lauantai 19. marraskuuta 2016

Salkkusivu ja seurantalista päivitetty

Trump valittiin seuraavaksi USA:n presidentiksi ja indeksit rikkovat uusia all-time-high lukemia. Näin on käynyt myös salkussani, sillä sekä tuoton puolesta että absoluuttisesti ollaan korkeimmalla ikinä. Ajattelinkin, että nyt on hyvä aika päivittää sekä salkkusivuni että seurantalistani.


Salkussani on tapahtunut kaikenlaista tämän vuoden aikana. Velkavivun käyttö ei ole ollut kovin pitkäjänteistä enkä ole oikein päässyt "sinut" vivuttamisen kanssa. Jossain vaiheessa salkustani oli velkaa jopa lähes 25 %. Tällä hetkellä vivun osuus portfoliosta on noin 7 %. Tähän pitää kehittää joku järjestelmällinen tapa, sillä vaikka yksittäiset osakkeet saattavatkin hetkellisesti olla alennusmyynnissä, niin vipuvartta tulisi ennen kaikkea säästää tilanteisiin, jossa koko markkina on alennusmyynnissä. Ongelmana ehkä tänä vuonna on ollut se, että en ole voinut lisätä salkkuuni uutta pääomaa juurikaan.


Vuoden alun jälkeen salkustani on lähtenyt Technopolis ja salkkuuni on tullut Siili solutions, Betsson ja Skyworks solutions. Lisäksi IBM:n, Gileadin ja Strayerin paino on kasvanut. Osinkoja on ropissut ihan hyvää tahtia ja teinkin jo aiemmin yhteenvedon, että osinko- ja korkotuloni ylittävät 1000€ myös tänä vuonna. Salkkuni suhteen minulla ei ole hirveästi suunnitelmiä, mikä on mielestäni hyvä juttu. Olen kuitenkin suunnitellut edelleen Fortumin keventämistä, mutta hinta ei ole noussut vielä seuraaville tasoille. Yhden kevennyksen tein reilu 15 euron tasolla ja yksi olisi vielä tulossa reilu 16 euron tasolla. Lisäksi Betssonin keventäminen on suunnitelmissa, sillä paino nousi kurssin romahtaessa selvästi alkuperäistä suunnitelmaa suuremmaksi. Olen yrittänyt laskea ja arvioida sopivaa hintatasoa, josta keventämisen voi aloittaa. Aluksi ajattelin, että noin 95 kruunun tasolla olisi hyvä aloittaa keventäminen, mutta tulos on toistaiseksi kehittynyt odotuksiani paremmin.


Lisäsin seurantalistalleni uusia aristokraatteja ja haastajia. Nyt seurantalistallani on 66 yritystä, jotka ovat vuosia nostaneet osinkoja vuosi toisen perään. Tällä hetkellä listan yhtiöt ovat melko suolaisesti hinnoiteltu P/E:n ollessa noin 23. Myös S&P500 on korkealle arvostettu P/E:n ollessa noin 25, mutta oman salkkuni P/E-luku on vain noin 16. Myös seurantalistan osinkotuotto (YOP) on tällä hetkellä matala vain 2,45 %. S&P500 yhtiöiden YOP on myös erittäin matala vain 2,14 %, mutta oman salkkuni YOP on 2,95 %.


Minulla on myös osinkoseurantalistan lisäksi toinen seurantalista, jossa on mielenkiintoisia yksittäistapauksia, mitkä eivät kuulu aristokraatteihin tai haastajiin. Siellä on esimerkiksi Payment Data Systems (PYDS), CME Group (CME), Intercontinental Exchange (ICE), Priceline Group (PCLN) ja muutama Tukholman pörssin yhtiö, kuten Svenska Handelsbanken ja H&M. Listalla olevat yhtiöt ovat keskimäärin noin 43 % hinnaltaan korkeampia verrattuna siihen hintaan, johon olisi valmis niitä hankkimaan. Tämä siis tarkoittaa, että kurssien tulisi laskea noin 30 %, jotta pääsisin yhteisymmärykseen hinnasta myyjän kanssa. Jos tätä samaa arvoa soveltaa S&P500:een, niin P/E:n tulisi olla noin 17,5, jotta hinnoittelu olisi sopiva. Noh, tässä on hyvä maksella vipua pois ja kerätä käteistä samalla kun odottaa kurssien laskua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti