lauantai 12. elokuuta 2017

"Japanin If:n" tulos oli hyvä, mutta jeni on aina yeni, kvaak--kvaak

Aflac the duck julkaisi tuloksensa 27.7.2017. Tulos oli hyvä, liikevaihto (-0,2%) pysyi stabiilina, mutta osakekohtainen tulos (+35%) nousi reippaasti. Tuloksen parantuminen johtui lähinnä optioiden ja valuutakurssimuunnoksien aiheuttamasta voitosta. Japanissa, jossa n. 70% liiketoiminnasta on, vakuutustuotot ja floatin sijoitustuoto laskivat. Ainoastaan alempia korkoja oli tarjolla uusiin sijoituksiin. Yhdysvalloissa, jossa loput 30% bisneksestä on, vakuutustuotot nousivat ja samoin floatin sijoitustuotot.

Aflac on yksi pisimpään salkussa olleista ja olen ostunut Aflacia vain kerran:
Osto 29.05.2013 40kpl @ $55,16.

Keskihintani on tällä hetkellä kaupankäyntikulut mukaan lukien $55,65. Tällä hetkellä osakkeella käydään kauppaa noin 81 dollarin hintaan. Aflac on top3 suurimissa sijoituksissani ja epävarmuus Japanissa sekä Japanin yeniin liittyen tuo kuitenkin ajatuksia, että sijoitusta pitäisi keventää. Haluaisin osan Aflac positiosta sijoittaa autovakuutuksia tarjoavaan yhtiöön, kuten Admiraliin (LON:ADM). Katsotaanpa kuitenkin mikä Aflacin arvostus on tällä hetkellä?

P/E on tällä hetkellä n. 12,2 ja osakkeen osinkotuotto on n. 2,13% maksuosuuden ollessa n. 26%. Vuodelle 2017 odotetaan $6,67 EPS:ä eli forward-P/E on tämän päivän kurssilla n. 12,1. Jos oletetaan, että EPS kasvaa seuraavina 5 vuotena 6% ja sen jälkeen tasantuu 2 % kasvuun, niin DCF:llä voidaan laskea osakkeen nykyarvo. Käyttäen 12 % tuottovaatimusta osakkeen arvoksi saadaan $80,02. Osake vaikuttaa siis oikein hinnoitellulta tällä hetkellä. Jos kasvu pysyykin hitaana, niin arvoksi saadaan $68,03.

Olen viime aikoina yrittänyt metsästää osakkeita harvoin ja valita hyvin tarkkaan ostopaikkani. 12 % tuottovaatimuksen käyttäminen on auttanut tämän saavuttamisessa, sillä osakkeet tulevat ulos DCF laskurista lähes joka kerta yliarvostettuina. Aflac näyttää tällä hetkellä about oikein arvostetulta. Tuloksen kehittymiseen liittyy suuri epävarmuus dollarin ja yenin välisen valuuttakurssikehityksen kautta. Lisäksi Japanissa, siis erityisesti Japanin jeniin sidottujen velkakirja sijoitusten tuottojen madaltumisen takia, ei Aflacin bises ole vakaalla pohjalla. Jos osake nousee selvästi yliarvostuksi, niin olen valmis keventämään omistustani verojenkin uhalla. Toistaiseksi jään odottelemaan liiketoiminnan kehittymistä ja kerään matkalla osinkoja.

Lisää suomenkielisiä tekstejä Aflacista löytyy mm. talousmentorilta ja uudesta sijoituspuusta warren grahamilta:
https://talousmentor.com/yrityslista/afl/yritysanalyysi/

http://warrengrahaminosinkopuu.blogspot.fi/2013/02/uusi-sijoituskohde-aflac.html

2 kommenttia:

  1. Mihin sä perustat noi epsin kasvuprosentit? Historiaan/mutuun/joku-muu-mikä?

    VastaaPoista
  2. Pitää selventää tätä jossain tekstissä erikseen. Sanotaanko näin, että välillä menee mutulla/silmämääräisesti, jos ei tarkempia arvioita jaksa tehdä.

    VastaaPoista