perjantai 27. lokakuuta 2017

Sijoitusstrategiaan vähän järkeä

Tämä vuosi on ollut melkoista suvantovaihetta osakesijoitusten parissa. En ole tänä vuonna lisännyt salkkuuni pääomia ennen tätä päivää. Olen keskittynyt "oppii olemaan"- lainan takaisin maksuun ja sen sain hoidettu ennen viime kuun lomareissuani. Loma olikin eräänlainen kiitosmatka lainan maksamisesta.

Lainaa maksaessa olenkin ehtinyt miettimään syntyjä syviä ja pohtimaan samalla sijoituskäyttäytymistäni ja käyttämiäni menetelmiä. Olen vähän niinkuin osinkosijoittaja, vähän niinkuin osingonkasvuyrityksiin sijoittava ja sitten toisaalta salkussani on muutama riskisijoitus. Nyt kun aikaa on ollut tarkemmin miettiä asiaa, niin ehkä pitäisi vuoden hiljaiselon jälkeen muuttaa ajatukset toiminnaksi.

Olen myös seurannut vuoden alussa asettamieni tavoitteiden etenemisestä ja täyttymistä. Tavoitteenani oli pitää kiinteät kulut alle 900€/kk, kaupankäyntikulut alle 50€ koko vuonna ja tiputtaa painoa alle 79 kilon. Kiinteät kulut ovat keskimäärin olleet n. 1600€/kk, kaupankäyntikulut tähän mennessä 35€ ja paino on jämähtänyt 84 kilon tuntumaan. Tavoitteita on hyvä olla, mutta eihän niissä ole mitään järkeä, jos niitä ei pysty täyttämään tai niistä ei ole isossa kuvassa mitään hyötyä.

Loppu vuonna pitää koittaa vähän skarpata vielä kulutuksen osalta ja painoakin pitää koittaa pikku hiljaa hilata alaspäin kohti tavoitetta. Onko se sitten niin vakavaa, jos se ei vuodessa täyty? Ensi vuonna voi jatkaa matkaa.

Kaupankäyntitavoite on toiminut ja olen sen ansiosta pystynyt välttämään turhaa kaupankäyntiä. Näyttää kuitenkin siltä, että sekään ei nyt tule täyttymään. Olen ajatellut järkeistää salkkuani osingonkasvustrategian suuntaan. Tämän takia tein selvityksen salkkuni sisällöstä osinkojen ja osingonkasvun suhteen. Alla tulokset:

Jenkkifirmoista kaikki paitsi Michael Kors on kasvattanut osinkoa (Kors ei maksa ollenkaan osinkoa). Fortum ja Tikkurila ovat pitäneet viime vuoteen nähden osingot muuttumattomina. Fingerprint Cards on ollut riskisijoitukseni ja se ei maksa osinkoa. Betsson on ensi vuodeksi alentamassa "osinkoa" osinkopolitiikan muutoksen takia. Kaikki muut pohjoismaiset osakkeeni ovat kasvattaneet osinkoaan. Alla vielä osingon kasvutiedot:

Jenkkifirmat:
IBM +7,14%
Aflac +4,65%
Strayer Education +100% (palasi osingon maksajaksi)
Walmart +2%
Medtronic +6,98%
Fastenal +6,67%
Gilead Science +10,64%
Skyworks Solution +14,29%
Visa +18,18%
Tractor Supply +12,5%

Pohjoismaiset firmat:
Siili Solutions +28,57%
Nokian Renkaat +2%
Kone +10,71%
Betsson +5,54%
Pandora +300% (muutti vuosiosingon kvartaaliosingoksi)
Novo Nordisk +18,75%

Tämän selvityksen sekä aiempien suunnitelmieni pohjalta olen tehnyt seuraavanlaisen sotasuunnitelman.

Michael Kors:
Myyn Korsin pois salkustani. Osake on mielestäni tällä hetkellä ylihinnoiteltu n. 30%. Yritys ei maksa osinkoa, joten se ei pitäisi olla salkussani. Lisäksi viimeisin Jimmy Choon osto ei mielestäni ollut firman strategian mukaista ja lisäsi selvästi Korsin riskiä. Tase heikkeni merkittävästi ja isoon yrityskauppaan josta maksettiin n. 4×liikevaihto liittyy paljon epävarmuuksia.

Tikkurila:
Myyn Tikkurilan pois salkustani. Osake on mielestäni tällä hetkellä ylihinnoiteltu n. 33%. Tikkurila ei ole kyennyt kasvattamaan tulosta eikä osinkoa odotusten mukaisesti. Efektiivinen osinkotuotto ei ole erityisen korkea ja yritys edustaa vain pientä n. 2,3% osuutta salkustani. Tämä yksinkertaistaa salkkuani ja voin sijoittaa pääomat parhaisiin ideoihini sen sijaan, että pidän pääomia kiinni 15. parhaimmassa ideassani. Tikkurila on toki laadukas yritys ja voi olla esimerkiksi yrityskaupan kohteena lähivuosina. Tikkurilan myynti voi siis olla selvä virhe.

