perjantai 22. marraskuuta 2019

Veroveivi (GILD) ja uudet sijoituskohteet (ADP ja BKNG)

Johdanto

Olen pitkään harkinnut Betsson ja Pandora positioiden kohtaloa. Myydäkö, pitää vai ostaa lisää? Arvostus on pysynyt edelleen matalalla kohonneista riskeistä johtuen. Myös näkyvyys lähivuosien kehitykseen on heikkoa. Molemmat positiot on tappiolla tällä hetkellä (-24% ja -4%).

Olen päivittänyt myös kaikkien salkkuni yhtiöiden analyysit ja huomasin, että Walmart on selvästi yliarvostettu (34%). Myös Kone on vastaavaan tapaan selvästi yliarvostettu (n. 36%). Nämä positiot on selvästi voitolla.

Olen myös yhä enemmän alkanut sijoittamaan Lynxin kautta edullisempien kaupankäyntikulujen takia. Tästä johtuen olen harkinnut veromyyntejä Nordnetin puolella, jonka jälkeen siirtäisin rahat Lynxiin ja sijoittaisin ne siellä takaisin markkinoille. Gilead olisi sellainen, jota ostaisin takaisin Lynxin puolella.

Lisäksi olen tutkinut uusia yrityksiä seurantalistaltani ja päivittänyt hieman listaa. Olen löytänyt pari mielenkiintoisesti hinnoiteltua kohdetta, jotka voisin lisätä salkkuuni.

Betsson ja Pandora

Pohdinta näiden osalta jatkuu. Olen kokonaisuudessaan sitä mieltä, että upside on merkittävästi suurempi kuin downside. Minulla ei ole tällä hetkellä yhtään kohdetta, joka olisi enemmän aliarvostettu kuin Betsson ja Pandora, joten vaihto parempaan ei tule tällä hetkellä kyseeseen. Toistaiseksi jatkan siis näiden holdailua, kunnes lyhyen aikavälin riskit hälvenevät ja näkyvyys liiketoiminnan kehitykseen on parempi.

Myynnit

Olen ajatellut luopua Walmartista. Tämä johtuu seuraavista syistä:

  1. Osinkoa korotetaan todella vähän, korotukset ovat olleet n. 2% luokkaa jo usean vuoden ajan
  2. Kasvu on hidasta, kilpailutilanne on todella haastava ja yritys joutuu tekemään suuria investointeja kilpailukyvyn säilyttämisen takaamiseksi
  3. Osake on selvästi yliarvostettu
Tästä johtuen päädyin myymään Walmartin kokonaan ja otin tilalle laadukkaampaa, nopeammin kasvavaa ja aliarvostettua yritystä.

Ostin Walmartia 5.2.2013 nordnetin kaupankäyntikampanjasta 16kpl keskihintaan 70,42 USD. Myin koko positioni eilen 119,61 dollarin hinnalla. Voittoa Walmartista tuli reilu 100% plus osingot (bruttona 215,52 USD) vuosien varrelta. Osa voitoista tulee valuuttakurssien kehityksestä (USD/EUR 0,7405 -> 0,9026). Tarkempi erittely alla:


Lisäksi myin Gileadin nordnetin puolella. Ostin sitä 12 kpl lisää Lynxiin 22.10.2019 keskihinnalla 65,938 USD (plus 3,5 USD kaupankäyntikulu). Nordnetissa oli 40kpl, jotka myin eilen 65,44 USD hinnalla. Tappiota tuli verotukseen n. 300€.

Kaupankäyntikulut myynneistä ovat 2x15 EUR eli 30 euroa yhteensä.

Näiden myyntien jälkeen Nordnetissa olisi pääomia vapaana n. 5187€, jotka aion siirtää Lynxiin T+2 selvityspäivänä eli maanantaina.

Kone jää salkkuun, sillä sen liiketoiminta kehittyy hienosta, mikä on vielä megatrendin tukema. En lähde spekuloimaan osakkeen hinnan kehityksellä sen enempää. Antaa Koneen tehdä hommat puolestani.

Ostot

Ostin eilen 28 kpl Gileadia takaisin lynxiin keskihinnalla 65,4, jolloin kokonaispositio (40kpl) pysyi samana. Kaupaunkäyntikulut olivat 3,5 USD. Lisään luultavasti tätä myöhemmin.

Uudet sijoituskohteet jotka olen tunnistanut kohtuu hintaisiksi ovat Automatic Data Processing (ADP) ja Booking Holdings (BKNG).

ADP on osinkoaristokraatti 45 vuoden korotusputkella, mutta  BKNG ei maksa osinkoa. Seurantalistallani oli aiemmin Expedia 10 vuoden osingonkorotusputkella, mutta viime aikaisen kaivelun perusteella BKNG on selvästi alansa paras toimija (marginaalit, ROE, kasvu, hinnoitteluvoima). Olen sallinut strategiassani sijoitukset myös yrityksiin, jotka eivät maksa osinkoa. Tämä hankinta oli harkittu poikkeus, sillä sain alansa parhaan toimijan salkkuuni. Ero Expediaan ja esim. Airbnb:hen on melkoinen Bookingin eduksi.

Ostin 10 kpl ADP:tä eilen 169,94 USD keskihinnalla plus 3,5 USD kaupankäyntikulut. Lisäksi ostin 1 kpl BKNG:tä eilen 1876 USD keskihinnalla plus 3,5 USD kaupankäyntikulut.

Tein kaikki ostot Lynxin puolella velaksi, kunnes saan siirrettyä varat Nordnetista Lynxiin. Korko on eurosaldosta -0,575% + 3,5% marginaali eli 2,925%. Näin lyhytaikaiseen velkavipuun korko on ihan sopiva, mutta pidempään vivuttamiseen käyttäisin mielummin Nordnetin superluottoa, jossa kultatasolla korko on alle 1%.

Ostot olivat yhteensä n. 5406 USD eli n. 4880 EUR. Lynxissä minulla oli valmiina noin 45 euroa ja Nordnetista tulee siirron jälkeen 5187 euroa. Siirron jälkeen käteispositioni kutistui siis noin 350 euroon, joka on n. 0,56% salkustani.

Lisäksi haluaisin lisätä Altriaa (MO) 39 kpl nykyisen 31 kpl päälle. Tällöin Altria olisi tavoitepositiossaan. Toisaalta tätä minulla on jo salkussa ja osakkeen hinta on hankintahintaani korkeammalla, niin en koe, että tämän kanssa olisi kiire. Lisäksi tämä olisi mennyt puhtaana vipusijoituksena, jota strategiani ei salli, joten katsellaan lisäämistä myöhemmin.

Molemmista uusista sijoituskohteista (ADP ja BKNG) olen tehnyt excel analyysit valmiiksi ja blogiteksti tulee myöhemmin. MInulla on näiden kahden ja Altrian lisäksi valmiina 5 muuta “uutta yritystä” excel analyyseineen. Pitäisi aikaa vaan saada ne myös kirjalliseen muotoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti