikkailee uusia all time high lukemia lähes joka viikko.

   Novo Nordiskia mahtuisi vielä yksi osto kyytiin. Aloituspositio siihen tuli 2016 dropissa 223 dkk hinnalla ja lisäyksen tein 327dkklla viime vuoden toukokuussa. Fair value on oman arvion mukaan 364-447 dkk välillä ja olisin kiinnostunut lisäämään alle 406 dkk hinnalla.

   Poista
  2. Nyt kävi niin kivasti, että Nordnetin tilille tuli Fastenalin osingot ja dollaritilin saldo kasvoi 106 dollariin. Nyt kun ilman välityspalkkioita voi tänään jenkkilään sijoittaa, niin pistän kertyneet osingot eteenpäin ja ostan kaksi Aflacin osaketta aiempien 100 kpl kaveriksi.

   Oman arvioni mukaan Aflacin fair value on välillä 58 ja 64 dollaria keskiarvon ollessa 61.5. Nykyinen kurssi on noin 45 dollaria, joten aliarvostusta on jonkin verran. Kun huomio 5% syklisyysmarginaalin, niin buy more at hinnaksi tulee 58.5 dollaria.

   Aflac korotti juuri ensi vuodelle osinkoaan 17,9%. Vaikka Aflac on viimeaikaisen kurssinousun ansiosta noussut hieman ylipainoon, niin eipä tuo kaksi osaketta lisää Aflacin positiota kuin 2% (100-> 102 kpl). Antaa siis osinkojen tehdä työnsä ja ensi vuonna passiiviset tulot kasvaa.

   https://investors.aflac.com/press-releases/press-release-details/2020/Aflac-Incorporated-Announces-17.9-Increase-in-the-First-Quarter-2021-Dividend/default.aspx

   Poista