Fortum:
Kevennän Fortumin painoa salkussani. Osake on tällä hetkellä mielestäni n. 30% ylihinnoiteltu. Yritys ei ole kyennyt kasvattamaan osinkoa ja nykyinen osingonmaksusuhde on selvästi yli 100%. Bisnekseen liittyy paljon epävarmuuksia poliittisen riskin takia. Tase on vihdoin saatu eteenpäin, mutta Uniper kauppa lisää myös epävarmuutta. On toki selvää, että Uniperin ostoon liittyy selvä omistaja-arvon luontimahdollisuus, mutta tämä todennäköisesti selviää vasta vuosien kuluttua. Lisäksi Fortumin paino on salkkuni suurin ollen n. 8,3% ja keventämällä saan pudotettu yrityskohtaista riskiä. Tämä on ollut suunnitelmissa jo pitkään ja hinta on vihdoin noussut kevennyssuunnitelmani mukaiselle tasolle. En ole kuitenkaan kokonaan valmis luopumaan Fortumista, koska energia-ala on lähellä sydäntä ja haluan katsoa Fortumin uudelleen syntymisen loppuun asti. Luotto on kova myös toimitusjohtaja Lundmarkin kykyihin.

Fingerprint Cards:
Myyn Fingerit pois salkustani. Tämä on ehkä ristiriitaisin toimenpiteeni. Osakkeen arvoa on vaikea arvioida liiketoiminnan tuloksen radikaalin muuttumisen takia. Mihin suuntaan liikevaihto ja tulos on kehittymässä tulevaisuudessa? Lisäksi yrityksen johtoon en luota enkä tarkalleen ymmärrä minkälaisia etuja Fingerillä on suhteessa kilpailijoihin. Nämä asiat ovat kuitenkin selviä: alkuperäinen sijoitusteesini oli väärä, yritys ei maksa osinkoa ja lisäksi saan tappiota vähennettäväksi verotukseen. Arvioin, että marginaalit eivät olisi romahtaneet niin radikaalisti liikevaihdon laskun yhteydessä. Tulos romahti kuitenkin yli 90%. Osake oli alkujaan tietoinen riskisijoitus, mutta ei sovi strategiaani. Jos tulos kasvaa lähivuosina nopeasti, niin osakkeen arvo voi palautua 50 kruunun tietämille, mutta marginaalit voivat pysyä paineessa liikevaihdon kasvusta huolimatta ja osake voi jatkaa laskuaan helposti vielä 10 kruunun tietämille. Fingerprintin myynti voi olla siis selvä virhe.

Siinä siis sotasuunnitelmani sijoitusstrategiani järkeistämiseksi. Näiden myyntien jälkeen kaupankäyntikuluni menisivät yli tavoitteen, mutta sijoittamisessa kyseessä on kuitenkin maratooni ei sprintti (tämä pätee toki myös hätäisiin salkunkoostumuksen muutoksiin). Nyt kun pääomat ovat vielä pieniä, niin on syytä oppia virheistään. Virheet tulevat vielä "halvoiksi". Toisaalta markkinat ovat melko kuumina tällä hetkellä ja myyntien jälkeen käteispositioni olisi hyvällä tasolla. Monet sijoittavat nyt velaksi, mutta itse näen, että pikku hiljaa olisi aika nostaa käteisen painoa. Esimerkiksi Berkshire Hathawayn käteispaino on tällä hetkellä kaikkien aikojen korkeimmalla tasollaan (suhteellisesti mitattuna).

Salkkuni koostumus olisi näiden myyntien jälkeen melko selkeä. Maantieteellinen hajautus paranisi, sillä USA:n ja APAC:n paino lisääntyisi ja EMEA:n pienenisi. Lisäksi käteisen paino nousisi n. 14%:iin. Salkkuuni jäisi vain yksi yritys (Fortum), joka ei ole nostanut osinkoa viime vuodesta. Salkussani olisi yhteensä 17 yritystä, joista Aflac olisi suurimmalla painolla (n. 7,3%) ja Medtronic pienimmällä painolla (n. 2,1%).

Lisäksi jatkossa pystyisin joka kuukausi lisäämään salkkuuni uutta pääomaa. Tämä nostaisi luultavasti entisestään käteispainoa jonkin verran riippuen siitä pystyisinkö löytämään riittävän kohtuuhintaisia osingon kasvattajia salkkuuni. Joka tapauksessa sijoitustrategiani selkeytyisi ja järkevöityisi. Heräättääkö suunnitelmani ajatuksia?

2 kommenttia: