tiistai 28. helmikuuta 2017

Uusi työpaikka, parempi palkkaMaaliskuussa tapahtuu! Siirryn nimittäin uuden työnantajan palvelukseen.

Olen täällä blogissakin päivitellyt muutamaan otteeseen, että palkkakehitys on ollut nykyisellä työnantajalla todella heikkoa. Työskentelin reilu neljä vuotta vain indeksikorotuksien varassa ja viime vuonna sain vihdoin neuvoteltua palkan korotuksen. Neuvottelun jälkeen jäi aluksi olo, että ei tästä tule yhtään mitään. Esimiehet eivät mielestäni ymmärtäneet edes minkä takia työntekijää palkitaan. Kuitenkin hieman myöhemmin sain kuulla, että palkkaani on päätetty nostaa noin 5 %. Olisin toivonut selvästi isompaa korotusta (10-15%), koska palkkakehitys on ollut niin heikkoa viimeiset vuodet.


Uuden työnantajan palvelukseen siirtyminen yleensä antaa mahdollisuuden neuvotella uudelleen palkkauksesta. Näin kävi tässäkin tapauksessa. Periaatteessa olen melko tyytyväinen jo nykyiseen palkkatasooni, mutta ainahan sitä tietynlaisen itsekunnioituksen kautta lähtee tavoittelemaan suurempaa palkkaa. Hyvä palkka on kuitenkin vain se viimeinen motivaattori ja sitouttaja, jos kaikki muut asiat jostain syystä menevät pieleen. Ennen kaikkea työn pitää koostua mielenkiintoisista tehtävistä, joita todella haluat tehdä ja hyvästä työilmapiiristä, jonne on kiva palata joka aamu. Näin ajattelen myös nyt tätä uutta työtä kohtaan.


Aloin kelailemaan palkkatoivomusta miettiessäni, että mitä minun pitäisi tienata ja mitä minun pitäisi pyytää. Aloin miettimään mitä olen tienannut aiemmin ja kävinkin sitten siinä samalla istumalla palkkahistoriani läpi siltä ajalta kun olen nykyisellä alalla työskennellyt. Alla vähän tilastoja:

 • Vuonna 2008 kesätöissä (kaksi vuotta yliopistoa takana) palkka oli 1780€/kk
 •  Vuonna 2011 lopputyötä tehdessä (kaikki kurssit suoritettu) palkka oli 2060€/kk
 • Vuonna 2011 juuri valmistuneena (lopputyöpaikassa töissä) palkka oli 3150€/kk
 • Vuonna 2012 työpaikan vaihdon jälkeen (3kk työkokemusta) palkka oli 3320€/kk
 • Vuonna 2015 indeksikorotusten jälkeen palkka oli 3450€/kk
 • Vuonna 2016 n. 5% palkankorotuksen jälkeen palkka oli 3632€/kk.


Näin jälkikäteen ajateltuna työpaikan vaihdon yhteydessä en neuvotellut riittävästi palkasta. Tämä johtui ennen kaikkea siitä, että todella halusin työpaikan, koska hetkeen liittyi myös paikkakunnan vaihto sen aikaisen vaimokkeen perässä. Tuota 2012 aloitettua uutta työpaikkaa hakiessani liiton palkkasuositus oli 3600€/kk. Lisäksi uusi työ oli pääkaupunkiseudulla, jolloin liitto suositteli ns. hesalisää. Muistan katsoneeni sen jostain tilastoista, että pääkaupunkiseudulla palkat ovat noin 9 % korkeampia. Palkkatoiveeni oli tällöin siis tuo suositus + hesalisä, mikä oli yhteensä 3925€. Jouduin siis tinkaamaan todella paljon palkkatoiveestani, koska sain vain 3320€. Toki sen aikainen työkokemukseni oli todella olematon ja jälkikäteen katsottuna paikan vaihto oli todellakin oikea ratkaisu.

Uuteen duuniin hakiessani tiesin melko hyvin työpaikan palkkatason, koska siellä oli muutamia tuttuja töissä. Lisäksi tiesin, että osaamiseni sopisi todella hyvin uuteen tehtävään. Tästä johtuen päätin asettaa palkkatoiveeni melko korkealle suhteessa nykyiseen palkkaani. Lisäksi laskin, että miten palkkani tulisi kehittyä osaamiseni kanssa. Päädyin asettamaan palkkatoiveeni seuraavasti: vuoden 2011 suositus + hesalisä + 4% p.a., mikä oli yhteensä 4770€/kk + edut.

Nyt tilanteeni oli hieman erilainen palkkaneuvotteluun mentäessä kuin vuonna 2011. Jos minua ei valita, niin minulla ei ollut käytännössä mitään hävittävää. Toki halusin tehtävän vaikka joutuisin palkassa tulemaankin vastaan, mutta nyt minulla ei ollut mitään syytä näyttää sitä saati antaa periksi niin helpolla. Päätin, että vähintään 4450€ pitää saada eli melko vähän olin valmis tinkaamaan. Neuvottelu menikin siinä mielessä hassusti, että minulle tarjottiin heti 4520€. Tässä olisi ollut mahdollisuus hieman vielä nostaa, mutta olin antanut sen kuvan, että en palkan takia tätä hommaa hae ja halusin myös pysyä siinä olemalla tinkaamatta jostain muutamasta kympistä tai satasesta.

Se olikin sitä myöten selvä, lähes tuhannen euron palkan korotus! Toki tästä noin 50% menee veroihin ja jäljelle jäävästä 500 eurosta osa menee myös nouseviin kuluihin, koska edut ovat hieman heikommat. Tämä koskee esim. kuntosalia, josta nyt joudun maksamaan noin 250€ vuodessa, kun aiemmin se oli täysin ilmainen. Laskin, että noin 350€ pitäisi jäädä kuukaudessa säästöön enemmän. Joka tapauksessa tämä tulee selvästi parantamaan taloudellista tilannettani pitkässä juoksussa. Kaiken lisäksi uusi organisaatio on mielestäni sellainen, että uramahdollisuudet ja palkkakehitysmahdollisuudet ovat paremmat tulevaisuudessa.

Koska työpaikan vaihto ajoittuu alkuvuoteen, niin lomat kyllä palaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että otan nyt kerääntyneet lomat rahana ja otan tarpeellisen määrän palkatonta sitten kesällä. Minulla on lomia jäänyt hieman säästöön, joten lomista pitäisi tulla korvauksia noin 6 viikon edestä ja nämä tulevat maksuun käsittääkseni maaliskuussa. Tällöin pitäisi tulla vajaa 6000€ tili bruttona. Huhtikuussa on tulossa maksuun viime vuoden bonukset ja sieltä tulee joku 2400€ bruttona. Lisäksi myöhemmin kesällä pääsen "vihdoin" nostamaan henkilöstörahaston tyhjäksi. Tällä hetkellä minulla on siellä noin 3700€, mutta tuo arvo on päivitetty viime vuonna. Tuon lisäksi tulee viime vuoden palkkiot ja arvon nousut. Arvioin, että summaksi tulee noin 5000€, josta henkilöstörahastolain mukaan 20% on verovapaata ja 80 % verollista tuloa.

Kun kaikki laskee yhteen, niin tänä vuonna verolliset tuloni ovat arviolta noin 68000€, joka on keskimäärin 5661€ kuukaudessa. En oikein tiedä missä vaiheessa verokortin uusiminen olisi järkevää. Ehkä pitää odottaa huhtikuuhun saakka, niin sitten tietää tarkemmin nuo tulot ja veroprosentin osaa laskea oikeaksi. Nykyinen 22,5% ei taida aivan riittää. Ehkä pidän sitten vaan pidemmän kesäloman? No oli miten oli, niin tänä vuonna hukun cäshbään!

Zemppiä kaikille mahdollisiin työnpaikan hakuihin/vaihtoihin tai tuleviin palkkaneuvotteluihin!

15 kommenttia:

 1. Onnea!

  Itsekin neuvottelen tällä hetkellä titteli-upgradesta, joka olisi samalla myös about +11% palkankorotus.

  Ongelma on vain, että tuosta voi tulla nykyisen pomon kanssa hieman kismaa kun vaatisin vastauksen tuohon muutaman päivän sisällä tai siirryn muualle jossa tuo olisi mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Omat kokemukset ovat sellaiset, että kovin nopealla aikataululla palkan korotus ei onnistu. Riippuu toki työpaikasta paljon. 11% olis aika bueno, good luck siihen!

   Poista
 2. Huh mikä palkka =D "Onneksi" suomen progressiivinen verotus auttaa hieman meitä "pienipalkkaisia" =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Njoo, palkkahaitari Suomessa iso. Progressiivinen verotus tosiaan kaventaa tuota eroa. Itsellenikin tuli juuri n. 500€ palkanalennus, niin siinä tapauksessa tuo verotus vähän lieventää tuskaa :)

   Poista
  2. Höh aika tylsä juttu että palkka noin vain alenee =(

   Poista
 3. Hienosti toimittu, onnea!

  Nyt olet sitten niitä kovatuloisia, jotka ovat julkisessa keskustelussa vapaata riistaa ja jonka taskulla ensimmäisenä käydään... On kyllä järkyttävää, miten verot leilkaa sinunkin tapauksessa tuloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä maksan ihan mielelläni veroja, sillä olen saanut nuorempana valtiolta/kunnilta niin paljon. Maksan koska vaan 1500e/kk veroja, jos yksikään naapurikansalainen ei joudu ikinä näkemään nälkää. Tämä on jossain mielessä ristiriitaista, sillä pienistä osingoistani ja sijoitustuloistani pyrin vähentämään kaiken mahdollisen. Loppupeleissä veroja ei pääse karkuun paitsi instituutiot ja suursijoittajat.

   Poista
 4. Onneksi olkoon!

  Ja kiitos kun avasit prosessia. Noista kun harvemmin puhutaan ääneen niin kiva nähdä miten tuollainen liki tonnin hyppäys onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Otin jossain vaiheessa linjan, että pyrin avoimesti kertomaan asioista. Raha ja palkka on edelleen tietynlainen tabu Suomessa ja mielestäni sen pitäisi muuttua. Ehkä sen jälkeen tileillä olevat 80 miljardia siirtyisivät parempiin sijoituskohteisiin.

   Poista
 5. Alkaa olla palkka kohdillaan vaikka pääkaupunkiseutu sitä syökin eri tavalla kuin muualla maassa. Eiköhän tuosta summasta osa löydä tiensä sujuvasti sijoitustoimintaan kun saat asiat reilaan uuden työn asetuttua uomiinsa ;) Onnea uudesta työpaikasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo tää alkaa oleen sillä tasolla, että ei enemmästä osaa tällä hetkellä edes unelmoida.

   Poista
 6. Onnittelut uusista hommista ja liksasta, mainio suoritus kerrassaan!

  Omien kokemusteni mukaan kunnon palkankorotukset onnistuvat helpoiten (tai ainoastaan) vain vaihtamalla työnantajaa. Mahdollisesti myös ylenemällä vanhan työnantajan palveluksessa, mutta usein on helpompaa vaihtaa paikkaa.

  VastaaPoista
 7. Onnea uusiin haasteisiin ja etenkin hienosta lopputulemasta :) Toivottavasti minäkin jonain päivänä pääsen "valitsemaan" työpaikkani ja palkkakehitys lähtisi kunnolla nousuun.

  VastaaPoista
 8. Oletko koskaan laskenut vuoden lopussa todellisen vero%? Olisi mielenkiintoista tietää miten sinä näet tämän.

  VastaaPoista